Tšekin tasavallassa käydään ensi viikonlopun aikana parlamenttivaalit, joiden voittajaksi ennakoidaan mielipidemittausten mukaan EU-kriittisen ANO-puolueen selkeää voittoa. Mielipide-ennusteet eivät ole liiemmin muuttuneet viime kuusta. Uutta on sosialidemokraattien (ČSSD) linjautuminen EU-kriittisempään suuntaan puolueen puheenjohtajavaihdoksen myötä. Vaalitulos on kannatuskyselyiden valossa EU:lle täystyrmäys.

ANO:n karismaattinen puheenjohtaja Andrej Babiš on luotsaamassa puoluettaan maan suurimmaksi noin 25 prosentin ääniosuudella. Tšekin parlamenttiin on tyrkyllä kahdeksan puoluetta. Viiden prosentin äänikynnyksen ylittänee vain yksi euromyönteinen puolue (TOP09) kuuden prosentin kannatuksellaan.

Babiš herättää ristiriitaisiakin tunteita

Babiš ei kuitenkaan hyvistä kannatuslukemista huolimatta ole satavarmasti maan seuraava pääministeri. Hän on joutunut korruptioepäilyjen vuoksi kilpaveljiensä edessä kyseenalaiseen valoon. Politiikan tutkija Jiří Pehen mukaan Babišin pääministeriys riippuu pitkälti ANO:n vaalituloksesta. Politico-lehdelle kommentoinut Pehe toteaa, että jos ANO jää alle 25 prosentin tuloksen niin usea pienpuolue voisi muodostaa värikirjavan hallituksen.

Babiš vastustaa jyrkästi yhteisvaluutta euroa, EU-maiden lisäintegraatiota ja EU-maiden enemmistöpäätöksellä läpi runnottua turvapaikanhakijoiden jyvityssopimusta. Tšekin tasavalta on jyvittänyt vain 12 turvapaikanhakijaa 13.10. mennessä.

Babiš on maan presidentti Miloš Zemanin suosiossa. Zeman pohti kesällä jopa Ison-Britannian tapaan kansanäänestystä maan EU-jäsenyyden jatkamisesta.

Kädenvääntöä sosialidemokraattien leirissä

Vaalitulos on hyvin merkittävä myös kannatuskyselyiden toiseksi valahtaneen ČSSD:n riveissä. Kesäkuussa puolueen johdon jättänyt Bohuslav Sobotka penäsi maan välitöntä eurojäsenyyttä. Tšekkien suissa yhteisvaluutta maistuu kuitenkin pahalta kakulta. Maan mielipidetutkimuskeskuksen kyselyssä vain 21 prosenttia kannattaa maa eurojäsenyyttä.

ČSSD on tienhaarassa Sobotkan vanavedessä. Puolueen puheenjohtajuus siirtyi sisäministeri Milan Chovanecille. Hän on tiukasti EU:n jyvityssopimusta vastaan. Hänen kovin kilpailija puolueen sisällä on ulkoministeri Lubomír Zaorálek. Hän on puolestaan hyvin EU-myönteinen.

Zaorálek voi joutua tilille, jos puolue menestyy vaaleissa heikosti. Chovanec voi tällöin yhtyä ANO:n johtamaan hallitukseen. Kaksikko voisi saada tukea EU:ta ja islamia vastustavalta suoran demokratian ja vapauden (SPD) puolueelta.

EU:lle tällainen hallitus olisi varsinainen päänsärky. Mielipidemittausten mukaan ANO saisi 25 prosenttia äänistä (muutos vuoden 2013 vaaleihin +6,3 prosenttiyksikköä), ČSSD:lle tulisi 12,5 prosentin saalis (-8 prosenttiyksikköä) ja SPD:lle 9,5 prosenttia (muutos elokuun mittaukseen +3,5 prosenttiyksikköä), mikä jäisi vain inauksen alle 50 prosentin yhteistuloksesta.

Henri Alakylä