Kreikka on pyytänyt Itävallan suurlähettiläänsä palaamaan kotimaahansa. Kreikka on tuohtunut Itävallan keskiviikkona järjestämästä kokouksesta kymmenen valtion kesken. Itävallan pääkaupungissa Wienissä kokouksen tarkoituksena oli hakea ratkaisua pakolaiskriisiin Balkanin reitin maiden kesken. Kreikka ei ollut kuitenkaan saanut kutsua kokoukseen. Asiasta kirjoitti Ekathimerini-lehti.

Kreikan hallitus on suominut kovin sanoin Itävallan toimia. Kreikan ulkoministeriön tiedotteen mukaan Itävalta käyttää 1800-luvun keinoja. Itävalta oli jättänyt myös Saksan kutsulistan ulkopuolelle.

Maaliskuun 7. takarajana

Euroopan komission maahanmuutosta vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos kertoi ajan olevan vähissä. Hänen mukaansa Euroopalla on vain kymmenen päivää aikaa saada toimiva ja selkeä ratkaisu pakolaiskriisiin.

– Muutoin on vaarana, että koko järjestelmä luhistuu kasaan, Avramopoulos sanoi.

Avramopoulos viittaa kireällä aikarajalla EU-maiden seuraavaan kokoukseen 7. maaliskuuta.

Tuhansien turvapaikanhakijoiden pelätään jäävän Kreikkaan mottiin

Kreikkaan on arveltu jääneen 15 000 ihmistä mottiin Makedonian rajoitettua ihmisten läpipääsyä maahan noin tuhanteen ihmiseen vuorokaudessa.

Samalla ihmisiä rantautuu Kreikan saarille ennätystahtia. Kahden ensimmäisen kuukauden aikana uusia siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita on tullut jo yli sata tuhatta. Viime vuonna sadan tuhannen ihmisen raja meni rikki vasta kesäkuussa.

Henri Myllyniemi