Puoluesihteerin ensimmäinen netissä järjestetty kyselytunti on nyt takana. Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo taustoitti politiikkaa ja vastasi päivänpolttaviin kysymyksiin Facebookissa noin kahden tunnin ajan. Kysymyksiä tuli runsaasti, etenkin Kreikan tilanteesta.

Ohessa poimintoja. Yleisökysymykset sekä kysyjän nimikirjaimet lihavoidulla tekstillä.

H.S: Ei taida voida Soini tai PS yksinään vaikuttaa tulipakettiin. Kannattaako sen takia lähteä hallituksesta, eikä täten päästä enää vaikuttamaan muihinkaan asioihin?

Vastaus: Nyt vasta päätettiin neuvotella. Katsotaan neuvottelutulokset ja sitten taas päätetään seuraavasta pykälästä. Kreikan osalta mikään muu ei muutu jos me lähdetään hallituksesta mutta moni muu asia joita saimme hallitusohjelmaan kyllä jäisi toteuttamatta.

T.P: Siis ”kansankielellä” kerrottuna mistä oikiasti on kyse.

Vastaus: Kyse on siitä, että ensin Kreikalle annettiin tiukat (paljon tiukemmat) ehdot mahdolliselle tuelle. Kreikan piti päättää keskiviikkoon mennessä, hyväksyykö ne. Sen jälkeen päätettiin, että ok, ehdot on täytetty joten lähdetäänkö neuvottelemaan. Ja päätettiin lähteä. Nyt katsotaan kuka ja milloin Kreikasta neuvottelupöytään tulee ja mikä on neuvottelujen lopputulos. Sitten päätetään siitä tuetaanko EVM:n kautta vai ei.

 J.S: Jos suuri osa asiantuntijoista on NYT sitä mieltä että Kreikka ei pysty maksamaan velkojaan takaisin ja samat asiantuntijat olivat eri mieltä pari vuotta sitten, niin miksi PS on nyt sitä mieltä että ”konkurssipesään” kannattaa syytä lisää rahaa vaikka oli oikeassa aiemmin kun vastusti lisärahan lappaamista? 

Vastaus: Päätös EVM:ään siirrettävästä rahasta on tehty edellisellä kaudella. Uutta rahaa sinne ei olla siirtämässä. SDP ja VAS totesivat viikolla olleessa paneelissa, että Kreikan tilannetta on hoidettu väärin, eli heidän hallituskaudella tekemät päätökset ovat olleet vääriä. Tähän ei voi sanoa muuta, kuin että niin .. tätähän me sanoimme koko ajan mutta silloin ei neuvot kelvaneet. Vaihtoehdot tässä tilanteessa olivat kaikki huonoja.

K.K: Parahin Riikka, voitko kirkkain silmin väittää, ettette ole pettäneet vaalilupauksianne kaikissa niissä kysymyksissä, jotka ovat äänestäjillenne tärkeitä, ja joissa vielä ennen vaaleja tarjositte järkevämmän vaihtoehdon? 

Vastaus: Voin. Nyt ei ole päätetty muusta kuin neuvottelujen aloittamisesta ja se mitä neuvottelujen lopputulos on täysin auki. Sen lisäksi EVM:ään ei lapioida lisää rahaa. Hallitusohjelmassa lukee: Hallitus suhtautuu kielteisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa. Ensisijainen keino euromaan rahoitusongelmien hoitoon ovat maan kansalliset toimet talouden tervehdyttämiseksi ja julkistalouden vakauttamiseksi. Jos nämä keinot eivät riitä, toissijaisena keinona on sijoittajanvastuun toteuttaminen. Kahdenväliset luotot eivät kuulu hallituksen keinovalikoimaan eurokriisin hoidossa. Mikäli Euroopan vakausmekanismia joudutaan vielä käyttämään, sen tulee tapahtua vain mekanismin nykyisen kapasiteetin ja pääomarakenteen puitteissa. Euroalueen vakauttamistoimia koskevat päätökset hallitus tekee Suomen kansallisen edun näkökulmasta.

T.L: Eikö olisi aika kansanäänestykselle eurosta luopumisesta. Liian kova valuutta kilpailla töistä ulkomaiden kanssa.

Vastaus: Eurosta eroamiselle ei taida olla ns. työkaluja. Mutta selvitellään. Kannatan kaikkia kansanäänestyksiä.

B.K: Miten syksyllä sorvataan oman maan tilanne. Köyhempiä alle 2500e/kk tuloilla eläviä voisi tukea vaikka peruspalkan keinoin?

Vastaus: Perustulokokeilu on kirjattu hallitusohjelmaan ja sitä käsittääkseni paraikaa suunnitellaan.

M.K: Miksi PS salli eläkeläisten asumistuen leikkaamisen? Miksi sallitte kaikkein pienituloisempien ja heikompien näin suuren polkemisen?

Vastaus: Eläkeläisten asumistuen muutokset ovat tällä hetkellä ministeriössä selvityksessä. Eli selvitetään mistä on oikeasti kyse, mitä leikkaukset missäkin tarkoittaa ja miten voidaan väärinkäytökset estää JA löytyisikö jostain sellaisia keinoja, että tämä mahdollinen leikkaus ei kohdentuisi väärin. Eli nyt selvitetään mitä voidaan tehdä, onneksi tämän asian äärellä on Perussuomalainen ministeri jolloin voi olla vähän varmempi siitä että pyritään varmasti löytämään oikeudenmukainen ratkaisu.

M.T: Milloin aiotte auttaa suomen vähäosaisia eläkeläisiä / köyhiä / työttömiä / pienituloisia? Ja miten aiotte tukea pienituloista käymään töissä .. kohta kun ei ole varaa käydä töissä.

Vastaus: Yhteiskuntasopimuksella on tarkoitus YHDESSÄ sopia sekä työntekijä- että työnantajapuolen kanssa ne toimet, millä tästä maamme kurjasta taloustilanteesta päästään eteenpäin kasvun uralle.

T.L: Miksi puolueen johto on puoltanut työperäistä siirtolaisuutta suomeen? Vaikka se on suurin uhka työllisyydellä, kulttuurille ja yhteiskunnan rakenteille, esimerkkinä vaikkapa ranska ja ruotsi.

Vastaus: Itse asiassa yksi meidän hallitusohjelmaan saamista tavoitteista on ns. tarveharkinnan säilyminen. Muut olisivat halunneet siitä luopua.

H.S: Mistä vaalilupauksista on pidetty kiinni, tai aiotaan pitää kiinni?

Lista on pitkä, mutta otetaan tähän jotain: Ns. paskalaki, syöttötariffien leikkaukset, takuueläkkeiden korotus, maahanmuuton kustannukset läpinäkyviksi, tarveharkinnan säilyminen jne.

T.J: Millonka alkaa se Suomen elvytys ja turhan pyrokratian poisto?

Vastaus: Hallitus on ollut kasassa vasta 2 kuukautta. Työ on vasta alkanut, ei taida eduskuntakaan vielä ole käsitellyt yhtäkään hallituksen lakiesitystä. Eli malttia. Ei vielä ole myöskään leikattu mistään, nyt vasta selvitetään vaikutusarviot yms.

H.O: Puheenjohtaja Soini on jossain haastattelussa vihjannut vähän siihen suuntaan, että Ylen rahoitus tarkastellaan uudestaan. Miten on asian laita tällä hetkellä?

Vastaus: Hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus asettaa työryhmän arvioimaan Ylen tehtäviä ja rahoitusta. Eli tulee kyllä käsittelyyn.

Politiikkaan liittymättömiäkin kysymyksiä kuultiin: Lähtiskö hän treffeille?”

Vastauksena tuli: ”Ei tässä ennätä :)”. Tilaisuutta isännöinyt verkkoylläpitäjä Mikael huikkasi vielä perään: ”Taitaa kuule Riikalla olla siippa jo katsottuna.”

Keskustelun kulku kokonaisuudessaaan alla:

Koska Kreikan tilanne ja hallitusohjelma muutenkin on herättänyt paljon kysymyksiä ja ärhäkkääkin kritiikkiä,…