17 henkilöä on jättänyt kanteet Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen viime viikolla. Kanteet koskevat viime vuoden marraskuussa sattunutta tapausta, jossa Libyasta Italiaan maahanmuuttajia kuljettanut kumialus tyhjentyi ja matkaajat joutuivat merihätään. Haverissa menehtyi 20 ihmistä.

Libyan rannikkovartiosto pelasti eloonjääneet Välimerestä ja toimitti heidät takaisin Libyaan. Kantajien mielestä Libyaan palautus sotii monilta osin Euroopan ihmisoikeussopimusta vastaan. Sopimuksen mukaan ihmisiä ei voida saattaa vaaraan tai altistaa kidutukselle. YK:n ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan merihädästä pelastettujen palautus Libyaan altistaa heidät vaaraan.

Italia joutuu vastaajan penkille siitä syystä, että se on kalustanut ja kouluttanut Libyan rannikkovartiostoa. Mikäli Italia tuomitaan niin se joutunee romuttamaan Libyan rannikkovartioston koulutusohjelmansa, uutistoimisto Reuters kertoo. Italia on aiemmin hävinnyt vastaavanlaisen oikeuskäsittelyn. Tämä tuore käsittely voi kestää jopa kolme vuotta.

Libyan laivaston tiedottaja Ayoub Qassem kertoi, että heidän käytäntönsä on linjattu yhdessä Italian kanssa. Qassemin mukaan palautettavien kaltoinkohtelua tulee pitää yksittäistapauksena.

Tiedossa ei ole; miten, milloin ja miksi kanteet nostaneet nigerialaiset ovat alun perin päätyneet hengenvaaralliseksi katsomaansa Libyaan.

Henri Alakylä