
Italian vaaleissa täystyrmäys euromyönteisille – Renzi ulos sosiaalidemokraattien johdosta
Italian vaalit toivat varsinaisen järistyksen maan poliittiseen kenttään. Sosiaalidemokraattien PD puolitti kannatuksensa, ja puoluejohtaja Matteo Renzi eroaa. Oikeistoblokki voitti vaalit, mutta sen kärjessä komeilee Liiga, joka tunnettiin aiemmin Pohjoisen liigana. Italian eteläosissa ja Välimeren saarilla tulos oli suorastaan murskaavan ylivoimainen eurokriittiselle ja poliittisen eliitin vastaiselle Viiden tähden liikkeelle.
Italialaismedia rummuttaa, että vaalit hävisivät niin Matteo Renzin luotsaama PD kuin Silvio Berlusconin Forza Italia. Berlusconin viimeisimpien kannanottojen mukaan hän on pehmennyt eurovastaisuudessaan. Eurovastaiset puolueet rymistivät kärkeen, sillä oikeistoblokin suurin puolue on Liiga. Blokissa oli sovittu ennakkoon, että pääministeri tulee blokin suurimman puolueen sisältä. Se voisi merkitä Matteo Salvinin pääministerikautta, mikäli oikeistoblokki pystyy muodostamaan hallituksen.
Salvini on todennut yhteisvaluutta euron olevan Italialle haitallinen.
– Euro on ollut, ja on yhä, väärä valuutta. Hallituksessa aiomme muuttaa EU:n vaatimuksia. Yhteisvaluutta on tuomittu epäonnistumaan ja me valmistaudumme siihen hetkeen, Salvini latasi.
Laskennallisesti Liiga ja Viiden tähden liike voisi muodostaa eurovastaisen hallituksen. Heidän ohjelmiinsa istuisi hyvin myös Italian veljet -puolue. Toisaalta Salvini jäisi pääministerikisassa silloin varjoon. Salvini torjuikin nopeasti tiedustelut mahdollisesta hallituksesta Viiden tähden liikkeen kanssa.
Europarlamentti ei paina kansallisissa vaaleissa
Viime syyskuun Saksan liittopäivävaaleissa sosiaalidemokraattien (SPD) Martin Schulz yritti saada sikäläiset demarit vetämään voiton kristillisdemokraateista. Molemmat osapuolet kärsivät tappioita, mutta SPD sai tylyn torjunnan äänestäjiltä. Schulzia pidettiin Euroopan parlamentin puhemiehen kokemuksella parhaana puheenjohtajana.
Samoin näyttää nyt käyvän Berlusconin suitsuttamalle pääministeriehdokkaalle, Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajanille. Euroopan parlamentin kerryttämä kokemus johti pelkkään sivustakatsojan rooliin. EU-vastaisten oikeiston äänestäjien mielestä Forza Italian äänestäminen olisi nostanut euromyönteisen Tajanin esille – ja tämän pystyi estämään näppärästi äänestämällä Liigaa.
Kolmannes protestiääniä
Italian vaalien ääntenlaskennasssa protestipuolue Viiden tähden liike kaappaa lähes kolmasosan äänistä. Puolueen äänimäärä ei riitä kuitenkaan hallitukseen ilman kumppaneita. Nyt Euroopassa pidätellään hengitystä, jos Viiden tähden liike ja Liiga muodostavat hallituksen. Puolueiden ohjelmat ovat monilta osin samanlaisia. Tämä olisi hyvin eurovastainen hallitus johtuen vaalilupausten talouspolitiikan suunnasta.
Kreikassa samanlainen protestiaalto laitavasemmistolaisen Syrizan kohdalla johti toki EU:n tiukkaan liekaan. Samanlainen pompottelu tuskin onnistuu euroalueen suuren maan kohdalla.
Viiden tähden liike menestyi erinomaisesti etelä-Italiassa sekä Välimeren suurilla saarilla.
Euromyönteinen PD kanveesiin
Vielä pari vuotta sitten italialaiset luottivat Firenzen nuoreen PD:n pormestariin, Matteo Renziin. Renzin uskottiin olevan ihmeiden tekijä, joka uudistaa Italian.
Renzi käyttikin kovaa retoriikkaa kritisoidessaan EU:a milloin mistäkin. Tällä tavoin hän kanavoi kansan EU-tuohtumuksen Euroopan neuvoston kokouksissa. Renzin suosio mureni kuitenkin nopeasti ja hän linkitti perustuslain muutokseen tähtäävän kansanäänestyksen omaan jatkoonsa pääministerinä. Renzi tyrmättiin kanveesiin.
Hän säilytytti itsellään puoluejohtajuuden, ja erosi vain pääministerin tehtävistä. Vaalituloksen jälkeen hän ilmoitti erostaan. Kovin paljon paremmin ei käynyt monelle PD:n viime kauden ministerille. Kansanedustajan mandaatti jäi uusiutumatta lähes joka toisella ministerillä.
Sosiaalidemokraattien kurimus Euroopan vallan kentillä jatkuu ja pahenee.
Perussuomalaisten Jussi Halla-aho kommentoi tulosta tuoreeltaan. Hänen mukaansa tulos antaa aihetta optimismiin.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Italian vaalivoittajat toistavat vaalilupauksiaan – maa on törmäyskurssilla komission ja pohjoisten EU-maiden kanssa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää