

Matias Turkkila
Lindström lupaa ketterämpää politiikkaa
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän uusi puheenjohtaja johtaja Jari Lindström lupaa entistä ketterämpää reagointia päivänpolitiikan suuriin puheenaiheisiin. Muutoksen tarve oli hänen mukaansa yksi puheenjohtajan vaihdoksen syistä.
– Pirkko Ruohonen-Lerner on ollut ison kivireen vetäjänä ja onnistunut siinä hyvin. Mutta ryhmä katsoi, että tarvitsemme vielä enemmän muutosta ja ketteryyttä toimintatapoihin, Lindström totesi valintojen jälkeen.
Toinen varapuheenjohtaja Kaj Turunen totesi, että muutoksen tarpeesta sovittiin jo vuosi sitten, mutta muutosta kaivattiin enemmän ja nopeammin kuin sitä oli tullut. Yksi etappi oli puoluekokous, jossa äänestettiin kaikista valinnoista. Demokratian kulttuuri tuli nyt myös eduskuntaryhmään.
– Itse puhun yrittäjänä tiimityön puolesta. Se sopii myös politiikkaan, Turunen vakuuttaa.
Uusi suhde mediaan
Lindströmin mukaan muutosta kaipaa ensinnäkin puolueen suhde mediaan.
– Jos politiikassa tapahtuu jotain suurta, olemme reagoineet hitaasti ja jäykästi verrattuna vaikkapa keskustaan. Se on kehittämisen paikka, Lindström linjasi.
Hän kaavaili, että kun ryhmässä tiedetään jotakin tärkeää tapahtuvan huomenna, ryhmä voisi ilmoittaa jo etukäteen, keneltä voi asiassa kysyä – ettei asiasta päätettäisi vasta, kun tilanteet kaatuvat päälle.
– Se on itsensä likoon laittamista, Lindström totesi.
Lisää vastuuta
politiikan teosta
Lindströmin mukaan ryhmä on valmis kantamaan entistä suurempaa vastuuta politiikan teosta. Samaan aikaan on yhä luonnollista, että puheenjohtaja pitää itsensä kärryillä siitä, missä puolueessa mennään. Mutta puoluejohtajaa ei tarvitse vaivata joka asialla. Suuret linjat ovat tärkeämpiä kokonaisuuden kannalta.
– Eihän ryhmä ole ennenkään ruvennut itkemään, vaikka puheenjohtaja onkin paljon matkoilla, Lindström totesi.
Johtajilta kysyttiin myös, onko ryhmä irtautunut puheenjohtajan holhouksesta.
– Ryhmä ei ole ennenkään ollut Soinin holhouksessa, Turunen totesi. Lindström taas vakuutti pysyvänsä puolueen linjan kannalla.
Soini sai tietää haastamisesta ensin
Lindström kertoi valintaprosessista, että ensin hän keskusteli ehdolle asettumisestaan puolueen puheenjohtaja Timo Soinin kanssa. Soini totesi, ettei hän puutu valintaan tällä kerralla. Seuraavaksi Lindström kertoi Ruohonen-Lernerille, sitten ryhmälle ja lopuksi medialle.
Omasta johtamistavastaan Lindström totesi, ettei pidä itseään henkilönä, joka lyö nyrkkiä pöytään ja hyppii vielä päällä. Johtamisen täytyy tapahtua esimerkin kautta.
– Uskon henkilökohtaiseen keskusteluun. Eleet ja äänensävyt kertovat enemmän kuin jokin facebook-keskustelu. Myös kiistatilanteissa, jos niitä tulee, keskustelen ensin henkilökohtaisesti ennen kuin otan yhteyttä tiedotusvälineisiin, Lindström lupasi.
Nyt rakennetaan luottamusta
Lehdistö tenttasi, miten menetellään edustajien lausunnoista syntyvien nolojen tilanteiden kanssa. Maria Lohela totesi, että nyt haetaan uusien johtajienkin myötä luottamusta, ei epäluottamusta.
– Sananvapaus kuuluu kaikille kansanedustajille. Siihen kuuluu myös vastuu. On tehty virheitä, mutta paljon myös hyviä asioita. Olen vakuuttunut, että olemme kehittyneet hyvään suuntaan. Rakennamme tällä ryhmällä tulevaisuutta, Lohela totesi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.