Portgalin sisäministeri Miguel Macedo ilmoitti jättäneensä ministerin tehtävänsä, koska Portugalin viisumiohjelmassa oli havaittu korruptiota ja rahanpesua. Portugalin poliisi pidätti torstaina 11 korkea-arvoista virkamiestä epäiltynä viisumien myöntämisessä havaittujen epäkohtien vuoksi. Pääministeri on myöntänyt Macedolle eron.

Viisumiohjelmassa Portugali myöntää viiden vuoden oleskeluoikeuden Euroopan ulkopuolisille henkilöille, jotka ostavat vähintään puolella miljoonalla eurolla kiinteistöomaisuutta Portugalista. Viiden vuoden jälkeen ostajat voivat hakea pysyvää lupaa. Oleskeluluvan vuoksi viisumien ostajat voivat vapaasti liikkua Schengen-alueella.

Sisäministeri Macedo kiisti suoraan osallistuneensa viisumiohjelmaan. Hän ilmoitti eronsa syyksi halun suojella maan hallitusta.

Portugalilainen europarlamentaarikko Ana Gomes on aiemmin ilmoittanut viisumiohjelman olevan epäsoinnussa maan rahanpesulakien kanssa. Hän ilmoitti ohjelman olevan uhka EU:n arvoille ja turvallisuudelle.

Viisumiohjelman puitteissa maahan tehtyjen kiinteisösijoitusten kokonaisarvo on noin miljardi euroa. Myös monella muulla eurokriisin runtelemalla maalla on vastaavanlaisia ohjelmia.

Henri Myllyniemi