Kansainväliset luotottajat ovat ilmaisseet närkästyksensä Portugalille, koska maassa on hidasteltu rakenneuudistusten toteuttamisessa maan ”irtauduttua” tukiohjelmasta. Portugali on edelleen velkaa kymmeniä miljardeja euroja muun muassa Euroopan hätärahastolle, sekä Kansainväliselle valuuttarahasto IMF:lle. Portugali ei kuitenkaan enää saa uutta tukirahaa, ja tätä uutisoidaan niin kuin Portugali olisi irtautunut koko tukiohjelmasta.

IMF on erityisen huolissaan Portugalin ulkoisen kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävissä uudistuksissa, talouslehti Financial Times kertoo.

Portugalin pitäisi saada tukisopimuksen mukaan painettua julkistalouden alijäämänsä 2,5 prosenttiin ensi vuonna. Euroopan komissio on vaatinut Portugalin pitävän alijäämän alle kolmessa prosentissa. Maan hallitus onkin laatinut talousarvion, jossa vaje jäisi näiden lukemien väliin 2,7 prosenttiin.

IMF:n, Euroopan keskuspankin ja Euroopan komission muodostama troikka kuitenkin ennustaa Portugalin alijäämän ulottuvan 3,3 prosenttiin. Portugalin valtiovarainministeri Maria Luís Albuquerque toteaa, että arvio on vastaanotettu, mutta heillä ei ole tarvetta neuvotella enää troikan kanssa ”irtauduttuaan” tukiohjelmasta.

Maassa järjestetään parlamenttivaalit ensi vuoden lokakuussa, ja vyönkiristelyä vastustavat sosialistit ovat kannatusmittauksissa johdossa.

Henri Myllyniemi