Paltamon äskettäin lakkautettu työllisyyskokeilu nousi jälleen esiin eduskunnan eilisessä köyhyyskeskustelussa. Paltamon työllisyyskokeilu loppui viime vuonna. Siinä räätälöitiin jokaiselle työttömälle oma työtehtävä niiden tukien pohjalla, jonka he saivat. Sen päälle maksettiin aktivointilisää.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz nosti esiin Paltamon mallin, jossa työttömille tarjottiin vastikkeellista sosiaaliturvaa työn vastapainoksi. Hänestä on tärkeää kokeilla Paltamon tapaan mallia, jossa kaikille työikäisille tarjotaan työmahdollisuutta sen sijaan, että maksetaan ilman työntekoa.

– Sitä minä kannatan, Zyskowicz sanoi.

Sipilä laajentaisi
Paltamon koko maahan

Tähän tarttui keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

– Paltamon malli kykeni painamaan työttömyyden 17 prosentista neljään prosenttiin. Kysynkin pääministeriltä, kun Paltamon kokeilusta on tuore selvitys, oletteko valmis laajentamaan kokeilua koko Suomeen?

Kokoomuksen Pia Kauma totesi, ettei hän tohtisi laajentaa perustulokokeilua ainakaan Paltamon mallilla suurempaan mittakaavaan. Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto arveli Kauman ymmärtäneen perustulon väärin.

Ihalainen selvittäisi
perustulon ensin

Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) piti hyvänä Paltamon kokeilua, jossa velvoitettiin ottamaan vastaan jokaiselle räätälöity työ.

– Mutta raportin mukaan harva työllistyi kokeilun jälkeen – ja se on se ongelma, Ihalainen totesi.

Keskustan esitykseen alueellisesta perustulokokeilusta hän kysyi, mitä tarkoitetaan perustulolla. Miten se sopii muuhun sosiaaliturvaan?

– Sen selvittäminen olisi ehkä viisautta, Ihalainen totesi.

Räty kiitti perustuloajatuksesta

Kokoomuksen soteministeri Laura Räty kiitti oppositiota perustuloajatuksesta. Hän myönsi, ettei valtion sosiaaliturvajärjestelmä ole yksinkertainen. Hän kiitti kiinnostusta uudistaa järjestelmää ja sanoi jakavansa ajatuksen tukijärjestelmän uudistamisen tarpeesta.

– Siksi hallitus toi 300 euron suojaosuuden askeleeksi siihen suuntaan, hän sanoi, mutta muistutti perustulon ongelmista.

– Työmarkkinakysymyksiä hoidetaan Suomessa kolmikantaisesti, joten alueellinen kokeilu olisi nyt ehkä liian suuri askel, Räty arvioi.

Lindström vetosi työministeriin

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Arto Satonen puolusti kokoomusta väitteitä vastaan, joiden mukaan kokoomus syyllistäisi työttömiä nostamalla Paltamon mallin esiin.

– Jos kannattaa Paltamon mallia, jossa ihmisille räätälöidään jokaiselle erikseen työtehtävä, jotta hän saisi työtä jatkossakin, niin onko se syyllistämistä? Satonen kysyi.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström vetosi vielä työministeri Ihalaiseen, että ei kai kaikkia hyviä esityksiä voida lytätä toisen ongelman nojalla, jolloin estäjäksi nousisi byrokratia.

– Onko meillä keinoja vaikuttaa työttömyyteen? Varmasti jokainen keino alentaa sitä olisi tervetullut, Lindström otaksui.

Soini: Ei järkeä jakaa lasten kotihoitoa 

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kysyi hallitukselta, eikö lasten kotihoidontuen jakamista vanhempien välillä voisi perua, se kun lisää valtion menoja 100 miljoonaa euroa.

– Tämähän on järjetöntä, Soini totesi.

Hän vetosi myös omaishoitajien rahoituksen puolesta: se on hoitomuoto, jossa pienituloiset hoitavat toisiaan.

– Näihin asioihin, jotka eivät kaada taloutta, mutta parantavat oikeudenmukaisuutta, pitäisi panostaa, Soini linjasi.

Soini kysyi valtiovarainministeri Antti Rinteeltä myös, miksei takuueläkettä nosteta aiotulla tavalla.

– Sehän oli hyvä esitys! Eikö suurille eläkkeille voitaisi laittaa katto, ei kai sitä mikään estä? Nostaisimme pieniä eläkkeitä ja pienentäisimme suuria, Soini esitti.

Veli-Pekka Leskelä