Italian parlamentin ylä- ja alahuoneiden puhemiesvalinnat ovat lähentäneet oikeistokoalitiota ja vasemmistopuolueeksi laskettavaa Viiden tähden liikettä. Parlamentin alahuoneen puheenjohtajuus meni Viidelle tähdelle, kun taas ylähuoneen eli senaatin puheenjohtajuus meni oikeistoblokin toiseksi suurimmalle puolueelle, Silvio Berlusconin kipparoimalle Forza Italialle. Eroavaisuuksistaan huolimatta vaalivoittajat voivat hakea yhteistä hallitusohjelmaa.

Parlamentin alahuonetta isännöi Roberto Fico ja senaatin puheenjohtajuus on Elisabetta Casellatilla. Oikeistoblokin suurimman puolueen eli Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini joutui torjumaan Forza Italian ensimmäisen puhemiesehdokkaan Paolo Romanin, koska Viiden tähden liike ei voinut tukea Romania tämän kavallustuomion vuoksi.

Liitolla ei vielä painavaa pestiä

Oikeistokoalition Liitolla ei ole vielä merkittävää vakanssia parlamentissa. Mikäli oikeistoblokki ja Viiden tähden liike muodostaisi yhteishallituksen, olisi Salvinille pedattu pääministeriys.

Berlusconi on aiemmin ehdottanut, että vaalivoittajat voisivat muodostaa hallituksen etukäteen räätälöidyllä ohjelmalla. Oikeiston tuki Ficon puhemieheydelle lähensi Viiden tähden liikkeen ja eritoten Forza Italian välisiä suhteita. Viiden tähden liikkeen mielestä Berlusconi on ollut synonyymi korruptiolle, eikä puolue ole halunnut tehdä yhteistyötä Forza Italian kanssa.

Viiden tähden liikkeen puheenjohtaja Luigi Di Maio ylisti Salvinia siitä, että oikeistokoalitio piti sanansa puhemiesäänestyksissä.

Salvini on todennut Italian tarvitsevan eron yhteisvaluutta eurosta ensimmäisessä mahdollisessa käänteessä. Viiden tähden liike on aiemmin kannattanut eurojäsenyyden jatkamisesta kansanäänestystä. Kansanäänestystä ei voida nykyisten lakien mukaan järjestää kansainvälisistä sopimuksista.

Mikäli Salvinista tulisi Italian pääministeri, olisi euromaiden joukossa selkeästi euroeroa kannattava valtiojohtaja.

Euromailla muitakin huolia kuin Italian tuoma epävarmuus

Italian euroero aiheuttaisi vakavan kriisin euroalueelle. Sen vaikutukset voisivat levitä myös koko maailman talouteen. Italian eurokriittisten puolueiden hallitustaival ei tosin olisi euroalueen ainoa uhka.

Huoli kauppasodasta on kasvanut sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on aloittanut protektionistisen talouspolitiikan suurien tullimaksujen myötä. Maailman talous voi nuupahtaa myös pitkään jatkuneen kasvukauden päätteeksi. Financial Timesin vakiokolumnisti Wolfgang Münchau pitää molempia huolia vakavasti otettavina.

Hän kirjoittaa, että mikäli Italiaan muodostuisi heikko hallitus, niin tuolloin parlamentti on vahvoilla. Parlamenttipaikoista 60 prosenttia on mennyt populisteille.

Viiden tähden liikkeen ja Liiton vaalilupaukset viittaavat kintaalla EU-maiden sopimalle talouskurille. Münchaun mukaan puolueet käynnistäisivät itsetuhon, jos ne unohtaisivat lupauksensa.

Talousohjelmassa eroavaisuuksia

Rikkaassa Pohjois-Italiassa menestynyt Liitto haluaa laskea verotusta tuntuvasti. Heidän tasaveromallinsa jättäisi suuren aukon Italian budjettiin. Työverotusta keventämällä Liitto haluaa äänestäjiensä ostovoiman kasvua.

Italian eteläisissä osissa menestynyt Viiden tähden liike haluaa puolestaan minimitoimeentulon. Tämä kohentaisi puolestaan työttömien ja muiden vähävaraisten italialaisten ostovoimaa. Tämäkin ehdotus sysäisi Italian budjetin ongelmiin.

Molemmilla puolueilla on myös yhteisiä päämääriä. Viiden tähden liikekin haluaisi keventää verotusta. Sen lisäksi molemmat puolueet haluavat kumota aiemmin teknokratia-aikana laaditut eläke- ja työmarkkinauudistukset.

Münchaun mukaan Italian suurpuolueiden talousohjelmat veisivät Italian mennessään, jos maailman talous hyytyisi.

Henri Alakylä