

MARTTI KAINULAINEN LEHTIKUVA
Maistraatteja suljetaan, muistisairaiden oikeusturva vaarassa?
Kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy maistraattiverkoston supistamisen vaikutuksista. Ruohonen-Lerner haluaa kysymyksellään varmuutta siihen, että ikääntyvät saavat jatkossakin selkokielistä informaatiota paperilla ja suullisesti.
Ruohonen-Lernerin mukaan hallitus on kaavaillut muun muassa Hyvinkään ja Porvoon maistraattien palvelujen keskittämistä Vantaalle, mikä hankaloittaisi ikääntyvän väestön ja heidän omaistensa asioimista.
– Aiotaanko maistraattien holhoustoimen palvelut turvata lähipalveluna eli suorassa vuorovaikutuksessa vai järjestetäänkö esimerkiksi muistisairaiden kuuleminen kirjallisesti tai videoyhteyksien välityksellä? Miten muistisairaan oikeusturva silloin toteutuu, kysyy Ruohonen-Lerner.
Hän muistuttaa, että tulevaisuudessa keskuudessamme elää yhä enemmän ikääntyviä kansalaisia, joilla muisti pettää. Tämän vuoksi he ovat myös maistraattien edunvalvontapalvelujen tarpeessa.
– Kun ikääntyvä ei enää pysty hoitamaan asioitaan, on syytä harkita edunvalvontavaltuutusta tai jopa edunvalvojaa. Tällöin yleisin syy on muistisairaus. Etenevää muistisairautta sairastaa maassamme 130 000 henkilöä ja vuosittain sairastuu 13 000 uutta henkilöä.
Ruohonen-Lerner selventää edunvalvontavaltuutusta:
”Edunvalvontavaltuutus tehdään kirjallisesti testamentin tapaan. Valtuuttaja määrittelee itse ne asiat, jotka valtuutus kattaa. Valtakirjan tekemiseen saa apua oikeusaputoimistosta tai asianajajalta. Valtuutus tulee voimaan, kun maistraatti on vahvistanut sen. Maistraatti valvoo valtuutetun toimintaa. Usein valtuutuksesta ilmenee myös hoitotahto eli toivomus omasta hoidosta sen jälkeen, kun ei itse kykene päättämään asioistaan. Hoitotahdon laatimiseen löytyy apua esimerkiksi Kelasta ja Valvirasta.
Ulkopuolista virallista edunvalvojaa tarvitaan, jos vanhus ei enää pysty hoitamaan raha-asioitaan eikä valtuutettua ole. Määräämisprosessin tärkeimpiä selvityksiä on edunvalvontaan ehdotetun henkilön kuuleminen. Se tehdään maistraatissa. Kuulemisella turvataan päämiehen osallistumisoikeus ja edunvalvonnan oikea kohdentuminen. Tämä on ollut maistraattien roolin strateginen painopiste viime vuosina.”
Maistraattiverkoston suunniteltu supistaminen voi Ruohonen-Lernerin mukaan johtaa siihen, että yhä suurempi osa kuulemisista hoidetaan kirjallisesti tai videoyhteyden välityksellä. Paikan päällä annettaviin palveluihin eivät enää kuuluisi edunvalvonta-asiat.
PS VERKKOTOIMITUS
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.