

LEHTIKUVA
Lohela jätti SDP:n kiukuttelun omaan arvoonsa
Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) jätti SDP:n kiukuttelun omaan arvoonsa, kun he äänestivät tyhjää tiistaisessa puhemiesäänestyksessä yhteisen päätöksensä perusteella. SDP:tä kismitti vielä puolen vuoden jälkeenkin, että puolue jäi vaille paikkaa puhemiehistössä.
Nykyiseen hallitukseen valittiin monesta edeltäjästä poiketen kolme suurinta puoluetta – sama määrä kuin puhemiehen tehtäviäkin on, eikä opposition johtoon jäänyt suurta puoluetta, joka olisi jäänyt oppositioon vapaaehtoisesti.
Tällöin on myös oppositiosta voitu nostaa varapuhemies puolueen suuruuden perusteella.
Käytännöksi on muodostunut vuosikymmenten varrella, että suurin hallituspuolue ottaa varapuhemiehen paikan ja toiseksi suurin hallituspuolue varapuhemiehen paikan. Toinen varapuheenjohtaja on voinut tulla oppositiosta, jos sieltä löytyy kolmanneksi suurin puolue.
Poikkeuksena on tilanne, jossa suurin puolue on jäänyt oppositioon: silloin voi oppositiopuolue saada puhemiehen paikan.
Kaikki toimivat yhdessä
Lohela totesi, että puhemiehistössä ei tarvita opposition edustajia, koska kaikki puhemiehet sitoutuvat toimimaan yhdessä kaikkien kansanedustajien puolesta puoluekantaan katsomatta.
– Tämä on perinteinen tapa, jolla puhemiehen paikat on jaettu ja pitäydymme siinä nytkin. Me saimme hyvin laajan tuen äänestyksessä ja kuten jo viime keväänä sanoin: minun suuri tavoitteeni puheenjohtajana on, että kaikki puolueet oppositio-hallitusasemasta huolimatta saisivat äänensä kuuluviin. Tästä me aiomme yhdessä huolehtia, Lohela korosti.
Ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) muisteli, että hänen 37 vuoden edustajanuransa aikana on puhemies valittu aina kolmen suurimman joukosta. Myöskään neljää puhemiestä eli kolmea varapuhemiestä ei ole hänen aikanaan koskaan ollut.
Lohela odottaa vilkasta kevättä
Keväästä tulee työntäyteinen: hallitus tuo eduskunnan viilattavaksi noin 160 hallituksen esitystä, viisi selontekoa ja kaksi kansalaisaloitetta.
– Ne ovat sellaisia asioita, jotka kiinnostavat ja puhuttavat suomalaisia laajasti. Ehkä sellaista kiivasta keskustelua, jota suuressa salissa nähtiin joulun alla, nähdään keväälläkin, Lohela ounasteli.
Puhemiehiltä kysyttiin, tuottaako mahdollinen pakkolakien tuonti eduskuntaan keväällä pahaa ruuhkaa, kun lakien valmistelu nyt jäädytettiin.
Lohela uskoi sen vaikuttavan vain sitä kautta, että eduskunta toimii siihen tahtiin kuin hallitus sille esityksiä käsiteltäväksi antaa.
– En usko, että se sillä tavalla merkittävästi näkyisi, katsotaan kuinka käy, hän totesi.
Työmarkkinat käyvät pakkolakien edellä
Pekkarinen arveli, ettei se vaikuta millään tavalla. Yhteiskuntasopimuksen synty selvitetään ensin.
– Olen ymmärtänyt, ettei hallitus aio tuoda näitä esityksiä eduskuntaan ennen kuin nyt käynnissä olevat neuvottelut käydään loppuun saakka. Keskeneräistä prosessia ei ole tänne koskaan muulloinkaan tuotu, Pekkarinen korosti.
Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, hallitus arvioi, tuoko se eduskuntaan ja mitä.
– Luotan siihen, että sopimus syntyy, Pekkarinen totesi.
Kyselytuntia kehitetään
Mitä uutta eduskuntatyöhön tulee? Kokoomuslainen toinen varapuhemies Paula Risikko povasi, että eduskunnan suosittuun torstain kyselytuntiin tulee joitakin uudistuksia.
– Valmistelu ja pohjatyö on käynnissä, Lohela vahvisti.
Puoli vuotta sujunut hyvin
Lohela iloitsi ensimmäisen puolivuotisensa puhemiehenä sujuneen erittäin hyvin.
– Meillä on suorat, reilut ja hyvät välit keskenämme. Olemme kokoontuneet säännöllisesti ja välillä epäsäännöllisestikin miettimään asioita, Lohela kehui ja kiitti konkarikollegoitaan hyvistä neuvoista, jotka ovat olleet hänelle arvokkaita
– Tätä on nyt todella mukavaa jatkaa, hän korosti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Terho jatkaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajana

Lohela valtiopäivien avajaisissa: ”Tarvitsemme joukkuehenkeä ja rohkeutta päättää asiat heti”
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää