Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti aikeistaan kieltää niin sanotut valeuutissivustot. Sosiaalisessa mediassa vastamyrsky nousi välittömästi, kun ranskalaiset alkoivat yhteisöpalvelu Twitterissä levittää mielenosoituksellisesti humoristisia valeuutisia.

Viesteissä ilmoitettiin muun muassa edesmenneiden julkisuushenkilöiden näköhavainnoista. Opposition mielestä sivustojen sulkemista harjoitetaan vain itsevaltiaisten hallitsijoiden maissa.

Macronin ajatuksen mukaan valeuutisia tuottavat sivustot ja käyttäjätilit suljettaisiin. Seulonta olisi erityisen tarkkaa vaalien alla, uutistoimisto Reuters kirjoittaa. Verkkosivustojen ylläpitäjät joutuisivat paljastamaan rahoittajansa. Kriitikoiden mukaan tämä herättää enemmän kysymyksiä kuin mitä toimella saataisiin vastauksia.

Ranskan oppositio: kuonokoppia, mielipidekontrollia

Konservatiivien piirissä muistutetaan, että tällainen tiukka kontrolli tuo tuulahduksen diktatuureista. Tasavaltalaispuolueen senaattori Bruno Retailleau kertoo, että ilmaisuvapaus luo aina omat riskinsä, mutta se on aina parempi asia kuin mielipidekontrolli.

Myös Kansallisen rintaman puheenjohtaja Marine Le Pen tuomitsee Macronin visiot. Hänen mielestään kuonokoppien ripustaminen ranskalaissuiden eteen vaaraantaa demokratian.

Kriitikot muistuttavat, että Ranskassa valheellisten tietojen levittäminen uutisiksi naamioituna on kriminalisoitu jo 1800-luvulta asti. Erityisen kiperä kysymys on, kuka päättää mikä on valeuutista ja mikä ei.

Macron voi ajaa valeuutislain läpi parlamentaarisen enemmistön turvin.

Henri Alakylä