Eduskunnan suullisella kyselytunnilla käsiteltiin viime viikolla perhepolitiikkaa. Perussuomalaiset esittivät muun muassa ansiotuloverotukseen reilua lapsivähennystä perheiden tueksi, jolloin verotus kevenisi lapsimäärän myötä.

Kansanedustaja Juha Mäenpää nosti perhepolitiikan yhteydessä esille lastensuojelun tilanteen, ja hän järjestää aiheesta helmikuun lopulla keskusteluillan eduskunnassa.

– Perhe on yhteiskunnan luonnollinen ja perustava ydinosa. Olen aika paljon saanut postia tämän kauden aikana lastensuojelun ongelmista. Olemme myös pitäneet siitä kaksi lastensuojeluiltaa täällä ja kohdanneet näitä ihmisiä.

Nuoret äidit pelkäävät huostaanottoa

Mäenpää on aiemmin korostanut, että Suomessa on erittäin päteviä lastensuojelua liiketoimintana harjoittavia yrityksiä, jotka tekevät työtään sydämellä ja kutsumuksesta. Kuitenkin jos lastensuojelua harjoittavat konsernit tai terveysjätit, saattaa lasten etu jäädä voitontavoittelun jälkeen toiseksi.

– Siellä on valitettavasti myös sellaisia tapauksia, joista minä kansanedustajana en ymmärrä, miksi on päädytty huostaanottoon.

Mäenpää arvioi, että muuttamalla toimintatapoja paremmiksi lastensuojelusta voisi säästää jopa 500 miljoonaa euroa.

– Siellä on joukossa nuoria äitejä, joilta on lapsi huostaanotettu aikaisemmin. Tiedän varmuudella yhteydenottojen perusteella kolme tapausta, joissa nämä äidit ovat päätyneet aborttiin sen takia, että he eivät uskalla enää tehdä lapsia, koska he pelkäävät, että lastensuojelu vie nämä pois. Miten näette tämän asian? Mäenpää kysyi hallitukselta.

Kolmas lastensuojeluilta tulossa

Perhe ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vastasi Mäenpään kysymykseen ympäripyöreästi:

– Itse ajattelen niin, että meidän pitää myöskin lastensuojelun osalta pohtia paljon muutakin kuin sitä, minkälaisia uusia pakkokeinoja otetaan aina käyttöön. Meidän pitäisi pohtia sitä, miten me voimme tarjota niille lapsille, jotka ovat tässä kierteessä eli lastensuojelulaitosten kierteessä, jokapäiväistä aitoa lapsuutta.

Mäenpään kolmas lastensuojeluilta järjestetään 27.2. eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa.

SUOMEN UUTISET