Euroopan parlamentin johtohenkilöt ovat kaavailemassa verovaroin rahoitettua EU-vaalikampanjaa, jossa EU:ta esitellään myönteisesti. Politico-lehden haltuunsa saamassa europarlamentaarikoiden mietinnössä pyritään muun muassa minimoimaan kustannuksia ohjeistamalla toimittajia luomaan EU:sta myönteisempi kuva.

Perussuomalaisten kansanedustajien Jani Mäkelän ja Ville Tavion mielestä touhu tuo tuulahduksen kommunismista ja banaanitasavalloista.

”Kampanja on törkeydessään absurdi”

Mietintö kalskahtaa paikoin suoranaiselle panikoinnille. Mietinnössä todetaan esimerkiksi, ettei ”kyse ole mistään liioittelusta sanoa, että panoksena on EU”. Samalla suorasukainen puolueellisuus tuodaan esille, koska mietinnössä kerrotaan auliisti, ettei tarkoituksena ole vain saada äänestäjät hereille. Heidän halutaan äänestävän EU:lle myötämielisiä ehdokkaita.

Paniikin haistaa myös Tavio.

– EU on toki jo aiemminkin pyrkinyt lukuisin verovaroilla maksetuilla mainoskampanjoilla muokkaamaan ihmisten käsityksiä EU-myönteisiksi, mutta tämä suunnitteilla oleva kampanja on törkeydessään absurdi. EU:ssa ollaan ilmeisesti epätoivoisia kun eurooppalaiset ovat alkaneet heräämään todellisuuteen, Tavio lataa.

Sotii demokratian periaatetta vastaan

Tavion mielestä tällainen kampanja eurovaaleja varten sotii demokratian periaatetta vastaan. Tavio sanoo, ettei hän ollut uskoa eurovaalien propagandakoneiston rakentamista todeksi.

– En uskoisi näin härskin suunnitelman olevan totta, ellen olisi itse lukenut kyseistä EU:n asiakirjaa, Tavio hämmästelee.

Hänen mukaansa kaavailtu kampanja on kuin suoraan kommunistisesta valtiosta.

Suunnitelman paljastuminen hyvä asia

Mäkelä toteaa ytimekkäästi suunnitelman olevan pöyristyttävä.

– On aivan käsittämätöntä, että demokratiassa käytettäisiin yhteisiä varoja vaalien tulokseen vaikuttamiseen. Touhu on kuin banaanimaista, Mäkelä tykittää.

Mäkelän mukaan suunnitelman paljastuminen on kuitenkin hyvä asia.

– Ihmisten täytyy saada tietää heihin kohdistuvasta manipulaatiosta, hän huomauttaa.

Mäkelä muistuttaa perussuomalaisten olevan ainoa uskottava EU-kriittinen puolue Suomessa.

– On tehtävä valinta; liittovaltioon päin vaiko siitä pois. Muut puolueet puhuvat, ettei mennä liittovaltioon, mutta silti kannattavat jatkuvasti käytännön valintoja, jotka siihen johtavat, Mäkelä kertoo.

Suomen media hehkuttaa EU:ta

Toimittajien EU-myönteisellä otteella EU saisi pirteää kasvojen kohotusta aivan ilmaiseksi. Mäkelän mielestä Suomen mediakenttää tuskin saisi nykyistä EU-myönteisemmäksi.

– Mitä tulee mediaan, on kieltämättä vaikea kuvitella, kuinka Suomen media olisi enää mahdollista saada EU-myönteisemmäksi. Siinä mielessä epäilen jopa rahojen menevän hukkaan, sillä suomalaisesta valtamediasta on hyvin vaikea löytää yksittäisiä kolumnisteja enempää euro-tai EU-kriitikoita, Mäkelä arvelee.

Hän peräänkuuluttaa medialukutaidon ja mediakriittisyyden merkitystä.

Henri Alakylä