Maahanmuuttovirasto (Migri) julkaisi tänään päivitetyt maatietoraportit. Raportit ovat puolivuosittain koottavia katsauksia turvapaikanhakijoiden lähtömaiden turvallisuus- ja ihmisoikeustilanteesesta, ja virasto ratkaisee turvapaikkahakemukset osittain niiden perusteella. Päivitetyt raportit eivät anna aihetta muuttaa nykyistä turvapaikka-asioiden ratkaisukäytäntöä.

Migri kertoi tänään päivittäneensä Afganistanin, Irakin ja Somalian turvallisuustilannetta koskevat maatietoraportit. Raportit eivät Migrin mukaan anna aihetta muuttaa nykyistä turvapaikka-asioiden ratkaisukäytäntöä, jonka yksityiskohdat ovat jo hioutuneet edellisten raporttien julkaisun jälkeen.

Virasto ratkaisee turvapaikkahakemukset ajantasaisen, ratkaisuhetken mukaisen maatiedon perusteella.

– Jos lähtömaiden tilanne muuttuu, muuttuu myös Maahanmuuttoviraston ratkaisukäytäntö. Esimerkiksi Irakin Mosulin turvallisuustilanteen huonontumiseen reagoitiin jo syksyllä, minkä jälkeen sinne ei ole käännytetty, virasto kertoo tiedotteessaan.

– Samaan tapaan Maahanmuuttovirasto muuttaa päätöksentekoaan, jos hallintotuomioistuimet tekevät uusia, linjaavia ratkaisuja. Vallitsevan oikeuskäytännön mukaan turvapaikanhakijoina Suomeen tulleita afganistanilaisia, irakilaisia ja somalialaisia voidaan palauttaa kotimaihinsa, ellei heillä ole yksilöllisiä perusteita kansainvälisen suojelun saamiselle. Suurin osa Maahanmuuttoviraston tekemistä kielteisistä päätöksistä, joista on valitettu, on pysynyt muuttumattomina hallintotuomioistuimissa.

SUOMEN UUTISET