

LEHTIKUVA
Mäntylä: Lastensuojelussa pyörii raha
– Nykyinen rahoitusmalli on siirtänyt painopisteen avohuollon tukitoimista viimesijaisiin, raskaisiin toimenpiteisiin, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Hanna Mäntylä.
Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Hanna Mäntylä vaatii hallitustasolla välitöntä puuttumista lastensuojelun tilanteeseen.
– En tiedä miten pitkälle on mentävä tai kuinka järkyttäviä asioita tapahduttava, jotta hallitus ryhtyy toimiin. Edellinen peruspalveluministeri asetti työryhmän, jota johti Aulikki Kananoja. Työryhmä teki ansiokkaan raportin, jossa tuotiin esiin lukuisia epäkohtia, joita lastensuojelussa on. Mitä sen jälkeen on tapahtunut? Ei juuri mitään. Hallitus ei kuule edes ammattilaisia, Mäntylä ihmettelee.
Esimerkiksi Lastensuojelun Keskusliitto on tuoreessa kannanotossaan vaatinut ministeriöltä vastuunottoa lastensuojelun uudistusten toimeenpanossa.
– Kaiken lähtökohtana tulisi olla kokonaisvaltainen ote koko lastensuojeluun sekä ylipäätään lapsi-, nuoriso- ja perhepolitiikkaan, sekä lastensuojelun rahoituspohjan uudistaminen. Nykyinen rahoitusmalli, eli lastensuojelukerroin, on siirtänyt painopisteen avohuollon tukitoimista viimesijaisiin, raskaisiin toimenpiteisiin. Tämä on johtanut osaltaan myös markkinoiden avautumiseen sellaisille toimijoille, joiden ainoa tavoite on tuottaa yritykselle voittoa. Aivan liian usein päädytään kodin ulkopuoliseen sijoittamiseen. Tosiasia on, että lastensuojelussa pyörii rahamassa, joka tällä menolla lähentelee pian miljardia euroa – ja ottajia löytyy, Mäntylä huomauttaa.
Ennaltaehkäisy tärkeää
Mäntylän mielestä rahoitusmalli tulisi muuttaa varhaisen puuttumisen kertoimeksi, joka palkitsisi kuntia varhaisesta puuttumisesta ja ennaltaehkäisevästä työstä.
– Tätä olen esittänyt jo vuonna 2011 ja jättänyt aiheesta toimenpidealoitteen. Toimenpidealoite lepää odottamassa aikaa parempaa. Väitän, että varhaisen puuttumisen malli olisi huomattavasti kustannuksia säästävä ja ennen kaikkea inhimillinen ja oikeudenmukainen malli. Rahojen korvamerkintä ei myöskään ole negatiivinen asia, päinvastoin sillä voitaisiin ohjata lastensuojelua ennaltaehkäisevään suuntaan.
– Yhä useampi suomalainen tuntuu pitävän lastensuojelua lasten ja perheiden vainoamisena sen sijaan, että se nähtäisiin aidosti auttamistyötä tekevänä tahona. Syitä varmasti on useita aina asenteista lähtien mutta näen, että eräs merkittävä ongelma on rahoitusmalli. Toivon todella, että hallitus kuulisi niin asiantuntijoiden kuin tavallistenkin kansalaisten äänen ja ryhtyisi viimein työhön lastensuojelun osalta. Keinoja ja ratkaisuja on jo olemassa – nyt vaaditaan enää poliittista tahtoa, Mäntylä tietää.
PS VERKKOTOIMITUS
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.