Maahanmuuttokysymys hajottaa Itävallan vihreät – uusi maahanmuuttokriittinen lista tähtää syksyn vaaleihin
Vihreät kulkevat Euroopassa eri latuja. Suomessa vihreät saattaa olla nousemassa Sdp:n rinnalle ja ohi johtavaksi punavihreäksi puolueeksi. Saksassa vihreitä uhkaa putoaminen äänikynnyksen alapuolelle. Itävallan vihreät taas ovat hajoamassa maahanmuuttokysymykseen.
Kuten muissakin Euroopan maissa, Itävallankin vihreille poliittinen islam ja maahanmuuton ongelmat ovat tabu. Nyt kuitenkin maan tunnetuin vihreä, 31 vuotta parlamentissa istunut ja aikanaan puoluettaan johtanutkin Peter Pilz on jättämässä puolueensa perustaakseen uuden, maahanmuuttokriittisen vihreän listan. Pilzin tavoitteena on osallistua uudella listallaan lokakuussa pidettäviin liittoparlamentin vaaleihin.
Pilz on saanut nimekkäitä vihreitä taakseen, joten puolueen hajoaminen tietää merkittävää lovea alkuperäisen vihreän puolueen kannatukseen. Vihreiden kannatus on jo ennestään laskusuunnassa pakolaiskriisin takia.
Sakslaisen Die Welt -lehden haastattelema politiikan tutkija Fritz Plasser luonnehtii Pilziä Itävallan Bernie Sandersiksi. Vihreissä Pilz on ollut käytännössä yksin islamismia vastaan.
Peter Piltzin lista saattaa valita yllättävän yhdistelmän vasemmistopopulistista talouspolitiikkaa ja konservatiivista maahanmuuttopolitiikkaa.
Itävallassa on ollut jo yli 15 vuotta vanhojen EU-maiden tiukimpiin kuuluva maahanmuuttopoliittinen yhteiskunnallinen keskusteluilmapiiri. Siinä missä monissa muissa maissa maahanmuuttokriittiset on leimattu populisteiksi ja eristetty päätöksenteosta, ovat Itävallan maahanmuuttokriittiset pystyneet vaikuttamaan hallituksessa muun muassa edesmenneen Jörg Haiderin Vapauspuolueen kautta.
Esimerkiksi presidentinvaaleissa viime vuonna Itävalta jakautui suurin piirtein kahtia vihreiden Alexander Van der Bellenin kannattajiin ja vapauspuolueen Norbert Hoferin tukijoihin. Vihreiden ehdokas voitti niukasti vilppiepäilyn takia uusitut vaalit.
Jos Pilz saa merkittävästi kannatusta punavihreiltä, maahanmuuttokriittisyys ja kansallismielisyys näyttäisi pääsevän niskan päälle. Siinä missä Suomessa oikeistokin välttelee kansallismielisyyttä, Itävallassa kansallismielinen aate saattaa olla valloittamassa vasemmistoakin.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita