Italiassa järjestään viikon kuluttua parlamenttivaalit, joiden alunperin pelättiin aiheuttavan Euroopassa suurta taloudellista epävakautta ja syöksevän EU:n jälleen kerran tuhon partaalle. Maailmantalouden positiivisen vireen myötä pelot valuuttakriisistä ovat hiljentyneet. Nyt odotetaan jännityksellä maahanmuttovastaisten ja kansallismielisten voimien näytöstä ja nainen saattaa näyttää kaapin paikan myös Italiassa.


Jos Italian vaaleista haluaa heti alkuun sanoa jotakin positiivista, niin se on ainakin varmaa, että ulkopuolinen vaikuttaminen ja hämmennyksen aiheuttaminen on vaikeaa. Sitä on nimittäin ihan riittävästi omasta takaa.

Galluppien keulilla komeilee säännöllisesti koomikko Beppe Grillon perustama, vaikeasti määriteltävä Viiden tähden liike. Vihertävän puolueen johtaminen on kaikkea muuta kuin puunhalaamista ja pelleilyä. Liikkeen digitaalisen infrastruktuurin on suunnitellut Gianroberto Casaleggio, joka oli yhdessä Grillon kanssa perustamassa puoluetta. Puolueen toiminta tapahtuu reaaliaikaisesti verkossa ja sitä johdetaan tilannekuvajärjestelmällä. Naisten asema puolueessa on vahva, siitä on todisteena muun muassa Rooman pormestari Virginia Raqqi.

Hieman Laura Huhtasaarta muistuttavan Georgia Melonin tunnuslause on kuinka ollakaan ”Italia ensin”. Riippuen siitä millaisia kiemuroita vaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa nähdään, Meloni saattaa jopa nousta Italian pääministeriksi. Meloni edustaa Italian veljet -puoluetta, joka suhtautuu kriittisesti maahanmuuttoon ja Eurooopan Unioniin.

Silvio Berlusconi ei ole tekemiensä kuprujen takia ehdolla vaaleissa, mutta hänen Forza Italia -puolueensa on jälleen vedossa ja pitää koossa keskusta-oikeistopopulistista liittoumaa. Siihen kuuluu Melonin puolueen lisäksi Matteo Salvinin Pohjoisen liitto. Ainoa jonkin verran varma asia Italian vaalien jälkeisestä elämästä puhuttaessa on se, että maahan muodostetaan useamman puolueen koalitiohallitus. Tai sitten tuloksena on umpikuja ja uudet parlamenttivaalit.

Suomen Uutiset