”Käykää ilmiantamassa”, kuuluu SDP-kansandustaja Hussein al-Taee käsky seuraajilleen. Tarkoituksena on häätää lakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri (ps.) pois Facebookista. Kyse ei ole siitä, että Leena Meri olisi sanonut itse jotain kyseenalaista. Al-Taee on sydämistynyt kommenteista, joita Meren Facebook-kirjoitusten alla on julkaistu.

Episodi lähti käyntiin Hussein al-Taeen vähemmän onnistuneesta eduskuntapuheesta. PS julkaisi al-Taeen ja Leena Meren sanailusta videon, jonka Meri myöhemmin jakoi Facebookissa.

Videolla al-Taee sättii ensin olan takaa perussuomalaisia, jonka Leena Meri kuittaa toteamalla al-Taeen esitystä ”pohjanoteeraukseksi”.

Kaksikon sananvaihtoa kommentoitiin somessa laajalti. Al-Taee sydämistyi Facebook-kommenteista sen verran, että hän käynnisti ilmiantokampanjan Leena Merta vastaan.

Sen perusteet olivat täysin poikkeuksellisia. Al-Taee ei edes yrittänyt puuttua Meren itsensä sanomiin asioihin. Al-Taeen mukaan Leena Meri pitäisi poistaa Facebookista, koska Meren postauksen kommentit olivat hänen mukaansa ikäviä.

Logiikka on eriskummallinen. Yleensä länsimaissa ihmiset vastaavat itse omista teoistaan. al-Taee haluaa Leena Meren vastaavan muiden ihmisten kommentoinnista.

Sadat ihmiset kommentoivat kaksikon väittelyä Facebookissa, joista muutamat kieltämättä ovat asiattomia. Näiden osalta mahdollisten moderointitoimenpiteiden oikea kohde ei ole Leena Meri vaan kirjoittajat itse. Facebook satsaa paljon resursseja asiattomien viestien käsittelyyn. Jos al-Taee pitää joitain viestejä ikävinä, hän voi helposti ilmoittaa ne asiattomiksi itse.

Mutta on hyvin nurinkurista logiikkaa vaatia, että Meri pitäisi sulkea ulos Facebookista sen perusteella, mitä joku muu on sanonut.

Al-Taee kertoo Instagram-postauksessaan lisäksi harmistuneensa termeistä ”peenjauhaja”, ”turha äijä”, ”järjen jättiläinen”, ”imbesilli”. Ronskia kieltä, muttei millään tavalla poikkea siitä, miten kansalaiset politiikkoja usein kommentoivat. al-Taeelle tämä on kuitenkin liikaa. Hän pitää älykkyytensä julkista loukkaamista vakavana asiana, ja perustelee niillä ilmiantokampanjaansa.

”Al-Taee käskee kannattajiaan kaatamaan sivut”

Leena Meri kommentoi ilmiantokampanjaa: ”On vajottu todella alas kun jaoin videon minun ja hänen keskustelusta eduskunnassa niin hän kehottaa ilmiantoihin jotta perussuomalaisten varapuheenjohtajan tili suljettaisiin. ”

Kansanedustaja Sanna Antikainen (ps.) puolustaa Merta: Nyt ollaan vakavan asian äärellä. Pääministeripuolueen edustaja Hussin al-Taee käskee kannattajiaan kaatamaan opposition edustajan ja puolueensa 1.varapuheenjohtajan Leena Meren sivut. Sosiaalidemokraatit todella haluavat hiljentää opposition. Mitä seuravaaksi, kun sivut on kaadettu?”

PS-aluevaltuutettuna toimiva lakimies Onni Rostila moittii al-Taeeta: ”Noin 4kk vaaleihin ja SDP:n Hussein al-Taee masinoi seuraajiaan joukkoilmiantamaan PS:n Leena Meren päivitystä eduskuntakeskustelusta, jossa ei ole mitään ”vihapuheeseen” viittaavaa. Päämääränä FB-sivujen sulkeminen, eli kampanjasabotaasi. Kaikin puolin vastenmielistä toimintaa.”

Toiminta herättää paheksuntaa jopa SDP:n omista riveistä. Kamal Jafi kirjoittaa: ”Arvon kansanedustaja Leena Meri, Olen todella pahoillani, että SDP:n kansanedustaja Al-taee toimii teitä kohtaan noin huonosti. Demarina en hyväksy tuollaista käytöstä ja toimintatapaa, jossa kilpailijoita pyritään hiljentämään. Sellainen käytös sotii demokratiaa vastaan.”

Panetteli itse juutalaisia, sunnimuslimeja ja homoja

2019 eduskuntavaalien aikana kohistiin tapauksesta, jossa rauhansovittelijan roolia päälleen asetelleen Al-Taeen epäiltiin itse syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan kirjoittamalla omalle Facebook-sivulleen eri kansanryhmiä uhkaavia, solvaavia tai panettelevia viestejä vuosina 2011-2016.

Valtakunnansyyttäjä kuitenkin päätti olla nostamatta syytettä siitäkin huolimatta, että päätöksessä suoraan todetaan: “Yhden viestin osalta Al-Taee on todennäköisesti syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.”

Al-Taee myös pyyteli kirjoituksiaan anteeksi vasta jäätyään kiinni – ei aikaisemmin.

Tapaus nousi julkisuuteen heti 2019 eduskuntavaalien jälkeen. Mikäli tapaus olisi noussut otsikoihin ennen vaaleja, ei al-Taee todennäköisesti olisi päässyt eduskuntaan.

Nyt mies on jälleen dilemman edessä. Eduskuntakausi alkaa olla lopuillaan, näytöt puuttuvat ja vanhat sekoilut ja feikki-imago ovat edelleen rasitteena. Läpimeno 2023 eduskuntavaaleissa ei ole lainkaan varmaa. Ehkä tästä voi vetää jotain johtopäätöksiä siitä, miksi hän esiintyy tänään niin korostetun hyökkäävästi.

Tässä vielä linkki videoon, josta kaikki alkoi:

PÄIVITYS 27.11.2022 klo 20:48:

Iltalehti kertoo myös tapauksesta.

Al-Taee kuitenkin viestittää Iltalehdelle, että ”hän ei halua, että koko sivu ilmiannetaan, vaan ne kommentit, joissa on vihapuhetta.”

Tämän kommentin todenperäisyyttä voi itse kukin arvioida katsomalla al-Taeen instagram-päivityksiä.

Al-Taeen instagram-story-päivityksessä viitataan suoraan kansanedustaja Leena Mereen. Mukana on al-Taeen ”ILMIANNA”-komento:

Samoin al-Taeen instagram-päivityksessä on ilmiantokomento:

SUOMEN UUTISET