

LEHTIKUVA
Toimitus suosittelee
Mäntylä: Miksi hallitus hyysää laittomia maahanmuuttajia?
Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä tyrmää hallituksen esityksen, joka laajentaisi laittomien maahanmuuttajien terveydenhuoltopalveluja.
Hallitus esittää, että Suomessa paperittomasti oleskelevilla maahanmuuttajilla olisi oikeus ”terveydenhuollon ammattihenkilön välttämättömiksi arvioimiin, lyhytkestoisiin terveyspalveluihin”. Kunnat joutuisivat tarjoamaan paperittomille maahanmuuttajille myös raskauteen ja synnytykseen liittyvät palvelut. Laittomien maahanmuuttajien lapset saisivat samat palvelut kuin suomalaiset lapset.
– Sosiaali- ja terveysministeriön kesällä 2014 tartuntatautilakiesityksen mukaan vastuu näistä kuuluisi kunnille – myös kustannusten osalta. Useat kuullut tahot toivat tähän esitykseen vahvasti kriittiset kannanottonsa mm. epärealistisista kustannusarvioinneista, lisääntyvästä terveysturismista ja monista muista riskitekijöistä, joita eivät ole vain terveydelliset tai taloudelliset seikat, Mäntylä kirjoittaa blogissaan.
– Tartuntatautilakiesitys laitettiin odottamaan lisäselvityksiä puutteellisten vaikutusarviointien vuoksi. Tämän jälkeen hallitus ryhtyi pikavauhtia valmistelemaan lakia paperittomien terveydenhuollosta, joka on tartuntatautilakiakin laajempi. Myös tässä lakiesityksessä kaikki vaikutusarvioinnit ovat puutteellisia.
Kiireellinen hoito jo turvattu
Mäntylä sanoo sosiaali- ja terveysministeriön esittäneen tartuntatautilakia uudistaessaan laittomasti maassa oleville myös kroonisten ja huomattavan kalliiden tartuntatautien seulontaa ja elinikäistä hoitoa. Nyt käsittelyyn tulleen lakiesityksen sisältö on huomattavasti tätäkin laajempi.
– Esimerkiksi kroonisen c-hepatiitin hoito maksaa noin 90 000 euroa/hlö ja vastustuskykyiseksi todettu tuberkuloosi (kahden vuoden hoito) noin 160 000 euroa/hlö/vuosi. Koska lakiesitys kattaa laittomien maahanmuuttajien pitkäaikaishoidon, hallituksen arviot 500 000 euron kustannuksista eivät pidä missään tapauksessa paikkansa.
– On syytä korostaa, että kiireellinen hoito on jo nyt turvattu laittomille maassa olijoille. Yleisvaaralliset tartuntataudit on myös saatu pysymään tällä tavoin aisoissa, Mäntylä huomauttaa.
Terveysturismia karsittu Euroopassa
Mäntylä sanoo Suomen vetävän nyt hallituksen kanssa aivan omaa linjaansa, joka ei tällä kertaa perustu edes EU:n vaatimuksiin.
– Ranskasta on tullut varoittavia viestejä lisääntyneestä terveysturismista myös EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten osalta. Espanja ja Portugali tekivät tiukentavia toimia juuri lisääntyneen terveysturismin vuoksi. Saksassa vaaditaan, että terveydenhuollon hoitohenkilökunnan on ilmoitettava viranomaisille laittoman maassa olevasta henkilöstä. Suomessa ei, sillä meillä vedotaan salassapitosäädöksiin.
Mäntylän mielestä esitys asettaa jo lähtökohtaisesti ihmiset eriarvoiseen asemaan.
– Suomalainen veronmaksaja jälleen kerran maksaa, muttei saa niitä oikeuksia, jotka perustuslain tulisi turvata. Samalla perustuslakiinkin vedoten laittomasti maassa oleville laajennetaan oikeuksia maksuttomiin palveluihin. Eriarvoistuminen Suomessa saa aivan uuden ulottuvuuden.
Ministeri tuohtui keskustelusta
Hallituksen esitys ei saanut lämmintä vastaanottoa eduskunnassakaan, mikä ärsytti peruspalveluministeri Susanna Huovista.
– Haluan hyvin selkeästi todeta sen, että en pidä kovin paljon siitä sävystä, jossa tässä keskustelussa on oltu nyt liikkeellä. Että joidenkin periaate on tärkeämpi kuin toisten. Täällä sanotaan, että tämä on periaatteellinen kysymys. Niin tämä on! Tämä on myös minulle periaatteellinen kysymys, siltä kannalta, että tämä liittyy ihmisoikeuksiin, tämä liittyy haavoittuvassa asemassa olevien naisten, raskaana olevien naisten ja lasten asemaan hyvinvointivaltiossa, jonka nimi on Suomi, Huovinen selitti ja sanoi laajennuksen koskevan “vain” 1 000-2 000 henkilöä.
– Nämä ihmiset ovat meillä täällä laittomasti jo tänä päivänä, ja pidän erikoisena sitä, että me jättäisimme hädässä olevien lasten asian hoitamatta. Se ei aina ole päivystysluontoinen asia, joka lapselle saattaa tulla.
Esitys jäi toistaiseksi pöydälle ja sen käsittely jatkuu myöhemmin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.