Korkein oikeus (KKO) on kumonnut ennakkopäätöksellään ihmisoikeusaktivisti Anter Yaşan tuomion lelusalakuljettajana tunnetun Rami Adhamin kunnianloukkauksesta. KKO linjasi ennakkopäätöksessään sosiaalisessa mediassa tehdyn kunnianloukkauksen vanhenemisajan alkamisesta. Jutussa oli kyse siitä, mistä tällaisen rikoksen vanhentumisajan katsotaan alkavan.

KKO:n käsiteltävänä oli tapaus, jossa syytetty Anter Yaşa (kuvassa vasemmalla) oli lokakuussa 2016 julkaissut omalla Facebook-sivullaan kirjoituksen, jossa hän käsitteli ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamia ja tämän harjoittamaa toimintaa. Koska kirjoitus ja syytetyn sen kommenttiosiossa esittämät kirjoitukset olivat olleet julkisesti luettavissa ainakin syyskuuhun 2019 asti, hovioikeus oli pitänyt Yaşan menettelyä jatkuvana rikoksena, jonka vanhentumisaika oli alkanut vasta syyskuussa 2019.

Kunnianloukkauksen syyteoikeuden vanhentumisaika on kaksi vuotta, ja haaste oli annettu hänelle tiedoksi maaliskuussa 2020. Yaşa haki KKO:sta valituslupaa ja vaati, että syyte hylätään vanhentuneena.

Väitetyt terroristikytkökset

Yaşa kutsui Facebookissa Adhamia islamistiksi ja mainitsi, että hänellä olisi kytköksiä terroristijärjestöihin. Yaşa sai vapauttavan päätöksen käräjäoikeudessa 26.11.2020.

Adham valitti päätöksestä Helsingin hovioikeuteen, joka kumosi osittain Helsingin käräjäoikeuden tekemän vapauttavan päätöksen Yaşan Facebook-päivityksestä. Helsingin hovioikeus antoi kesäkuussa 2022 päätöksen, jossa se totesi, että väitteet terrorismikytköksistä olivat sallittuja. Se hylkäsi syytteen siltä osin kuin Yaşan väitettiin loukanneen Adhamin kunniaa puhumalla tämän kytköksistä jihadistijärjestöihin. Nämä väitetyt kytkökset olivat laajasti esillä myös julkisuudessa Yaşan kirjoituksen jälkeen.

Yaşa oli Facebook-päivityksessään esitellyt muun muassa ruutukaappauksia kuvasta, jossa Adham istuu ruokapöydässä neljän miehen kanssa ja seinällä näkyy islamistijärjestö Islamic Frontin musta lippu. Kuvatekstissä Adham kertoi olevansa ”parhaassa seurassa”.

Islamic Front on kattojärjestö, jonka alle kuuluu useita sotilaallisia ryhmittymiä. Monet niistä ovat islamistisia.

Kamppailu Syyriasta

MTV uutisoi kesäkuussa 2022 Adhamin Suomi Syyria Yhdistyksen Facebook-sivuilla tekemistä päivityksistä. Hän kirjoitti muun muassa, että ”kamppailu Syyriasta on historiallinen, emmekä luovuta ennen kuin saamme ajettua kaikki majuus ulos”. Majuus tarkoittaa shiiamuslimeja.

Esillä oli myös kuva, jossa Adham esiintyi jihadistisaarnaajan kanssa.

MTV:n uutiset kertoo myös, että Yaşa julkaisi katkelmia, joissa Adham muun muassa kritisoi shiiamuslimeja räikein sanoin. Adham puolusti itseään tuolloin kertomalla, että kommentit olisi irrotettu kontekstista ja että Islamic Front olisi taistellut kiivaasti Isisiä vastaan.

Adhamilla raskas rikostausta

Yle kertoi toukokuussa 2020, kuinka Adham tuomittiin vuonna 2018 rahankeräysrikoksesta, kirjanpitorikoksesta, rekisterimerkintärikoksesta ja useista väärennyksistä. Helsingin hovioikeus kovensi myöhemmin käräjäoikeuden tuomiota vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Ylen uutinen vuodelta 2018 kertoo, että Adham tuomittiin vuonna 2017 ehdolliseen vankeuteen veropetoksesta, dopingrikoksesta, huumausainerikoksesta, kirjanpitorikoksesta, kiristyksen yrityksestä sekä kahdesta pahoinpitelystä.

Helsingin hovioikeus tuomitsi Yaşan kesäkuussa 2022 lelusalakuljettajaksi kutsutun Rami Adhamin kunnian loukkaamisesta sakkoon ja maksamaan 4 000 euroa korvauksia. Korkein oikeus ei kumonnut Yaşalle Helsingin hovioikeuden määräämää sakkoa ja 4 000 euron korvausta.

Artikkelia on muokattu 16.1.2023 klo 13.28.

Suomen Uutiset