Perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja Hanna Mäntylä ihmettelee suuresti keskustan aikomusta siirtää oluen myynti ruokakaupoista viinakauppoihin.

Keskusta esittää vaaliohjelmassaan ruokakaupoissa myytävän alkoholin vahvuuden rajoittamista 3,7 prosenttiin. Kyse on siis kakkosoluesta. Sama käytäntö on Ruotsissa.

– Meillä on päinvastainen linja jo viime syyskuusta alkaen, jolloin puoluejohtomme esitti uutta linjanvetoa alkoholipolitiikkamme pohjaksi. Vahva olut ja viinit pitäisi vapauttaa kaupoissa myytäviksi. Nyt on jo nähty, ettei tarpeettoman tiukka säätely toimi eikä ratkaise alkoholipoliittisia ongelmia. Päinvastoin, se lisää tuontia Virosta, Mäntylä kommentoi.

Pieni osa juo haitaksi asti

Hän muistuttaa myös, että alkoholin kuluttajista vain pieni osa saa aikaan haitoista johtuvat suuret kustannukset. Tavalliselle kohtuukäyttäjälle ei alkoholi suuria haittoja tuo.

– Asiasta pitäisi avata uusi keskustelu aivan toisenlaiselta pohjalta. Alkoholipolitiikassa pitäisi puuttua syyhyn eikä seuraukseen: pitäisi kysyä, miksi ihminen käyttää liikaa alkoholia eikä pitää viinaa itsessään pahan alkuna ja juurena. Taustalta löytyy aina masentuminen tai muu syy, joka aloittaa liikakäytön, Mäntylä painottaa.

Mäntylä on perehtynyt kansanedustajana laajasti sosiaalipoliittisiin kysymyksiin. Hän on mm. edustanut perussuomalaisia sote-valmistelutyöryhmässä. Hän on toiminut siviiliammatissaan myös sosiaalityöntekijänä.

SDP:kin esitti välipullomallia

Myös peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) esitti toissa kesänä ”välipullomallia” eli keskioluen siirtämistä viinakauppoihin ja korvaamista kakkosoluella Ruotsin mallin mukaan. Esitystä perusteltiin nuorison juopottelun saamisella kuriin.

Myös tuolloin esitys tyrmättiin laajasti. SDP ei huomioinut myöskään Ruotsissa varsinkin nuorten suosimaa tapaa terästää kakkosolutta viinalla.

– Ei missään nimessä tällaista alkoholipolitiikkaa Suomeen, Mäntylä painottaa.

– Esitys haittaisi myös entisestään pienpanimoiden mahdollisuutta saada tuotteitaan myyntiin. Jo nyt täytyy pienpanimoiden siirtää toimintaansa Viroon saadakseen tuotteitaan kansainvälisille markkinoille – ja jopa Suomeen.

VELI-PEKKA LESKELÄ