
Lapsipuukotusten lietsomat mellakat jatkuivat viikonloppuna Britanniassa – tutkija: Koska valtavaa tyytymättömyyttä ei voi protestoida vaaleissa, jäljelle jäävät enää kadut
Southportin lapsipuukotuksista alkaneet levottomuudet ovat jatkuneet yli viikonlopun Britanniassa. Kymmenissä väkivaltaisissa mielenosoituksissa on pidätetty vajaat 200 mielenosoittajaa. Poliiseja on loukkaantunut yhteenotoissa. Kansalaisten laaja tyytymättömyys ei ole kanavoitunut poliittisiin puolueisiin, vaan se on siirtynyt kaduille. Siinä asialistaa brittihallituksen alkavan viikon kriisikokouksille.
Toisen polven maahanmuuttaja Axel Muganwa Rudakubana on saanut syytteet kolmesta murhasta ja kymmenestä murhayrityksestä joukkopuukotuksessa Britannian Southportissa heinäkuun lopussa. Syytetyn nimen julkaisi muun muassa BBC.
Puukotusta seuranneet mielenilmaisut ovat jatkuneet viikonloppuna Britanniassa. Sadat väkivaltaiset ja maahanmuuttokriittiset mielenosoittajat kerääntyivät sunnuntaina Rotherhamin kaupunkiin pakolaisia majoittavan hotellin edustalle.
Raivostunut väkijoukko riehui ja heitti kaikella käsiinsä saamalla hotellia ympäröiviä poliiseja ja yritti samalla sytyttää rakennuksen tuleen. Brittimedian mukaan mielenosoittajat ovat äärioikeistolaisia.
”Todella pöyristyttävää”
-Väkivaltainen ja rikollinen hyökkäys turvapaikanhakijoita majoittavaan hotelliin on todella pöyristyttävää, kirjoittaa sisäministeri Yvette Cooper viestipalvelu X:ssä:
-Tietoisesti yritetään sytyttää tuleen ihmisiä täynnä oleva hotelli.
Brittien tunteet ovat nyt todella pinnassa.
Tyytymättömien ja osin väkivaltaisten kansalaisten plakaateissa ja banderolleissa luki muun muassa: ”Emme ole enää oikeistolaisia – nyt olemme oikeassa”, ”Kumiveneiden pysäyttäminen tarkoittaa puukottajien pysäyttämistä” ja ”Heittäkää ne ulos!”.
Faktat olivat mielenosoituksien alkuvaikeessa selkeästi hakusessa. Esimerkiksi lapsipuukottaja Rudakubana ei saapunut Britanniaan veneellä, toisin kuin monin paikoin aluksi väitettiin.
Rauhattomuus ei kumpua yksinomaan äärioikeiston yllytyksestä
On selvää, että erityyppiset ulkomaiset ja Britannian sisäiset toimijat pyrkivät hyödyntämään puukotusten aikaansaamaa vihaa sekä pelkoa ja lietsomaan sekaannusta sekä eripuraa omien arkisten talousongelmiensa kanssa kamppailevien kansalaisten keskuudessa.
Viikonloppuna on ollut kuitenkin kymmeniä maahanmuuttovastaisia mielenosoituksia eri puolilla saarivaltakuntaa. Osa niistä on ollut väkivaltaisia. Kaikki eivät voi olla pelkästään äärioikeistolaisten natsitrollien ja Venäjän aikaansaannosta. Rauhattomuuksien lomassa on nähty muun muassa kansalaistempaus, jossa rauhanomaisin keinoin mieltään osoittavat britit protestoivat hallitusta vastaan, joka leimaa kaikki mielenosoittajat äärioikeistolaisiksi.
Britannia terveysjärjestelmä ei toimi, eläkeläisistä kolmannes elää toimeentulorajan alapuolella ja turhautuminen omien vaikutusmahdollisuuksien puuttumiseen tuntuu olevan yleistä.
Tyytymättömyys ei kanavoidu puolueisiin
Pääasiallinen selitys brittilevottomuuksille on kansalaismielipide, jonka mukaan islam ja maahanmuutto ovat eksistentiaalinen uhka. Näin analysoi tutkija Christer Mattsson Göteborgin yliopistosta.
-Tyytymättömyys ei ole kanavoitunut poliittisiin puolueisiin ja se johtuu suurelta osin Britannian vaalijärjestelmästä. Brexitin voittokulku osoitti, kuinka suuri ryhmä on kyseessä. Muutoin valtavaa tyytymättömyyttä maahanmuuttoa ja islamia kohtaan on ollut vaikeaa kanavoida, vain kadut ovat jääneet jäljelle.
Mattsonin mukaan ulkomaiset toimijat voivat English Defence League -taustaisten toimijoiden ohella lietsoa levottomuuksia. Venäjä on yksi näistä.
-On ulkomaisten hallintojen intressissä aiheuttaa sekaannusta länsimaissa. Tyhjästä ei voi nyhjäistä mutta tilaisuuden tullen heitetään mieluusti lisää bensaa liekkeihin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Yvette Cooper trollit vaikuttaminsyritykset väivaltaiset mielenosoitukset Axel Muganwa Rudakubana Southport Britannian hallitus Christer Mattsson puukotus Murha Natsit Tuhopoltto Venäjä Väkivalta Britannia
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.