Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis kertoi maan pankkien olevan maksuvalmiudeltaan kunnossa, mutta Kreikan hallitus ei välttämättä pysty maksamaan maaliskuussa erääntyviä lainoja Kansainväliselle valuuttarahasto IMF:lle. Lisäksi vaarassa ovat myös loppukesän velkakuoletukset Euroopan keskuspankille.

Kreikan rahoituskanavat jäissä

Kreikan valtiolla on rahoitushuolia, koska muut euromaat kertovat Kreikan jäävän toistaiseksi ilman toisen tukipaketin viimeistä maksuerää. Toisen tukipaketin piti päättyä vuoden vaihteessa, mutta sitä jatkettiin ensin helmikuun loppuun, ja nyt kesäkuun loppuun. Toisesta tukipaketista on maksamatta hieman yli 7 miljardin euron erä.

Muut euromaat haluavat nähdä Kreikan ensin toteuttavan vaadittuja uudistuksia ja säästötoimia. Saksan valtiovarainministeri Woflgang Schäuble totesi tiukasti, ettei rahaa ole tulossa senttiäkään etukäteen.

Kreikka on toivonut saavansa tukierän ohella myös hieman alle 2 miljardin euron erän EKP:lta. Keskuspankki on tehnyt voittoa Kreikan valtiolainojen ostoilla, ja se on euromaiden kesken hyväksytty tuloutettavaksi Kreikalle. EKP kuitenkin jäädytti maksuaikeensa huomattuaan heti Kreikan vaalien jälkeen maan lipsuvan pois aiemmasta tukiohjelmasta.

Kreikka haluaisi kaupata enemmän lyhytaikaisia velkatositteita. Näitä ei tällä haavaa osta kukaan muu kuin kreikkalaispankit, ja nekin vain myydäkseen tositteet EKP:lle uutta rahaa vastaan. EKP on kuitenkin ollut haluton nostamaan rajaa, jolla se hyväksyisi Kreikan roskalainaisia velkakirjoja taseeseensa.

EU-lain mukaan sen ei pitäisi hyväksyä roskalainaluokkaisia arvopapereita lainkaan, mutta kriisin edetessä tästäkin säännöstä on lipsuttu.

Yksityisille velkakirjamarkkinoille Kreikalla ei ole asiaa, vaikka jälkimarkkinoiden lainakorot ovatkin tulleet alas. Korot ovat silti liian korkeita.

Bluffaako Kreikka rahahuolillaan?

Saksassa mietitään kuumeisesti Kreikan ilmoituksen luotettavuutta. Mikäli Kreikan viesti on vilpitön, maa voisi ajautua ”vahingossa” ulos euroalueelta joutuessaan laiminlyömään velkojaan. Jos tämä halutaan välttää, olisi parempi maksaa Kreikalle toisen tukipaketin viimeinen erä nyt, mutta samalla se merkitsisi, että Kreikka saisi rahat etukäteen. Säästötoimilta voisi kadota kannustimet.

Saksalaisäänestäjistä vain noin viidennes pitää Kreikan lainaohjelman pidentämistä mielekkäänä. Saksan hallituksen oikean laidan kansanedustajat ovat huolissaan siitä, että Kreikkaan heitetään hyvää rahaa huonon perään.

EKP:n entinen pääjohtaja Jean-Claude Trichet kertoi talouslehti Financial Timesille, että Kreikan ero eurosta olisi yhtä katastrofaalinen muulle euroalueelle kuin se olisi ollut aiemminkin. Trichet’n mukaan monet tuudittautuvat virheellisesti kuvittelemaan nykyisten palomuurien estävän markkinapelkojen siirtymisen muihin euromaihin.

Sooloilu alkoi – yksityistämiset jäihin

Kreikan hallitus ilmoitti keskeyttävänsä yksityistämistoimet, joita on vaadittu tukirahojen vastineeksi. Alkuviikosta Kreikan hallitus sopi, ettei se ala yksipuolisesti kumoamaan jo toteutuksessa olevia yksityistämishankkeita.

Kreikan mukaan lentokentillä on vain yksi tarjous, joka tietäisi monopoliasemaa. Lisäksi maan suurin energiayhtiö PPC:n yksityistäminen pysähtyy, kuten myös sähköverkon ja valtiollisen kaasufirman yksityistämiset.

Tämä ilmoitus on nostanut Saksassa varsinaisen vastalausemyrskyn. Asiasta kertoo brittiläinen Telegraph.

Varoufakis: Rasisteja tarjolla

Varoufakis varoittaa muita euromaita ampumasta Kreikan hallitusta alas. Hän kertoo tarjolla olevan rasisteja ja nationalisteja, viitaten ilmeisimmin kolmanneksi suurimpaan puolueeseen Kultaiseen sarastukseen.

– Tätä olen yrittänyt kertoa neuvottelukumppaneilleni: jos tuntuu hyvältä ajatukselta ampua alas edistystä hakeva hallitus vain muutama päivä vaalien jälkeen, niin silloin tulee pelätä pahinta, Varoufakis muotoilee.

Henri Myllyniemi