Eduskunnassa käsiteltiin täysistunnossa tällä viikolla Eduskunnan oikeusasiamiehen kertomusta vuodelta 2022. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää piti järkyttävänä lastensuojelun puutteita, joita oikeusasiamiehen kertomuksessa tuli ilmi.

Juha Mäenpää arveli, että Suomessa otetaan merkittävä määrä lapsia huostaan aivan turhaan. Samalla hän kuitenkin korosti, että asiallisiakin perusteita on.

Puutteita ja lain rikkomista

Mäenpää kertoi arvostavansa sitä, että kertomukseen on kirjoitettu avoimesti asioita.

– Jollakin lailla tuntuu ihan järkyttävältä, että me elämme Suomessa oikeusvaltiossa ja oikeusasiamiehen kertomuksessa on kerrottu tällaisia puutteita, mitä Suomessa lastensuojelussa esiin tulee, kansanedustaja kummasteli ja otti kertomuksesta esimerkiksi pari suoraa lainausta:

”Huostaanotetun lapsen ja hänen perheensä jälleenyhdistämisestä ei useinkaan tehdä suunnitelmia eikä sen toteutumista arvioida asiakassuunnitelman tarkistamisen yhteydessä. Lapsen ja hänen perheensä jälleenyhdistämistä voidaan edistää tekemällä vanhemmille vanhemmuutta tukeva asiakassuunnitelma, mutta niitä ei useinkaan tehdä.”

– ”Lastensuojelulaitoksissa tehdään edelleen rajoittamistoimenpiteitä lastensuojelulain vastaisesti käyttämällä niitä esimerkiksi sellaisessa tilanteessa tai sellaisin tavoin, joita laki ei salli.”

Käytännöt vaihtelevat eri puolella maata

Mäenpää kertoi tutustuneensa seikkaperäisesti edellisen eduskuntakauden aikana erilaisiin lastensuojelutapauksiin.

– Olen ollut muutamassa lastensuojelupalaverissa mukana. Täytyy sanoa, kuten edustaja Eerola äsken sanoi, että eri puolilla Suomea on aivan erilaisia käytänteitä. Toisissa lastensuojelun asiakkuuteen joutuu hyvin helposti, jopa sijoittamiseen joutuu helposti. Toisaalla on taas sitten tapauksia, jotka olisivat ehdottomasti kuuluneet lastensuojelun piiriin, mutta niihin ei ole puututtu.

Hän kertoi keskustelleensa ja kuunnelleensa vasta edellisenä päivänä erään isän kanssa, jonka lapsi on otettu huostaan.

– Mikä on monissa tapauksissa tullut esiin, on se, että ei siirrytä lähisijoitukseen esimerkiksi isovanhemmille, kansanedustaja harmitteli.

”Toivottavasti saadaan jotain rotia”

Mäenpää vertasi lastensuojelupäätöksiä yllättävällä tavalla taloremonttiin.

– Kun minä ostin talon ja halusin remontoida sitä, minä kävin kysymässä rakennustarkastajalta neuvoa, mutta nyt ehkä virkavastuu on ajanut siihen, että rakennustarkastaja sanoo mieluummin, että soita jollekin rakennesuunnittelijalle ja kysy häneltä. Minun mielestäni tämä sama toistuu lastensuojelussa sillä tavalla, että jos tulee joku pienikin ilmoitus, niin virkavastuun takia mieluummin otetaan lapsi huostaan kuin käytetään maalaisjärkeä siinä asiassa.

– Toivottavasti tähän oikeusasiamiehen kertomuksessa nostettuun asiaan saadaan jotain rotia tässä lähivuosina, Mäenpää sanoi.

SUOMEN UUTISET