

ANO:n puheenjohtaja Andrej Babiš sekä yöllinen maisemakuva Prahasta. Arkistokuvaa. / Lehtikuva, Pixabay
Isänmaallisuuden aalto lyö läpi Euroopan – EU:lle ja yhteisvaluutalle povataan Tšekin vaaleissa ensi viikonloppuna täystyrmäystä
Tšekin tasavallassa käydään ensi viikonlopun aikana parlamenttivaalit, joiden voittajaksi ennakoidaan mielipidemittausten mukaan EU-kriittisen ANO-puolueen selkeää voittoa. Mielipide-ennusteet eivät ole liiemmin muuttuneet viime kuusta. Uutta on sosialidemokraattien (ČSSD) linjautuminen EU-kriittisempään suuntaan puolueen puheenjohtajavaihdoksen myötä. Vaalitulos on kannatuskyselyiden valossa EU:lle täystyrmäys.
ANO:n karismaattinen puheenjohtaja Andrej Babiš on luotsaamassa puoluettaan maan suurimmaksi noin 25 prosentin ääniosuudella. Tšekin parlamenttiin on tyrkyllä kahdeksan puoluetta. Viiden prosentin äänikynnyksen ylittänee vain yksi euromyönteinen puolue (TOP09) kuuden prosentin kannatuksellaan.
Babiš herättää ristiriitaisiakin tunteita
Babiš ei kuitenkaan hyvistä kannatuslukemista huolimatta ole satavarmasti maan seuraava pääministeri. Hän on joutunut korruptioepäilyjen vuoksi kilpaveljiensä edessä kyseenalaiseen valoon. Politiikan tutkija Jiří Pehen mukaan Babišin pääministeriys riippuu pitkälti ANO:n vaalituloksesta. Politico-lehdelle kommentoinut Pehe toteaa, että jos ANO jää alle 25 prosentin tuloksen niin usea pienpuolue voisi muodostaa värikirjavan hallituksen.
Babiš vastustaa jyrkästi yhteisvaluutta euroa, EU-maiden lisäintegraatiota ja EU-maiden enemmistöpäätöksellä läpi runnottua turvapaikanhakijoiden jyvityssopimusta. Tšekin tasavalta on jyvittänyt vain 12 turvapaikanhakijaa 13.10. mennessä.
Babiš on maan presidentti Miloš Zemanin suosiossa. Zeman pohti kesällä jopa Ison-Britannian tapaan kansanäänestystä maan EU-jäsenyyden jatkamisesta.
Kädenvääntöä sosialidemokraattien leirissä
Vaalitulos on hyvin merkittävä myös kannatuskyselyiden toiseksi valahtaneen ČSSD:n riveissä. Kesäkuussa puolueen johdon jättänyt Bohuslav Sobotka penäsi maan välitöntä eurojäsenyyttä. Tšekkien suissa yhteisvaluutta maistuu kuitenkin pahalta kakulta. Maan mielipidetutkimuskeskuksen kyselyssä vain 21 prosenttia kannattaa maa eurojäsenyyttä.
ČSSD on tienhaarassa Sobotkan vanavedessä. Puolueen puheenjohtajuus siirtyi sisäministeri Milan Chovanecille. Hän on tiukasti EU:n jyvityssopimusta vastaan. Hänen kovin kilpailija puolueen sisällä on ulkoministeri Lubomír Zaorálek. Hän on puolestaan hyvin EU-myönteinen.
Zaorálek voi joutua tilille, jos puolue menestyy vaaleissa heikosti. Chovanec voi tällöin yhtyä ANO:n johtamaan hallitukseen. Kaksikko voisi saada tukea EU:ta ja islamia vastustavalta suoran demokratian ja vapauden (SPD) puolueelta.
EU:lle tällainen hallitus olisi varsinainen päänsärky. Mielipidemittausten mukaan ANO saisi 25 prosenttia äänistä (muutos vuoden 2013 vaaleihin +6,3 prosenttiyksikköä), ČSSD:lle tulisi 12,5 prosentin saalis (-8 prosenttiyksikköä) ja SPD:lle 9,5 prosenttia (muutos elokuun mittaukseen +3,5 prosenttiyksikköä), mikä jäisi vain inauksen alle 50 prosentin yhteistuloksesta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksan hallitusneuvotteluista ennätysvaikeat, eikä Itävallan konservatiivivallankumous tilannetta helpota

Keski-Euroopassa tänään kahdet merkittävät vaalit – Itävallan voitto ratkaistiin maahanmuuttoteemoilla

Itävallan parlamenttivaaleissa huikea voitto maahanmuuttokriittisyydelle – vihreille täydellinen romahdus

Eurovaaleihin kaavaillaan julkista rahoitusta pönkittämään mielikuvaa EU:n erinomaisuudesta – PS-kansanedustajat vertaavat ajatusta kommunismiin ja banaanivaltioihin
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Samuli Salminen ja Simo Grönroos avaavat karuja tutkimustuloksia: Maahanmuutto ei ole ratkaisu väestön ikääntymiseen vaan Ponzi-pyramidihuijaus, joka pahentaa tilannetta

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää