Kolmansista maista tulevilla työntekijöillä on Suomessa sama sosiaaliturva kuin oman maan kansalaisilla. Hallitus esitti ja ajoi läpi niin sanonut EU:sta määrätyt yhdistelmälupa- ja potilasdirektiivit viime syksynä. Perussuomalaiset vastustivat muutosta jyrkästi.

Esityksillä haluttiin kasvattaa ja tukea työperäistä maahanmuuttoa kolmansista maista ja saattaa heidät laajasti sosiaaliturvamme piiriin. Jokainen ymmärtää, mitä seuraa kun vähäistä kakkua jakaa yhä useampi, perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä huokaisee.

– Edessä on suomalaisille vakavia sosiaaliturvan ja turvaverkkojen heikennyksiä, joista olemme nähneet vasta alkusoittoa. Perussuomalaiset sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet vastustivat näitä esityksiä ja toimme vahvasti esiin niiden ongelmallisuuden – tuloksetta. Esitykset menivät salissa heittämällä läpi.

Perussuomalaiset ilmaisivat huolensa myös uudistusten kustannusvaikutuksista, joita ei vielä tiedetä.

– Kukaan ei tiedä, miten paljon esimerkiksi ulkomaille maksetaan lapsilisiä, Mäntylä huomauttaa.

Hallitus haluaa halpaa työvoimaa

Mäntylä on erityisen huolissaan kasvavasta työttömyydestä ja jatkuvista yt-neuvotteluista.

– Tämän hallituksen aikana Suomesta on hävinnyt käsittämätön määrä työpaikkoja. Hallituspuolueista on väläytelty palkka-alea – ensin nuorille ja nyt muillekin. Ilmeisesti meille todella halutaan luoda halpatyövoimamarkkinat, Mäntylä puuskahtaa ja muistuttaa näidenkin maahanmuuttajien päätyvän työssäoloehdon täytyttyä sosiaaliturvamme piiriin.

– Olemme tilanteessa, jossa on odotettavissa todella vakavia leikkauksia ja heikennyksiä suomalaisten sosiaaliturvaan. Oli täysin kohtuutonta toimeenpanna direktiivi, jolla sosiaaliturva avattiin koskemaan yhä laajempaa joukkoa, kun emme pysty huolehtimaan kohta edes oman maamme kansalaisista.

Päätösvalta lipuu käsistä

EU ohjaa Suomea yhä enemmän kohti terveydenhuollon ja sosiaaliturvan harmonisointia. Sitä, että viime kädessä päätöksenteko kansallisesta terveydenhuollosta, sosiaalipolitiikasta ja siihen liittyvästä taloudesta on aivan muualla kuin Suomessa.

– Pienin askelin tapahtuva toiminta on monin tavoin helpompaa toteuttaa kuin suurempi kertarysäys. Näin emme oikein huomaakaan, kuinka olemme menossa kohti liittovaltiota ja todellisuutta, jossa päätösvalta on muualla. Tämänkin vuoksi tulevilla EU-vaaleilla on paljon suurempi merkitys kuin moni ehkä ymmärtääkään, Mäntylä muistuttaa.

 

PS VERKKOTOIMITUS