LEHTIKUVA
Italiassa Viiden tähden liike ja oikeistokoalitio sopivat parlamentin puhemiehistä – hallituspohjaa yhä arvuutellaan
Italian parlamentin ylä- ja alahuoneiden puhemiesvalinnat ovat lähentäneet oikeistokoalitiota ja vasemmistopuolueeksi laskettavaa Viiden tähden liikettä. Parlamentin alahuoneen puheenjohtajuus meni Viidelle tähdelle, kun taas ylähuoneen eli senaatin puheenjohtajuus meni oikeistoblokin toiseksi suurimmalle puolueelle, Silvio Berlusconin kipparoimalle Forza Italialle. Eroavaisuuksistaan huolimatta vaalivoittajat voivat hakea yhteistä hallitusohjelmaa.
Parlamentin alahuonetta isännöi Roberto Fico ja senaatin puheenjohtajuus on Elisabetta Casellatilla. Oikeistoblokin suurimman puolueen eli Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini joutui torjumaan Forza Italian ensimmäisen puhemiesehdokkaan Paolo Romanin, koska Viiden tähden liike ei voinut tukea Romania tämän kavallustuomion vuoksi.
Liitolla ei vielä painavaa pestiä
Oikeistokoalition Liitolla ei ole vielä merkittävää vakanssia parlamentissa. Mikäli oikeistoblokki ja Viiden tähden liike muodostaisi yhteishallituksen, olisi Salvinille pedattu pääministeriys.
Berlusconi on aiemmin ehdottanut, että vaalivoittajat voisivat muodostaa hallituksen etukäteen räätälöidyllä ohjelmalla. Oikeiston tuki Ficon puhemieheydelle lähensi Viiden tähden liikkeen ja eritoten Forza Italian välisiä suhteita. Viiden tähden liikkeen mielestä Berlusconi on ollut synonyymi korruptiolle, eikä puolue ole halunnut tehdä yhteistyötä Forza Italian kanssa.
Viiden tähden liikkeen puheenjohtaja Luigi Di Maio ylisti Salvinia siitä, että oikeistokoalitio piti sanansa puhemiesäänestyksissä.
Salvini on todennut Italian tarvitsevan eron yhteisvaluutta eurosta ensimmäisessä mahdollisessa käänteessä. Viiden tähden liike on aiemmin kannattanut eurojäsenyyden jatkamisesta kansanäänestystä. Kansanäänestystä ei voida nykyisten lakien mukaan järjestää kansainvälisistä sopimuksista.
Mikäli Salvinista tulisi Italian pääministeri, olisi euromaiden joukossa selkeästi euroeroa kannattava valtiojohtaja.
Euromailla muitakin huolia kuin Italian tuoma epävarmuus
Italian euroero aiheuttaisi vakavan kriisin euroalueelle. Sen vaikutukset voisivat levitä myös koko maailman talouteen. Italian eurokriittisten puolueiden hallitustaival ei tosin olisi euroalueen ainoa uhka.
Huoli kauppasodasta on kasvanut sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aloittanut protektionistisen talouspolitiikan suurien tullimaksujen myötä. Maailman talous voi nuupahtaa myös pitkään jatkuneen kasvukauden päätteeksi. Financial Timesin vakiokolumnisti Wolfgang Münchau pitää molempia huolia vakavasti otettavina.
Hän kirjoittaa, että mikäli Italiaan muodostuisi heikko hallitus, niin tuolloin parlamentti on vahvoilla. Parlamenttipaikoista 60 prosenttia on mennyt populisteille.
Viiden tähden liikkeen ja Liiton vaalilupaukset viittaavat kintaalla EU-maiden sopimalle talouskurille. Münchaun mukaan puolueet käynnistäisivät itsetuhon, jos ne unohtaisivat lupauksensa.
Talousohjelmassa eroavaisuuksia
Rikkaassa Pohjois-Italiassa menestynyt Liitto haluaa laskea verotusta tuntuvasti. Heidän tasaveromallinsa jättäisi suuren aukon Italian budjettiin. Työverotusta keventämällä Liitto haluaa äänestäjiensä ostovoiman kasvua.
Italian eteläisissä osissa menestynyt Viiden tähden liike haluaa puolestaan minimitoimeentulon. Tämä kohentaisi puolestaan työttömien ja muiden vähävaraisten italialaisten ostovoimaa. Tämäkin ehdotus sysäisi Italian budjetin ongelmiin.
Molemmilla puolueilla on myös yhteisiä päämääriä. Viiden tähden liikekin haluaisi keventää verotusta. Sen lisäksi molemmat puolueet haluavat kumota aiemmin teknokratia-aikana laaditut eläke- ja työmarkkinauudistukset.
Münchaun mukaan Italian suurpuolueiden talousohjelmat veisivät Italian mennessään, jos maailman talous hyytyisi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Italialaiset ekonomistitkin ehdottavat maalleen rinnakkaisvaluuttaa – Italialle pehmeä euroero
Italian vaalitulos herättää Halla-ahossa optimismia – “Sosialistipuolue hävisi, kuten sosialisteille onkin oikein”
Viikon suosituimmat
Halla-aho tylyttää liberaalia wokemediaa – “Trumpin voitto on työväenluokan kapina”
Puhemies Jussi Halla-aho naulasi keskiviikkona someen omat teesinsä syistä, jotka avittivat Donald Trumpin Yhdysvaltain 47. presidentiksi. Trump voitti vaalit siitä huolimatta, että liberaalit ja media nimittelivät Trumpia toistuvasti "pelleksi, huijariksi, fasistiksi, rikolliseksi, epäpäteväksi ja ties miksi”.
HS, IS, Aamulehti päiväkausia poissa Twitteristä
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Selitykset alkavat Donald Trumpin ja republikaanien marssiessa kohti vaalivoittoa
Trump voitti itselleen Pohjois-Carolinan vaa’ankieliosavaltion ja on menossa voittoon myös Georgiassa. Harrisin oljenkorsi on voittaa Pennsylvaniassa, Michiganissa Wisconsinissa, mutta Trump on niskan päällä niissäkin.
Museovirasto sulki suositut museokohteet reaktiona hallituksen leikkauspäätökseen – Louhisaaren kartanon omistaja Taito Ylhäinen: ”Pelkkää vedätystä”
Hallitus päätti kevään kehysriihessä leikata Museovirastolta 872 000 euroa ensi vuoden määrärahoista. Museovirasto reagoi leikkauksiin sulkemalla Seurasaaren ulkomuseon, Kirkkonummen Hvitträskin, Askaisten Louhisaaren ja Kotkan Langinkosken. Louhisaaren kartanon omistaja, perussuomaisten toiminnantarkastaja ja Maskun kunnanvaltuuston puheenjohtaja Taito Ylhäinen pitää päätöstä silkkana vedätyksenä ja kiristyksenä.
Rocklegenda USA:n vaaleista: Faneilleen äänestysohjeita jakavat muusikot käyttävät vaikutusvaltaansa väärin – ”Se ei edusta vapautta”
Rokkari Alice Cooper on yksi viihdemaailman suurnimistä, joka pidättäytyy ottamasta puolia Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Cooper totesi jo edellisten presidentinvaalien alla, että hän mielellään osallistuu erilaisiin hyväntekeväisyystempauksiin, mutta äänestysohjeita hän ei ryhdy jakamaan.
Iranin islamistinen hallinto pidätti yliopisto-opiskelijan – nuori nainen vastusti siveyspoliisin voimakeinoja riisuutumalla
Viikonloppuna viestipalvelu X:ssä levisi kuvia ja video nuoresta naisesta, joka kulkee alusvaatteet yllään rakennuksen pihalla. Hänen kerrotaan riisuutuneen protestiksi, koska siveyspoliisi oli käyttänyt häneen voimakeinoja väärin puetun hijabin vuoksi. Hänen vaatteitaan oli esimerkiksi revennyt siveyspoliisin kiinniotossa.
Yrittäjät ovat erittäin pettyneitä Helsingin päättäjien viherkokeiluihin – ydinkeskusta näivettyy ja yritykset kärsivät
Helsingin päättäjien Esplanadi-kokeilu lisäsi kävely- ja pyöräilyalueiden määrää ja muutti autoilijoiden väylät yksikaistaisiksi. Nyt ydinkeskustan liikenne on sekaisin ja yritykset menettävät asiakkaita.
Mari Rantanen palaa sisäministeriksi perjantaina
Perussuomalaisten Mari Rantanen palaa sisäministerin tehtäviin hieman arvioitua aikaisemmin. Alun perin Rantasen piti olla väliaikaisesti poissa sisäministerin tehtävistä vuoden loppuun saakka. - Vakavasti sairaana ollut tyttäreni on toipunut ennakoitua nopeammin, kertoo Rantanen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää