

LEHTIKUVA
Paperittomien maahantulijoiden hoito tuomittiin eduskuntakeskustelussa
Hallituksen esitys, joka parantaisi laittomasti maassa olevien oikeuksia terveydenhoitoon, tuomittiin jyrkästi eduskunnan lähetekeskustelussa tiistaina. Tiukimmin olivat äänessä perussuomalaiset, mutta asiassa saatiin tukea yllättäen myös kokoomuksen suunnasta.
Hallituksen esitys velvoittaisi kunnat antamaan entistä laajemmin hoitoa myös paperittomille maahantulijoille. Nykyisin kaikilla Suomessa oleskelevilla on kansalaisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta oikeus ainoastaan kiireelliseen päivystysluonteiseen hoitoon.
– On kuitenkin taloudellisesti ja inhimillisesti ottaen viisasta hoitaa sairaudet ajoissa ennen kuin ne pahenevat ja hoidon tarve muuttuu kiireelliseksi, peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) sanoi.
Jakaa jopa SDP:tä?
Kysymys tuntui jakavan hallitusta jopa SDP:n sisältä: kun ministeri Huovinen korosti paperittomien henkilöiden koostuvan myös lapsista ja raskaana olevista naisista, niin entinen sisäministeri Kari Rajamäki (sd.) huudahti:
– Ja laittomia maahanmuuttajia!
Huovisen mukaan henkilöille järjestettäisiin terveydenhuollon ammattihenkilön välttämättömiksi arvioimat lyhytkestoiset terveyspalvelut mm. raskauden ja synnytyksen hoitoon.
– Tämä kuitenkin maksaa. Näistä kustannuksista voi kiistellä. Itse uskon, että puhutaan miljoonista euroista, ja näin täällä hallituksen esityksen taulukossakin näkyy. Mutta enemmän on kyse periaatteesta, Ben Zyskowicz (kok.) huomioi.
– Jos meillä on Suomessa ihmisiä, jotka ovat täällä laittomasti, joilla ei ole oikeutta olla täällä, joiden pitää lähteä pois täältä, niin silläkö me edistämme heidän vapaaehtoista poislähtemistä, että me rupeamme heille laajentamaan terveyspalveluja? Tämä on niin kummallinen ja järjetön ajatus, että pitkään aikaan en ole mitään yhtä hölmöä täällä kuullut.
Lohela: Iso ristiriita
Perussuomalaisten Maria Lohela oli samaa mieltä: ongelma on periaatteellinen. Toinen käsi tekee toista kuin toinen.
– Kun Suomessa on poliisi, jonka tehtäviin kuuluu etsiä ja poistaa maassa laittomasti oleskelevia henkilöitä, niin nyt sitten tällä esityksellä siirretään toiselle julkista tahoa edustavalle puolelle, eli terveydenhuollon henkilöstölle, tuonne salassapitovelvollisuuden piiriin, näitä maassa laittomasti oleskelevia henkilöitä. Eli yhden julkisen tahon tavoite on aivan toinen kuin toisen, joten tässäkin on todella iso ristiriita, Lohela huomautti.
Eerola: Mitä seuraavaksi?
Kun vasemmistoryhmän Markus Mustajärvi puolusti lapsen oikeutta kiireelliseen hoitoon, perussuomalaisten Juho Eerola huomautti myös nykyisen lain takaavan siihen mahdollisuuden, oli papereita tai ei.
– Mutta nyt ollaan tosiaan avaamassa aikamoista Pandoran lipasta. Jos nyt lapsista puhutaan, niin seuraavaksi lienee varmaan oikeus tähän maksuttomaan perusopetukseen, joka olisi lapsille YK:n yleissopimuksen 28. artiklan mukainen oikeus, Eerola arvioi.
– Nämäkö kaikki pitäisi näille paperittomillekin ihmisille maksaa?
Niikko: Esityksessä outo virhe
Mika Niikko (ps.) huomasi esityksessä oudon virheen: kun huojennus koskisi vain paperittomia maahantulijoita, se jättäisi mm. maassa laillisesti, mutta vailla vakuutusturvaa oleskelevat, Kaakkois-Euroopasta lähtöisin olevat romanitaustaiset henkilöt lain soveltamisalan ulkopuolelle.
– Mistä näin myönteinen suhtautumistapa lakia rikkoviin johtuu? Niikko kysyi.
Hänen mukaansa kiireellinen hoito on perusteltua, mutta halu ulottaa terveyspalvelut koskemaan myös lyhytkestoisia terveyspalveluja on ristiriitaisesti perusteltu.
Kuvan henkilö ei liity juttuun.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää