Italian vaalit toivat varsinaisen järistyksen maan poliittiseen kenttään. Sosiaalidemokraattien PD puolitti kannatuksensa, ja puoluejohtaja Matteo Renzi eroaa. Oikeistoblokki voitti vaalit, mutta sen kärjessä komeilee Liiga, joka tunnettiin aiemmin Pohjoisen liigana. Italian eteläosissa ja Välimeren saarilla tulos oli suorastaan murskaavan ylivoimainen eurokriittiselle ja poliittisen eliitin vastaiselle Viiden tähden liikkeelle.

Italialaismedia rummuttaa, että vaalit hävisivät niin Matteo Renzin luotsaama PD kuin Silvio Berlusconin Forza Italia. Berlusconin viimeisimpien kannanottojen mukaan hän on pehmennyt eurovastaisuudessaan. Eurovastaiset puolueet rymistivät kärkeen, sillä oikeistoblokin suurin puolue on Liiga. Blokissa oli sovittu ennakkoon, että pääministeri tulee blokin suurimman puolueen sisältä. Se voisi merkitä Matteo Salvinin pääministerikautta, mikäli oikeistoblokki pystyy muodostamaan hallituksen.

Salvini on todennut yhteisvaluutta euron olevan Italialle haitallinen.

– Euro on ollut, ja on yhä, väärä valuutta. Hallituksessa aiomme muuttaa EU:n vaatimuksia. Yhteisvaluutta on tuomittu epäonnistumaan ja me valmistaudumme siihen hetkeen, Salvini latasi.

Laskennallisesti Liiga ja Viiden tähden liike voisi muodostaa eurovastaisen hallituksen. Heidän ohjelmiinsa istuisi hyvin myös Italian veljet -puolue. Toisaalta Salvini jäisi pääministerikisassa silloin varjoon. Salvini torjuikin nopeasti tiedustelut mahdollisesta hallituksesta Viiden tähden liikkeen kanssa.

Europarlamentti ei paina kansallisissa vaaleissa

Viime syyskuun Saksan liittopäivävaaleissa sosiaalidemokraattien (SPD) Martin Schulz yritti saada sikäläiset demarit vetämään voiton kristillisdemokraateista. Molemmat osapuolet kärsivät tappioita, mutta SPD sai tylyn torjunnan äänestäjiltä. Schulzia pidettiin Euroopan parlamentin puhemiehen kokemuksella parhaana puheenjohtajana.

Samoin näyttää nyt käyvän Berlusconin suitsuttamalle pääministeriehdokkaalle, Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajanille. Euroopan parlamentin kerryttämä kokemus johti pelkkään sivustakatsojan rooliin. EU-vastaisten oikeiston äänestäjien mielestä Forza Italian äänestäminen olisi nostanut euromyönteisen Tajanin esille – ja tämän pystyi estämään näppärästi äänestämällä Liigaa.

Kolmannes protestiääniä

Italian vaalien ääntenlaskennasssa protestipuolue Viiden tähden liike kaappaa lähes kolmasosan äänistä. Puolueen äänimäärä ei riitä kuitenkaan hallitukseen ilman kumppaneita. Nyt Euroopassa pidätellään hengitystä, jos Viiden tähden liike ja Liiga muodostavat hallituksen. Puolueiden ohjelmat ovat monilta osin samanlaisia. Tämä olisi hyvin eurovastainen hallitus johtuen vaalilupausten talouspolitiikan suunnasta.

Kreikassa samanlainen protestiaalto laitavasemmistolaisen Syrizan kohdalla johti toki EU:n tiukkaan liekaan. Samanlainen pompottelu tuskin onnistuu euroalueen suuren maan kohdalla.

Viiden tähden liike menestyi erinomaisesti etelä-Italiassa sekä Välimeren suurilla saarilla.

Euromyönteinen PD kanveesiin

Vielä pari vuotta sitten italialaiset luottivat Firenzen nuoreen PD:n pormestariin, Matteo Renziin. Renzin uskottiin olevan ihmeiden tekijä, joka uudistaa Italian.

Renzi käyttikin kovaa retoriikkaa kritisoidessaan EU:a milloin mistäkin. Tällä tavoin hän kanavoi kansan EU-tuohtumuksen Euroopan neuvoston kokouksissa. Renzin suosio mureni kuitenkin nopeasti ja hän linkitti perustuslain muutokseen tähtäävän kansanäänestyksen omaan jatkoonsa pääministerinä. Renzi tyrmättiin kanveesiin.

Hän säilytytti itsellään puoluejohtajuuden, ja erosi vain pääministerin tehtävistä. Vaalituloksen jälkeen hän ilmoitti erostaan. Kovin paljon paremmin ei käynyt monelle PD:n viime kauden ministerille. Kansanedustajan mandaatti jäi uusiutumatta lähes joka toisella ministerillä.

Sosiaalidemokraattien kurimus Euroopan vallan kentillä jatkuu ja pahenee.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho kommentoi tulosta tuoreeltaan. Hänen mukaansa tulos antaa aihetta optimismiin.

Henri Alakylä