Eduskunta puhui vielä eilen Pariisin ilmastosopimuksen hyväksymisestä. Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä muistutti ilmastosopimusten tulkinnan vaaroista Suomelle, mistä Helsingin Sanomatkin oli juuri kirjoittanut.

– Tänään Helsingin Sanomat kirjoitti pääkirjoituksessaan, että metsistä voi tulla Suomelle päästöjä. Minua tämä huolestuttaa aivan tavattomasti. Hallitus aivan oikein kaavailee ainoan merkittävän resurssimme, metsän, voimakasta lisähyödyntämistä. Jokaiselle Suomessa asuvalle on päivänselvää, että metsä on hiilinielu, mutta jos komission nieluja koskevat laskentatavat toteutuvat, niin metsistä voi tulla Suomelle rasite ja laskennallinen päästölähde. Eihän tämä näin voi mennä, Mäkelä murehti.

– Toivon hallitukselle ja vastaavalle ministerille erityistä tarkkuutta tässä toivottoman tuntuisessa taistelussa Brysselin byrokraattien järjettömyyttä vastaan, jotka näemmä yrittävät muuttaa hiilinielunkin päästölähteeksi. Ei voi olla niin, että huonon edunvalvonnan ja vihreän lobbauksen takia suomalainen joutuu taas maksumieheksi.

Yllättävää tukea vihreiltä

Hiilinieluasiassa Mäkelä sai yllättäen tukea jopa vihreiden johdolta.

– Vihreät haluavat korostaa metsien kestävää käyttöä, että meillä Suomessa on tilaa metsien hyödyntämiselle. Me voimme lisätä jopa vuosittaisia hakkuumääriä, ja me voimme lisätä nieluja samaan aikaan, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi ja toivoi, että samalla voitaisiin turvata myös metsien moninaisuus.

Hannu Hoskosen mukaan (kesk.) Suomen metsät kiistatta ovat hiilinielu: vuodessa yli 100 miljoonaa mottia hiiltä sitoutuu uudeksi puuksi yhteyttämisen myötä. Hän moitti Satu Hassia (vihr.), jonka mukaan nielu pienentyy, jos metsää hakataan.

– Sehän ei pidä paikkaansa, arvoisa edustaja Hassi. Jos olisi 105 miljoonaa mottia ja Suomi päättäisikin — saisi markkinoita auki, ja saisimme vaikka uusia tuotteita markkinoille — että nykyisen 65 miljoonan motin sijaan hakkaisimme vaikka 85 miljoonaa mottia eli 20 miljoonaa mottia enemmän kuin tällä hetkellä, tänä vuonna, niin se tarkoittaisi ei metsän kasvun vähenemistä, arvoisa edustaja Hassi, vaan metsän kasvun lisääntymistä. Tässä teidän logiikkanne menee metsään, että heilahtaa, Hoskonen totesi.

Lea Mäkipää (ps.) muistutti vielä turpeen olevan hitaasti uusiutuva polttoaine.

Artikkelin otsikkoa muokattu 26.10.2016 klo 11.23.

Veli-Pekka Leskelä