Kun Itävallan vaalien äänistä on laskettu 99,6 prosenttia, on 31-vuotiaan Sebastian Kurzin luotsaama ÖVP-kansanpuolue napannut kiistattoman voiton. Balkanin maahanmuuttoreitin sulkemista ajanut Kurz keräsi puolueelleen 31,6 prosentin äänisaaliin. Lisäystä aiempiin vaaleihin tuli peräti 7,6 prosenttiyksikköä.

Toisesta sijasta käytiin tiukka kisa sosialidemokraattien ja kansallismielisten vapauspuolueen kesken. Sosiaalidemokraatit pinnistivät lopulta toiseksi 26,9 prosentin äänimäärällä. Lisäystä heille kirjattiin 0,1 prosenttiyksikköä. Toiseksi eniten kannatustaan kerännyt vapauspuolue FPÖ tuli kolmanneksi 26 prosentin äänipotilla. Vapauspuolue paransi tulostaan 5,5 prosenttiyksiköllä.

Tiukoilla maahanmuuttolinjauksilla kampanjoineet kansanpuolue ja vapauspuolue saivat kasvattettua ääniosuuttaan yhteensä 13,1 prosenttia.

Luvut ovat tässä vaiheessa vielä arvioita, sillä vaaleissa on jätetty rutkasti ääniä postitse, jotka lasketaan ensi torstaihin mennessä. Julkaistut kannatusluvut pitävät sisällään arvion postiäänten jakautumisesta. Postiääniarvio nostaa sosialistit vapauspuolueen edelle. Ilman postiääniarviota vapauspuolueen kannatus on 27,4 prosenttia ja sosialistien 26,7 prosenttia.

Vihreä romahdus

Sunnuntai ei ollut vihreää kansanjuhlaa, äänestäjät kurittivat edellisestä tuloksesta pois peräti 8,6 prosenttiyksikköä. Ääniä kertyi vain 3,9 prosenttia. Jos tulos ei postiäänien tai tarkistusten jälkeen muutu, vihreät jäävät täpärästi alle neljän prosentin äänikynnyksen eivätkä saa lainkaan edustajia parlamenttiin.

Vihreät saavat siten jännittää lopullista tulostaan pitkälle ensi viikkoon.

Kaksi pienpuoluetta ylitti äänikynnyksen. Liberaalit saalistivat 5,1 prosentin äänimäärän, jossa on 0,2 prosenttiyksikön parannus aiempiin vaaleihin. Vihreät jättänyt Peter Pilzin uusi puolue keräsi nyt 4,3 prosentin potin. Vihreissä ollessaan Pilz asettui käytännössä yksin islamismia vastaan.

Lisäys 15.10.2017 klo 23:40 – lisätty tieto siitä, että kannatusluvut sisältävät arvion postiäänien jakaumasta.

Henri Alakylä