Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) hämmästeli oppositiota sotaisien kielikuvien käytöstä paikallisesta sopimisesta vielä sittenkin, kun hallitus oli linjannut suosivansa työehtosopimuksia paikallisen sopimisen väylänä, kuten ay-liike on toivonut. Lindström kommentoi aihetta koskeviin kysymyksiin eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Vasemmistoliiton Kari Uotila piti hyvänä hallituksen kantaa työehtosopimusten ensisijaisuudesta ja siitä että neuvotteluita käydään siellä missä pitääkin.

– Mutta luottamusta neuvottelutilanteeseen hallitus ei luo sillä, että se on taas pistänyt pakkolakipuukon neuvottelijoiden kurkulle, Uotila ärhenteli.

Lindströmin vastausta ei kauaa tarvinnut odottaa.

– Minä itse olen tulkinnut kommentteja niin, ettei tässä ketään pakoteta. Nythän tämä meni rakentavaan suuntaan. Tämä liikahti eteenpäin, työmarkkinajärjestöt ovat tervehtineet ilolla tätä hallituksen vastaantuloa ja tämä on se tulkinta, missä ollaan. Itse uskon, että tällä tavalla etenemällä me pääsemme loppujen lopuksi sopimukseen. Asia on työmarkkinapöydissä, mutta hallitus on tässä myös osapuolena – tämä pitää muistaa, Lindström muistutti.

Keskustan Olavi Ala-Nissilä muistutti hallituksella olevan suuri vastuu sopimusten syntymisessä ja tässä on päästy askel eteenpäin. Tarvitsemme työpaikkakohtaista sopimista ja tässä on kysymys työpaikkademokratiasta. Tällä ratkaisulla hallitus pyrkii luomaan lähidemokratiajärjestelyitä, joilla työpaikkoja voidaan turvata.

Ei nyt sössitä itse tätä asiaa

– Aivan oikein. Aina kun puhutaan paikallisesta sopimisesta, samaan hengenvetoon pitää puhua henkilöstön aseman vahvistamisesta työpaikoilla. Sehän on ihan keskeinen elementti! Edustaja Uotilan käyttämä sana ”puukkouhkailu” taas on sellaista keskustelua, jota me emme tarvitse. Minun mielestäni me tarvitsemme sitä, että teidänkin puoleltanne tulee rakentavia ajatuksia ja kiitos siitä, että mm. sosiaalidemokraattien puolelta on tullut peukkua tälle asialle, että nyt tämä on mennyt eteenpäin. Ei nyt sössitä itse tätä asiaa, edustaja Uotila, Lindström pyysi.

Uotila moitti, että hallituksen mukaan tulkinnan etuoikeus säilyy yhä työnantajalla. Hän kysyi, parantaako hallitus tulkintaoikeutta.

– Kolmikantaisessa työryhmässä, jossa asia on, käydään läpi yksityiskohdat. Siellä pitää pystyä sopimaan paikallisista työajoista, palkoista, palkanosista, lisistä, palkka- ja palkkausjärjestelmästä – mutta henkilöstön edustus on turvattava yrityksen hallinnossa – sekin löytyy sieltä. Eli kyllä tässä on vahvasti myös henkilöstön asema mukana. Mutta sieltä tulee esitys, jonka jälkeen me katsomme, millainen se on ja sitten tehdään johtopäätöksiä, Lindström linjasi.

Veli-Pekka Leskelä