Kansanedustaja Hanna Mäntylä (ps) tyrmää tänään julkaistun palvelurakennetyöryhmän loppuraportin.

– Se ei tuo edelleenkään mitään selkoa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen tulevaisuudessa, päinvastoin. Loppupäätelmät, joissa kyseenalaistetaan jo koko uudistuksen mielekkyys, ei ole mikään yllätys. Uskon, että omien alojensa asiantuntijoilla oli täysin aiheestakin hallituksen sanelemiin ehtoihin sanottavansa. Työryhmä oli täynnä alansa huippuja ja tässä on poliittisen ohjauksen ”sutta ja sekundaa” lopputulos, josta vastuu on kyllä hallituksella, Mäntylä toteaa.

Poliittiset linjaukset ja kuntauudistuksen pönkittäminen kansalaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksella ei saisi olla mikään lähtökohta uudistukselle. Hallituksen keskittämispolitiikka ajaa alas niin kunnat kuin sosiaali- ja terveydenhuollonkin.

– Palvelurakenneselvitystä on tehty hallituksen kuntauudistuksen ehdoilla, ja tästäkin näkee, ettei kumpikaan ole menossa oikeaan suuntaan.

Jatkoaikaa ja aikalisää tarvitaan ja selvitysryhmälle mahdollisuus tehdä työnsä rauhassa ilman, että hallitus on jo sanellut osan lopputuloksesta kuntauudistuksen toteuttamista silmällä pitäen. Kuntauudistusta ja sote-uudistusta ei saisi sekoittaa keskenään.

– Uudistuksella ei ole mitään virkaa, jos se jo alkujaan on vain väkisin aikaansaatu kompromissi. Sosiaali- ja terveyspalveluilla ei saisi tehdä näin rankkaa politiikkaa, jonka onnistuneisuudesta, kustannustehokkuudesta ja laadusta ei ole mitään takuita ja suurimmat kärsijät tulevat olemaan palveluiden tarvitsijat eli kuntalaiset. Ensin pitäisi olla kestävällä pohjalla sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen kokonaisvaltaiset rakenteet vastuineen ja velvoitteineen, ja tarkoin harkittuna millaisia uudistuksia tarvitaan jos tarvitaan ja ketä niiden on tarkoitus tosiasiallisesti palvella,  Mäntylä huomauttaa.