

Joe Biden ja Donald Trump. / LEHTIKUVA
Media julisti Joe Bidenin Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi – Trump ei vieläkään luovuta
Useat suuret mediayhtiöt julistivat demokraattien Joe Bidenin Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi ääntenlaskun edelleen jatkuessa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Istuvan presidentin Donald Trumpin mukaan presidenttiydestä tulee päättää laillisten äänten perusteella. Presidentin
Yhdysvalloissa valitsee vaalien jälkeen järjestäytyvä valitsijamieskokous.
Useat suuret mediayhtiöt kuten CNN, NBC, BBC sekä Associated Press ovat julistaneet demokraattien ehdokkaan Joe Bidenin Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi vaalien ääntenlaskennan viidentenä päivänä.
Esimerkiksi Associated Press perusteli päätöstään sillä, että Biden ohitti Donald Trumpin Pennsylvanian osavaltion ääntenlaskennassa puolen prosentin marginaalilla. Tämä tarkoittaisi sekä sitä, että Biden saisi Pennsylvanian 20 valitsijamiestä, että ylittäisi sen rajan, jonka alta osavaltion äänet joutuisivat vielä mahdolliseen uudelleenlaskentaan. Samalla Biden ylittäisi presidenttiyteen vaadittavan 270 valitsijamiehen rajan yhteislaskennassa.
Sekä Pennsylvanian että useiden muiden vaa’ankieliosavaltioiden ääntenlaskenta on tässä vaiheessa vielä kesken.
Bidenin kilpailija, istuva presidentti Donald Trump ei median päätöksestä ilahtunut. Trumpin tiedotteen mukaan Biden ja hänen medialiittolaisensa haluavat kiirehtiä voittoon, vaikkei vaa’ankieliosavaltioista ole vielä annettu lopullisia tuloksia.
“Lailliset äänet ratkaisevat vaalit, eivät uutismedia”, Trump toteaa omassa tiedotteessaan.
Biden julistautui voittajaksi
Pian median päätöksen jälkeen myös Biden itse julistautui vaalien voittajaksi.
“Olen otettu ja tunnen oloni nöyräksi siitä luottamuksesta, jonka yhdysvaltalaiset ovat osoittaneet minulle ja varapresidentiksi valitulle (Kamala) Harrisille”, Biden sanoo omassa tiedotteessaan.
Viestintäpalvelu Twitterissä Biden vakuutti, että hänestä tulee presidentti kaikille yhdysvaltalaisille huolimatta siitä, äänestivätkö he Bidenia vai eivät.
Bidenin varapresidenttinä Harrisista tulisi samalla Yhdysvaltain ensimmäinen naispuolinen varapresidentti.
Bidenille sataa onnitteluja ympäri maailman, kannattajat juhlivat
Ympäri Yhdysvaltojen Bidenin kannattajat – ja kenties myös aivan erityisesti Trumpin vastustajat – kerääntyivät juhlimaan kaduille.
Myös johtajat ympäri maailman lähettivät onnitteluja Bidenille ja Harrisille.
Onnittelijoiden joukossa oli mm. Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Emmanuel Macron sekä Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson.
Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö kertoi onnitelleensa Bidenia.
“Olen onnitellut Joe Bidenia tämän valinnasta. Odotan mahdollisuutta jatkaa vahvan kumppanuutemme rakentamista hänen ja Kamala Harrisin kanssa”, Niinistö kommentoi.
Trump kertoi vievänsä vaalituloksen vielä oikeusistuimiin tarkistettavaksi
Omassa tiedotteessaan presidentti Trump kertoi, ettei aio luovuttaa kisaa. Trump kertoi, että ensi viikosta alkaen hänen kampanjansa tulee viemään nyt saatuja vaalituloksia oikeusistuimiin.
“Amerikkalaisilla on oikeus rehellisiin vaaleihin: se tarkoittaa että kaikki lailliset äänet lasketaan, eikä yhtään laitonta ääntä lasketa. Tämä on ainoa tapa varmistaa, että kansalaisilla on täysi luottamus vaaleihimme.”
Tiedote julkaistiin Trumpin ollessa Virginiassa golfaamassa.
Ääntenlaskenta vaaleissa on edelleen käynnissä useissa osavaltioissa, mutta Trumpin mahdollisuudet hupenevat, ellei jotain selkeästi uutta ja merkittävää ilmaannu.
Toistaiseksi ei ole aivan selvää, millaisia tapauksia Trumpin kampanja tulee oikeusistuimiin viemään. Trump on kuitenkin useaan kertaan syyttänyt, että vaaleissa on tapahtunut vilppiä Bidenin eduksi.
Useissa vaa’ankieliosavaltioissa voittomarginaalit ovat olleet pieniä, joten ei ole mahdotonta, että lopullinen vaalitulos vielä joiltakin osin muuttuisi nyt ennustetusta tuloksesta.
Valitsijamieskokous – Näin presidentti oikeasti julistetaan
Median julistusten ohella on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että Yhdysvalloissa presidentin valinta tapahtuu kuitenkin lain määräämässä järjestyksessä – ei mediailmoitusten perusteella.
Näin prosessi etenee: Yhdysvalloissa presidentin valitsee eri osavaltioiden edustajien valitsijamieskokous, joka kokoontuu 14. päivä joulukuuta valitsemaan seuraavan presidentin. Se ehdokas, joka saa kokouksessa taakseen tarvittavat 270 valitsijamiestä, voittaa.
Jokaisen osavaltion tulee olla valinnut omat edustajansa kuusi päivää ennen tätä, eli 8. päivä joulukuuta mennessä. Osavaltion valitsijamiesten kannan tulee nykyisen laintulkinnan mukaan perustua osavaltion äänestystulokseen. Valitsijamiesjärjestelmä perustuu alunperin 1700-luvun lopulla kirjoitettuun maan perustuslakiin.
Joulukuun päivämäärät ovat oleellisia myös mahdollisen oikeusprosessin näkökulmasta. Osavaltiotasolla vaalituloksia voi haastaa joulukuun 8. päivään saakka. Tämä saattaisi tarkoittaa esimerkiksi osavaltion äänten uudelleenlaskennan suorittamista. Lopullinen oikeusprosessi – esimerkiksi korkeimman oikeuden päätökset – tulee saattaa valmiiksi ennen lopullista 14. päivän valitsijamieskokousta. Esimerkiksi vuonna 2000 korkeimman oikeuden ratkaiseva Bush vs Gore
-päätös tehtiin 12. päivä joulukuuta. Tuolloin korkein oikeus omalla Floridan ääntenlaskuun liittyvällä päätöksellään käytännössä ratkaisi presidenttiyden George W. Bushille.
Jos Bidenin johto pitää, hänet valitaan siis presidentiksi joulukuun 14. päivä. Seuraavan presidentin virkaanastujaiset taas on määrä pitää tammikuun 20. päivä 2021. Siirtymävaiheessa presidenttinä jatkaisi edelleen Trump.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.