
Maahanmuuttokysymys hajottaa Itävallan vihreät – uusi maahanmuuttokriittinen lista tähtää syksyn vaaleihin
Vihreät kulkevat Euroopassa eri latuja. Suomessa vihreät saattaa olla nousemassa Sdp:n rinnalle ja ohi johtavaksi punavihreäksi puolueeksi. Saksassa vihreitä uhkaa putoaminen äänikynnyksen alapuolelle. Itävallan vihreät taas ovat hajoamassa maahanmuuttokysymykseen.
Kuten muissakin Euroopan maissa, Itävallankin vihreille poliittinen islam ja maahanmuuton ongelmat ovat tabu. Nyt kuitenkin maan tunnetuin vihreä, 31 vuotta parlamentissa istunut ja aikanaan puoluettaan johtanutkin Peter Pilz on jättämässä puolueensa perustaakseen uuden, maahanmuuttokriittisen vihreän listan. Pilzin tavoitteena on osallistua uudella listallaan lokakuussa pidettäviin liittoparlamentin vaaleihin.
Pilz on saanut nimekkäitä vihreitä taakseen, joten puolueen hajoaminen tietää merkittävää lovea alkuperäisen vihreän puolueen kannatukseen. Vihreiden kannatus on jo ennestään laskusuunnassa pakolaiskriisin takia.
Sakslaisen Die Welt -lehden haastattelema politiikan tutkija Fritz Plasser luonnehtii Pilziä Itävallan Bernie Sandersiksi. Vihreissä Pilz on ollut käytännössä yksin islamismia vastaan.
Peter Piltzin lista saattaa valita yllättävän yhdistelmän vasemmistopopulistista talouspolitiikkaa ja konservatiivista maahanmuuttopolitiikkaa.
Itävallassa on ollut jo yli 15 vuotta vanhojen EU-maiden tiukimpiin kuuluva maahanmuuttopoliittinen yhteiskunnallinen keskusteluilmapiiri. Siinä missä monissa muissa maissa maahanmuuttokriittiset on leimattu populisteiksi ja eristetty päätöksenteosta, ovat Itävallan maahanmuuttokriittiset pystyneet vaikuttamaan hallituksessa muun muassa edesmenneen Jörg Haiderin Vapauspuolueen kautta.
Esimerkiksi presidentinvaaleissa viime vuonna Itävalta jakautui suurin piirtein kahtia vihreiden Alexander Van der Bellenin kannattajiin ja vapauspuolueen Norbert Hoferin tukijoihin. Vihreiden ehdokas voitti niukasti vilppiepäilyn takia uusitut vaalit.
Jos Pilz saa merkittävästi kannatusta punavihreiltä, maahanmuuttokriittisyys ja kansallismielisyys näyttäisi pääsevän niskan päälle. Siinä missä Suomessa oikeistokin välttelee kansallismielisyyttä, Itävallassa kansallismielinen aate saattaa olla valloittamassa vasemmistoakin.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.