– En yhtään ihmettelisi, jos termi ”eno” vakiintuisi kohta yleiskieleen tarkoittamaan rikokseen syyllistynyttä uussuomalaista, irvailee perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola Facebook-seinällään. Useisiin seksuaalirikoksiin syyllistyneen marokkolaismiehen tutkinnan tiedottaminen ja uutisointi on herättänyt yleisössä huolta: peitelläänkö meiltä taas jotain?

– Sinänsä tragikoomista, että on onomatopoeettisesti lähellä etnoa, Eerola toteaa.

Laajasalon ”eno” ei ole ensimmäinen maahanmuuttajamies, jonka törkeästä rikoksesta raportoidessaan media käyttää kiertoilmaisuna termiä ”eno”. Arabianrannassa siskonsa pojan murhannut Suomessa asuva ulkomaan kansalainen löytyy helposti Googlesta hakusanalla Arabianrannan eno.

Ylen uutisen mukaan Arabianrannan sukulaispoikaansa puukottanut mies oli syyntakeeton, ja hänet jätettiin siksi rangaistuksetta. Tosin tässä tapauksessa tekijän ulkomaalaistausta tuskin siis oli merkittävässä roolissa – motiivi ei ollut kunniamurha.

Epäilyt useista törkeistä raiskauksista

Maanantaiaamuna Helsingin poliisilaitos tiedotti Laajasalon Enosta. Tiedotteesta ilmeni, että 1950-luvulla syntynyttä miestä epäillään useasta törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Myöhemmin miehen iäksi tarkentui 64, kertoo Iltalehti.

Iltalehden mukaan epäilty olisi muuttanut Suomeen 2000-luvun puolivälissä. Miehen kotimaa on Marokko.

Eno on Suomen Uutisten vanha tuttu

Olen lukuisia – ainakin kymmeniä – kertoja joutunut enon pervokatseen kohteeksi, kertoo Suomen Uutisten avustaja Heli-Maria Wiik.

– Hän on ollut kanssani samaan aikaan kotini viereisellä bussipysäkillä ja samalla bussilinjalla. Seurassaan hänellä on ollut usein nuoria teini-ikäisen oloisia tyttöjä.

Suomen Uutiset