

LEHTIKUVA
Toimitus suosittelee
Mäntylä: Miksi hallitus hyysää laittomia maahanmuuttajia?
Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä tyrmää hallituksen esityksen, joka laajentaisi laittomien maahanmuuttajien terveydenhuoltopalveluja.
Hallitus esittää, että Suomessa paperittomasti oleskelevilla maahanmuuttajilla olisi oikeus ”terveydenhuollon ammattihenkilön välttämättömiksi arvioimiin, lyhytkestoisiin terveyspalveluihin”. Kunnat joutuisivat tarjoamaan paperittomille maahanmuuttajille myös raskauteen ja synnytykseen liittyvät palvelut. Laittomien maahanmuuttajien lapset saisivat samat palvelut kuin suomalaiset lapset.
– Sosiaali- ja terveysministeriön kesällä 2014 tartuntatautilakiesityksen mukaan vastuu näistä kuuluisi kunnille – myös kustannusten osalta. Useat kuullut tahot toivat tähän esitykseen vahvasti kriittiset kannanottonsa mm. epärealistisista kustannusarvioinneista, lisääntyvästä terveysturismista ja monista muista riskitekijöistä, joita eivät ole vain terveydelliset tai taloudelliset seikat, Mäntylä kirjoittaa blogissaan.
– Tartuntatautilakiesitys laitettiin odottamaan lisäselvityksiä puutteellisten vaikutusarviointien vuoksi. Tämän jälkeen hallitus ryhtyi pikavauhtia valmistelemaan lakia paperittomien terveydenhuollosta, joka on tartuntatautilakiakin laajempi. Myös tässä lakiesityksessä kaikki vaikutusarvioinnit ovat puutteellisia.
Kiireellinen hoito jo turvattu
Mäntylä sanoo sosiaali- ja terveysministeriön esittäneen tartuntatautilakia uudistaessaan laittomasti maassa oleville myös kroonisten ja huomattavan kalliiden tartuntatautien seulontaa ja elinikäistä hoitoa. Nyt käsittelyyn tulleen lakiesityksen sisältö on huomattavasti tätäkin laajempi.
– Esimerkiksi kroonisen c-hepatiitin hoito maksaa noin 90 000 euroa/hlö ja vastustuskykyiseksi todettu tuberkuloosi (kahden vuoden hoito) noin 160 000 euroa/hlö/vuosi. Koska lakiesitys kattaa laittomien maahanmuuttajien pitkäaikaishoidon, hallituksen arviot 500 000 euron kustannuksista eivät pidä missään tapauksessa paikkansa.
– On syytä korostaa, että kiireellinen hoito on jo nyt turvattu laittomille maassa olijoille. Yleisvaaralliset tartuntataudit on myös saatu pysymään tällä tavoin aisoissa, Mäntylä huomauttaa.
Terveysturismia karsittu Euroopassa
Mäntylä sanoo Suomen vetävän nyt hallituksen kanssa aivan omaa linjaansa, joka ei tällä kertaa perustu edes EU:n vaatimuksiin.
– Ranskasta on tullut varoittavia viestejä lisääntyneestä terveysturismista myös EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten osalta. Espanja ja Portugali tekivät tiukentavia toimia juuri lisääntyneen terveysturismin vuoksi. Saksassa vaaditaan, että terveydenhuollon hoitohenkilökunnan on ilmoitettava viranomaisille laittoman maassa olevasta henkilöstä. Suomessa ei, sillä meillä vedotaan salassapitosäädöksiin.
Mäntylän mielestä esitys asettaa jo lähtökohtaisesti ihmiset eriarvoiseen asemaan.
– Suomalainen veronmaksaja jälleen kerran maksaa, muttei saa niitä oikeuksia, jotka perustuslain tulisi turvata. Samalla perustuslakiinkin vedoten laittomasti maassa oleville laajennetaan oikeuksia maksuttomiin palveluihin. Eriarvoistuminen Suomessa saa aivan uuden ulottuvuuden.
Ministeri tuohtui keskustelusta
Hallituksen esitys ei saanut lämmintä vastaanottoa eduskunnassakaan, mikä ärsytti peruspalveluministeri Susanna Huovista.
– Haluan hyvin selkeästi todeta sen, että en pidä kovin paljon siitä sävystä, jossa tässä keskustelussa on oltu nyt liikkeellä. Että joidenkin periaate on tärkeämpi kuin toisten. Täällä sanotaan, että tämä on periaatteellinen kysymys. Niin tämä on! Tämä on myös minulle periaatteellinen kysymys, siltä kannalta, että tämä liittyy ihmisoikeuksiin, tämä liittyy haavoittuvassa asemassa olevien naisten, raskaana olevien naisten ja lasten asemaan hyvinvointivaltiossa, jonka nimi on Suomi, Huovinen selitti ja sanoi laajennuksen koskevan ”vain” 1 000-2 000 henkilöä.
– Nämä ihmiset ovat meillä täällä laittomasti jo tänä päivänä, ja pidän erikoisena sitä, että me jättäisimme hädässä olevien lasten asian hoitamatta. Se ei aina ole päivystysluontoinen asia, joka lapselle saattaa tulla.
Esitys jäi toistaiseksi pöydälle ja sen käsittely jatkuu myöhemmin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää