Hallituksen esitys, joka parantaisi laittomasti maassa olevien oikeuksia terveydenhoitoon, tuomittiin jyrkästi eduskunnan lähetekeskustelussa tiistaina. Tiukimmin olivat äänessä perussuomalaiset, mutta asiassa saatiin tukea yllättäen myös kokoomuksen suunnasta.

Hallituksen esitys velvoittaisi kunnat antamaan entistä laajemmin hoitoa myös paperittomille maahantulijoille. Nykyisin kaikilla Suomessa oleskelevilla on kansalaisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta oikeus ainoastaan kiireelliseen päivystysluonteiseen hoitoon.

– On kuitenkin taloudellisesti ja inhimillisesti ottaen viisasta hoitaa sairaudet ajoissa ennen kuin ne pahenevat ja hoidon tarve muuttuu kiireelliseksi, peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) sanoi.

Jakaa jopa SDP:tä?

Kysymys tuntui jakavan hallitusta jopa SDP:n sisältä: kun ministeri Huovinen korosti paperittomien henkilöiden koostuvan myös lapsista ja raskaana olevista naisista, niin entinen sisäministeri Kari Rajamäki (sd.) huudahti:

– Ja laittomia maahanmuuttajia!

Huovisen mukaan henkilöille järjestettäisiin terveydenhuollon ammattihenkilön välttämättömiksi arvioimat lyhytkestoiset terveyspalvelut mm. raskauden ja synnytyksen hoitoon.

– Tämä kuitenkin maksaa. Näistä kustannuksista voi kiistellä. Itse uskon, että puhutaan miljoonista euroista, ja näin täällä hallituksen esityksen taulukossakin näkyy. Mutta enemmän on kyse periaatteesta, Ben Zyskowicz (kok.) huomioi.

– Jos meillä on Suomessa ihmisiä, jotka ovat täällä laittomasti, joilla ei ole oikeutta olla täällä, joiden pitää lähteä pois täältä, niin silläkö me edistämme heidän vapaaehtoista poislähtemistä, että me rupeamme heille laajentamaan terveyspalveluja? Tämä on niin kummallinen ja järjetön ajatus, että pitkään aikaan en ole mitään yhtä hölmöä täällä kuullut.

Lohela: Iso ristiriita

Perussuomalaisten Maria Lohela oli samaa mieltä: ongelma on periaatteellinen. Toinen käsi tekee toista kuin toinen.

– Kun Suomessa on poliisi, jonka tehtäviin kuuluu etsiä ja poistaa maassa laittomasti oleskelevia henkilöitä, niin nyt sitten tällä esityksellä siirretään toiselle julkista tahoa edustavalle puolelle, eli terveydenhuollon henkilöstölle, tuonne salassapitovelvollisuuden piiriin, näitä maassa laittomasti oleskelevia henkilöitä. Eli yhden julkisen tahon tavoite on aivan toinen kuin toisen, joten tässäkin on todella iso ristiriita, Lohela huomautti.

Eerola: Mitä seuraavaksi?

Kun vasemmistoryhmän Markus Mustajärvi puolusti lapsen oikeutta kiireelliseen hoitoon, perussuomalaisten Juho Eerola huomautti myös nykyisen lain takaavan siihen mahdollisuuden, oli papereita tai ei.

– Mutta nyt ollaan tosiaan avaamassa aikamoista Pandoran lipasta. Jos nyt lapsista puhutaan, niin seuraavaksi lienee varmaan oikeus tähän maksuttomaan perusopetukseen, joka olisi lapsille YK:n yleissopimuksen 28. artiklan mukainen oikeus, Eerola arvioi.

– Nämäkö kaikki pitäisi näille paperittomillekin ihmisille maksaa?

Niikko: Esityksessä outo virhe

Mika Niikko (ps.) huomasi esityksessä oudon virheen: kun huojennus koskisi vain paperittomia maahantulijoita, se jättäisi mm. maassa laillisesti, mutta vailla vakuutusturvaa oleskelevat, Kaakkois-Euroopasta lähtöisin olevat romanitaustaiset henkilöt lain soveltamisalan ulkopuolelle.

– Mistä näin myönteinen suhtautumistapa lakia rikkoviin johtuu? Niikko kysyi.

Hänen mukaansa kiireellinen hoito on perusteltua, mutta halu ulottaa terveyspalvelut koskemaan myös lyhytkestoisia terveyspalveluja on ristiriitaisesti perusteltu.

Kuvan henkilö ei liity juttuun.

VELI-PEKKA LESKELÄ