Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri vaatii oikeuskanslerilta ratkaisua Helsingin poliisin rikoskomisario Pekka Hätösen mahdollisesta esteellisyydestä liittyen kolmen kansanedustajan rikostutkintoihin.

Pekka Hätönen on ollut vihreiden aktiivipoliitikko ja nyt hän tutkii muiden poliitikkojen sanomisia nimenomaan politiikassa. Hän itse ei koe olevansa esteellinen annettuaan eroilmoituksen vihreiden luottamustehtävistä, Leena Meri ihmettelee.

Missä menee raja?

Esitutkintalaki lähtee siitä, että poliisi on esteellinen, jos hänen puolueettomuutensa vaarantuu muusta erityisestä syystä.

– Minusta meidän tulisi saada ratkaisu siitä, missä menee esteellisyyden ja puolueettomuuden raja tässä kyseisessä tapauksessa. Kyse on yleisellä tasolla kansalaisten oikeudesta voida luottaa siihen, että rikoksia tutkivat ja päätöksiä tekevät esteettömät virkamiehet, Meri perustelee.

Ratkaisua odotellessa

Meren mukaan oikeuskanslerin tulee toimia oma-aloitteisesti ja ohjata oikeuskäytäntöjä enemmän.

– Ylimmät laillisuusvalvojat ovat merkittävässä asemassa
esteellisyyden oikeuskäytäntöä luotaessa. Nyt jos koskaan olisi tarve oikeuskanslerin ratkaisulle. Olisi ryhdikästä, jos oikeuskansleri ottaisi asioita myös itse ratkaistavaksi, ettei asioiden vireille tuleminen ja ratkaisuja saaminen olisi pelkästään kansalaisten kantelujen varassa, Meri sanoo.

Muutos 30.8.2019 klo 20.36 lisätty ”tutkivat”-sana.

SUOMEN UUTISET