Italiassa puolueet kampanjoivat perjantaina viimeistä kertaa ennen sunnuntain parlamenttivaaleja. Lauantaina kampanjointi on kiellettyä. Päälle unohtuneet mikrofonit kaappasivat kaksi ”sisäpiiritietoa” kampanjoiden edistymisestä. Viralliset mielipidetiedustelut ovat niin ikään kiellettyjä kaksi viikkoa ennen vaaleja.

Puolueet ovat tosin järjestäneet itse omia, epävirallisia mittauksia. Näiden mukaan Viiden tähden liike voi tyrmätä keskusta-oikeiston haaveet saavuttaa vaaleissa enemmistöön tarvittavan paikkamäärän. Viiden tähden liike menestyisi sisäpiirilähteiden mukaan oikein hyvin eteläisessä Italiassa.

– He pärjäävät oikein hyvin, oikein hyvin, Italian veljet -puolueen puheenjohtaja Giorgia Meloni lipsautti päälle unohtuneeseen mikrofoniin.

Oikeistokoalitioon kuuluva Meloni viittasi Viiden tähden liikkeen kannatusmittaukseen. Samalla selvisi, että sosiaalidemokraattinen PD on etelässä suorastaan rojahtamassa.

– Voi Luoja, niin ikään oikeistokoalitioon kuuluvan Liigan puheenjohtaja Matteo Salvini kommentoi näitä tietoja.

Salvini toivoi PD:n pitävän Viiden tähden liikkeen menestystä aisoissa. Viiden tähden liikkeestä on virallisten kannatusmittausten mukaan tulossa suurin puolue, joskin se ei kuulu mihinkään vaaliliittoon.

Liiga suurempi kuin Forza Italia?

Aiemmin toisessa mikrofonipaljastuksessa selvisi, että Salvinin Liiga olisi peittoamassa samaan koalitioon kuuluvan Silvio Berlusconin luotsaaman Forza Italian. Koalitio on sopinut, että pääministeriehdokas tulee koalition suurimmasta puolueesta. Berlusconi on nimennyt ehdokkaakseen Europarlamentin puhemies Antonio Tajanin.

Tajani olisi EU:lle mieluisin oikeistokoalition pääministeri. Salvini tunnetaan euro- ja maahanmuuttovastaisena.

Viimeisten virallisten mielipidemittauksien mukaan oikeistokoalitio on lähellä parlamentaarista enemmistöä.

Molemmat mikrofonilipsahdukset ovat sattuneet Melonille. Tällainen toistuva kömmähdys voi olla myös huomaamatonta äänestäjiin vaikuttamista.

Henri Alakylä