

LEHTIKUVA
Lindström: Älkää lytätkö hyviä esityksiä
Paltamon äskettäin lakkautettu työllisyyskokeilu nousi jälleen esiin eduskunnan eilisessä köyhyyskeskustelussa. Paltamon työllisyyskokeilu loppui viime vuonna. Siinä räätälöitiin jokaiselle työttömälle oma työtehtävä niiden tukien pohjalla, jonka he saivat. Sen päälle maksettiin aktivointilisää.
Kokoomuksen Ben Zyskowicz nosti esiin Paltamon mallin, jossa työttömille tarjottiin vastikkeellista sosiaaliturvaa työn vastapainoksi. Hänestä on tärkeää kokeilla Paltamon tapaan mallia, jossa kaikille työikäisille tarjotaan työmahdollisuutta sen sijaan, että maksetaan ilman työntekoa.
– Sitä minä kannatan, Zyskowicz sanoi.
Sipilä laajentaisi
Paltamon koko maahan
Tähän tarttui keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.
– Paltamon malli kykeni painamaan työttömyyden 17 prosentista neljään prosenttiin. Kysynkin pääministeriltä, kun Paltamon kokeilusta on tuore selvitys, oletteko valmis laajentamaan kokeilua koko Suomeen?
Kokoomuksen Pia Kauma totesi, ettei hän tohtisi laajentaa perustulokokeilua ainakaan Paltamon mallilla suurempaan mittakaavaan. Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto arveli Kauman ymmärtäneen perustulon väärin.
Ihalainen selvittäisi
perustulon ensin
Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) piti hyvänä Paltamon kokeilua, jossa velvoitettiin ottamaan vastaan jokaiselle räätälöity työ.
– Mutta raportin mukaan harva työllistyi kokeilun jälkeen – ja se on se ongelma, Ihalainen totesi.
Keskustan esitykseen alueellisesta perustulokokeilusta hän kysyi, mitä tarkoitetaan perustulolla. Miten se sopii muuhun sosiaaliturvaan?
– Sen selvittäminen olisi ehkä viisautta, Ihalainen totesi.
Räty kiitti perustuloajatuksesta
Kokoomuksen soteministeri Laura Räty kiitti oppositiota perustuloajatuksesta. Hän myönsi, ettei valtion sosiaaliturvajärjestelmä ole yksinkertainen. Hän kiitti kiinnostusta uudistaa järjestelmää ja sanoi jakavansa ajatuksen tukijärjestelmän uudistamisen tarpeesta.
– Siksi hallitus toi 300 euron suojaosuuden askeleeksi siihen suuntaan, hän sanoi, mutta muistutti perustulon ongelmista.
– Työmarkkinakysymyksiä hoidetaan Suomessa kolmikantaisesti, joten alueellinen kokeilu olisi nyt ehkä liian suuri askel, Räty arvioi.
Lindström vetosi työministeriin
Kokoomuksen ryhmäjohtaja Arto Satonen puolusti kokoomusta väitteitä vastaan, joiden mukaan kokoomus syyllistäisi työttömiä nostamalla Paltamon mallin esiin.
– Jos kannattaa Paltamon mallia, jossa ihmisille räätälöidään jokaiselle erikseen työtehtävä, jotta hän saisi työtä jatkossakin, niin onko se syyllistämistä? Satonen kysyi.
Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Jari Lindström vetosi vielä työministeri Ihalaiseen, että ei kai kaikkia hyviä esityksiä voida lytätä toisen ongelman nojalla, jolloin estäjäksi nousisi byrokratia.
– Onko meillä keinoja vaikuttaa työttömyyteen? Varmasti jokainen keino alentaa sitä olisi tervetullut, Lindström otaksui.
Soini: Ei järkeä jakaa lasten kotihoitoa
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kysyi hallitukselta, eikö lasten kotihoidontuen jakamista vanhempien välillä voisi perua, se kun lisää valtion menoja 100 miljoonaa euroa.
– Tämähän on järjetöntä, Soini totesi.
Hän vetosi myös omaishoitajien rahoituksen puolesta: se on hoitomuoto, jossa pienituloiset hoitavat toisiaan.
– Näihin asioihin, jotka eivät kaada taloutta, mutta parantavat oikeudenmukaisuutta, pitäisi panostaa, Soini linjasi.
Soini kysyi valtiovarainministeri Antti Rinteeltä myös, miksei takuueläkettä nosteta aiotulla tavalla.
– Sehän oli hyvä esitys! Eikö suurille eläkkeille voitaisi laittaa katto, ei kai sitä mikään estä? Nostaisimme pieniä eläkkeitä ja pienentäisimme suuria, Soini esitti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää