

Martti Kainulainen
Mattila: Verotusoikeus tukee aitoa itsehallintoa
Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila (ps.) kannattaa selvitysmies Lauri Tarastin ajatusta siitä, että oma raha eli verotusoikeus antaa maakunnille aitoa itsehallintoa. Tarasti mietti näin esitellessään ehdotustaan maakuntahallinnon uudistamiseksi, vaikkei mallissa maakuntien rahoituksesta puhuttukaan.
– Kannatan maakuntien omaa vastuuta ja järjestämisvaltaa, jos alueet saavat oikeat välineet. Rahoitusmallin täytyy olla sellainen, että se antaa riittävästi valtaa: se on oikeaa itsehallintoa, Mattila sanoo.
Työllisyydestä hyvä sopia keskenään
Mattila suhtautuu myös myönteisesti Tarastin esitykseen, että työllisyyden hoito annettaisiin maakuntien järjestämisvastuulle. Tarastin mallissa kunnat voivat päättää keskenään, hoitavatko ne työllisyysasiat yhdessä vai hoitaako ne seudun vahvin kunta – vai annetaanko ne yksityisen yrityksen tai yhteisön hoidettavaksi.
– Hyvä, että kunnat voivat sopia nämä asiat keskenään. Kunta voi tekemänsä tehtävät voimavarojensa mukaan siten miten kukin kunta pystyy. Jos myös elinvoiman kehittäminen jää maakunnille, pitää olla voimavaroja ja kykyä päättää, Mattila korostaa.
Valtakunnallinen virasto mietityttää
Mattila miettisi kuitenkin vielä Tarastin esitystä, jonka mukaan jäljellä olevat valtion tehtävät jaettaisiin aluehallintovirastoille niin, että alueet toimisivat myös valtakunnallisesti ja yksi alue ohjaisi koko maan tehtävänjakoa.
Esityksen mukaan tehtävät jaettaisiin aluehallintovirastoille, jotka hoitaisivat sekä alueellisia että valtakunnallisia tehtäviä. Kukin alue voisi erikoistua johonkin asiaan, jota muun alueen ei tarvitsisi hoitaa. Yksi alue nimitettäisiin pääaluehallintoviranomaiseksi. Se ohjaisi valtakunnallisesti muita alueita.
Tarasti perusteli asiaa sillä, etteivät voimavarat ja taidot riitä kaikkien tehtävien hoitamiseen joka paikassa.
– Miettisin tätä kuitenkin, kun avit ovat olleet alueellisia organisaatioita. Makustellaan vielä tätä varovasti, Mattila toteaa.
Väkeä voi vähentääkin
Mattila suhtautuu myönteisesti alue- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) ajatukseen, että maakuntauudistus voisi vähentää myös hallinnon henkilöstöä.
– Jos päällekkäisyyksiä voi vähentää, sitä täytyy hyödyntää eläköitymisten ja vastaavien kautta. Hallintoa ei voi enää lisätäkään. Tarastilla oli hyvä kolmen y:n malli: yhdenmukaisuus, ymmärrettävyys ja yksinkertaisuus, Mattila arvioi.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.