Eduskuntaan ehdolla oleva SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee julkaisi arabiankielisen vaalivideon, jolla hän mainostaa itseään ja demareita puolueensa linjasta poikkeavalla sanomalla. Video herätti nopeasti kriittistä keskustelua sosiaalisessa mediassa. Viime vuosien kohudemari pelottelee maahanmuuttajayleisöä ”ääripuolueella” ja kansallismielisellä politiikalla. Al-Taee vihjailee mm. Suomen viranomaisten huostaanottavan maahanmuuttajien lapsia. Sanomaltaan tämä on hyvin lähellä Ruotsissa ja Suomessa havaittua, arabiankielisissä maahanmuuttajapiireissä leviävää islamistien poliittista disinformaatiota. Ylipäätään vaalikampanjointi vierailla kielillä on Suomessa verrattain uusi ja harvinainen ilmiö, johon puolueita ja mediaa on vaadittu reagoimaan.

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee julkaisi Instagramissa ja Twitterissä vaalivideon arabian kielellä. Eduskuntaan ehdolla oleva al-Taee puhuttelee maahanmuuttajayleisöä mainostamalla demareita emopuolueensa linjasta poikkeavilla agendoilla.

https://twitter.com/Ahmed_Alnawas/status/1640014632130682881

Videolla al-Taee maalailee uhkakuvia Suomessa nousevasta ”ääripuolueesta” ja kansallismielisestä politiikasta. Arabiaksi puhuttu linja on sanomaltaan jyrkempi kuin demareiden yleinen suomenkielinen vaalikampanjointi.

Al-Taeen jakama puolentoista minuutin pituinen, arabiaksi tekstitetty video on osa pidempää Instagramissa jaettua videota. Twitter-käyttäjä Ahmed Al-Nawas suomensi videon keskeisimmän sanoman, jonka jäljille pääsee myös Google-kääntäjällä. Myös somevaikuttaja Anter Yaşa käänsi demariehdokkaan arabiankielisen videon sisällön suomenkieliselle yleisölle.

Twitter-yleisö otti videon vastaan kriittisesti. Al-Nawas kertoo, että demariehdokas pelottelee ”ääripuolueen” poistavan kaksoiskansalaisuuden ja vievän sosiaalituet ihmisiltä, joilla ei ole Suomen kansalaisuutta. Lisäksi al-Taee varoittelee, että rikokseen syyllistyneiltä oltaisiin viemässä kansalaisuus, kansalaisuushakuprosessit olisivat pitenemässä, ja myös perheenyhdistämiset vaikeutuisivat.

Demariehdokas varoittaa, että Suomi on Ruotsin tiellä. Hän ei tarkoita maahanmuuttajarikollisuutta, vaan sitä, että Ruotsissa oikeisto voitti vaalit. Al-Taee vetoaa maahanmuuttajiin, jotta he äänestäisivät ja estäisivät oikeistovoimien nousun Suomessa.

Al-Nawasin mukaan al-Taeen oma linja eroaa demareiden yleislinjasta, mutta arabiankielisellä videolla demariehdokas ei itse tee tätä eroa selväksi yleisölleen. Al-Nawas kertoo Al-Taeen ehdottavan Suomen kansalaisuutta ulkomaalaisille viisi vuotta maassa veroa maksaneille yrittäjille riippumatta siitä, osaako suomea vai ei.

SDP kannattaa saatavuusharkintaa. Al-Taee puhuu saatavuusharkinnan joustojen ja täten puolueensa linjaa vasten vapaamman maahanmuuton puolesta. Pelkän arabiankielisen viestinnän varassa oleva yleisö saisi tällä perusteella harhaanjohtavan kuvan demareista, joita Al-Taee pitää vastavoimana maalailemilleen oikeistolaisille uhkakuville.

Islamistien propagandan jalanjäljissä?

Erityisen kyseenalaisena Al-Nawas pitää sitä, että alkuperäisellä Instagram-videollaan Al-Taee kertoo huolistaan maahanmuuttajien lasten huostaanottopolitiikasta. Al-Nawasin mukaan tämä on ”samaa disinformaatiota, jota islamistit Ruotsissa masinoivat”

Viime vuonna Ruotsissa islamistit levittivät maahanmuuttajayhteisöissä disinformaatiota, jonka mukaan valtio ”kidnappaisi” muslimien lapsia ja käännyttäisi heitä kristityiksi ja altistaisi mm. pedofilialle.

Myös Suomessa arabiankielisen väestön keskuudessa on levitetty propagandaa, jonka mukaan lastensuojeluviranomaiset kaappaisivat maahanmuuttajien lapsia. Hurjimpien väitteiden mukaan lapsia myydään lääketesteihin ja seksibisnekseen.

Vaalikampanjointi Suomessa vähän puhutulla vieraalla kielellä on verrattain uusi ja harvinainen ilmiö. On tulkittavissa, että mahdollisesti kielitaidoltaan rajatulle yleisölle on mahdollista syöttää vaalien alla kohdennettua vääristelevää tietoa.

Al-Taeen video ja Al-Nawasin kommentit lähtivät leviämään viraalisti. Lukuisat keskustelijat vaativat demareita emopuolueena kommentoimaan asiaa.

Tutkija Annastiina Kallius kommentoi: ”Tämä on todella huolestuttavaa. @rauhantaee kuinka kommentoit?”

Al-Nawas vetosi, että kaikki vieraskielisiä kampanjoita tekevät puolueet pitäisivät huolen sisällöistä. Hän myös toivoi valtamedian reagoivan uuteen ilmiöön.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas jyrähti: ”Mitä sinä Hussein @rauhantaee touhuat? Allekirjoittaako @Demarit tämän miehen värkkäämisen?”

Kohudemari ja vasemmiston suojatti

Al-Taeen poliittinen historia on kaikkea muuta kuin puhdas. Konfliktinratkaisun ja rauhan ammattilaisena esiintynyt al-Taee nousi kohuotsikoihin vaalien 2019 vaalien alla, kun netissä levisi kuvakaappauksia hänen aikaisemmista juutalais- ja homovastaisista päivityksistään. Ensin hän kiisti kirjoittaneensa päivitykset. Vasta vaalien jälkeen hän tunnusti kuvakaappausten olleen aitoja.

Loppukeväästä 2019 Seiska kertoi Hussein al-Taeen ex-vaimon paenneen turvakotiin vuosien takaisen avioriidan aikana. Samana vuonna al-Taee jäi myös kiinni ansioluettelonsa kaunistelemisesta.

Vuonna 2019 SDP palkitsi kohuissa riutuneen al-Taeen puolueensa ”Risto Rohkea” -palkinnolla. Myös valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kohteli räikeästä vihapuheesta kiinni jäänyttä al-Taeeta silkkihansikkain verrattuna suomalaisiin lievempiin tapauksiin.

Aiempien kohujen jälkeen vuonna 2022 al-Taee masinoi sosiaalisessa mediassa ilmiantokampanjaa, jonka tarkoitus oli häätää lakivaliokunnan puheenjohtaja pois Facebookista.

SUOMEN UUTISET