KOMMENTTI | Viime päivinä on pohdittu verkkokeskustelun soveliaisuuden rajoja. Häröimmän twiitin kilpailusarjaan osallistuu sisäministeri Ohisalon tuotos jokusen vuoden takaa.

Paljon on puhuttu soveliaisuudesta viime päivinä. Yle teki päivän pääuutisen kansanedustaja Mauri Peltokankaan (ps.) ikävästä takapuoleen liittyvästä sanasta. Ja Hesari timanttijuttunsa. Ilta-Sanomien Olli Waris oli ehtinyt kolumniakin tehdä ja sopivuuden rajaa etsiä. Kaiken kaikkiaan kovasti on rummutettu kielenkäytön kovenemista.

Kansakunnan sisäisestä turvallisuudesta ja asioiden yleisestä kunnollisuudesta vastaava sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ehätti riippumattokiireiltään jo puuttua erheellisiin sanoihin, käyden jyrähtämään:

”Demokratiassa asioista kuuluukin vääntää & olla eri mieltä, väitellä jne., mutta sananvapauteen kuuluu myös sananvastuu, käytöstavat, toisten kunnioittaminen. Pahimmillaan aggressiivinen kielenkäyttö sulkee osan ihmisistä vaikuttamisen ulkopuolelle (tämä on ongelma demokratialle).”

Harmillista kyllä, verkkojekkuilijat olivat puuhakkaina tekemässä myyräntyötä. Kovalla tarmolla penkoivat Ohisalon sanomisia aina vuoteen 2014 saakka ja löysivät sieltä niin sanotusti ajan hermoon sopivan kirjoituksen:

Best quote: “The World Economic Forum, a giant circle jerk of self important arseholes dedicated to sustaining global economic inequality.”

Tönkkösuomennettuna: Paras sitaatti: “Maailman talousfoorumi, jättimäinen itseään täynnä olevien persereikien runkkurinki, jonka tehtävänä on ylläpitää globaalia taloudellista epätasa-arvoa.”

Viestin tuima sävy ei tainnut olla vitsi, sillä samana päivänä Ohisalo twiittasi toisenkin epätasa-arvoa käsittelevän twiitin ja blogin. Niiden viesti oli kiteytettynä: ”Koska me lähdemme kaduille?”

Ohisalo toimi tuolloin Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtajana. Projektitutkijana työskenteli, ja huono-osaisuutta setvi. Ja varmasti se ottikin kupoliin. Ketäpä ei ottaisi.

Ehkä huono-osaisuus on maailmasta sittemmin vähentynyt ja asiat tulleet kaikin puolin kuntoon?

Ei välttämättä.

Oli miten oli, hypätään takaisin vuoden 2020 tammikuuhun. Maailman talousfoorumi kokoontuu Davosissa. Paikalle kerääntyy jälleen Ohisalon luonnehtima ”jättimäinen itseään täynnä olevien per********* r*****rinki”.

Suomea paikalla edustavat pääministeri Sanna Marin (sd.), työministeri Tuula Haatainen (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Matias Turkkila