

Pixabay
Mitä nyt? Onko feminismiä tunnustavien naisehdokkaiden journalistinen arviointi nykyään ”pilkkaa”?
KOMMENTTI | Mediatutkija Anu Koivunen ja Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Timo Haapala ajautuivat lauantaina rajuun kiistaan siitä, mitä naispuolisista presidenttiehdokkaista saa sanoa ja mitä ei. Anu Naistutkimuksen dosenttina toimiva Koivunen moitti hieman kärkkäitä, joskin normaalin journalismin piiriin kuuluvia Tuula Haataista koskevia kommentteja ”pilkaksi”. Tilanteen tekee oudoksi se, että Anu Koivunen on itse moittinut presidenttiehdokas Laura Huhtasaarta.
Tapahtumat lähtivät käyntiin, kun Koivunen arvosteli Twitterissä Haapalaa siitä, että hän pilkkaisi toistuvasti SDP:n presidenttiehdokasta Tuula Haataista.
Setä Arkadianakin tunnettu vääräleuka Timo Haapala oli aikaisemmin muun muassa twiitannut: ”Tuula Haatainen on täysin väärässä vaalissa ehdolla. Näin se vain on, ei voi mitään.”
Ja tästäpä Koivunen harmistui. Hän kirjoitti: “Asiallinen kritiikki on yksi asia, pilkka jotain muuta. Niillä mielestäni aika selvä ero.”
Haapala ei moitteita niellyt, vaan kysyi: “Ovatko naistutkija luomassa ilmapiiriä, että naisehdokkaita ei voi kommentoida ilman että saa seksismisyytteet niskaansa?”
Haapala kysyi myös, pyrkiikö mediatutkija määrittelemään rajat poliitikkojen kohtelulle. “Ilmapiirihän on se, että Laura Huhtasaari on vapaata riistaa, Tuula Haatainen ei”, Haapala täydensi.
Haapala sai runsaasti kannatusta kommentilleen. Keskusteluun liittynyt kommentaattori linkitti useita twiittejä, joissa Anu Koivunen itse arvostelee Laura Huhtasaarta ivalliseen tyyliin. Lopulta Huhtasaari itse liittyi ketjuun ja lupasi tarjota Timo Haapalalle kahvit eduskunnassa.
Episodi loppui siihen, että Haapala blokkasi Koivusen, joka jäi päivittelemään asiaa Twitter-seuraajiensa kanssa.
Some-elämäni kiistatta dramaattisin tapahtuma, Koivunen summasi.
Mitä oikein tapahtui?
Miksi Suomen Uutiset nosti tämän asian esille? Eikö kyse ollut vain pienestä somenahinasta?
Ei ollut. Anu Koivunen on jatkuvasti julkisuudessa esiintyvä mediatutkija. Hän ei voi olla tietämätön siitä, millä tavoin suomalaiset journalistit käsittelevät korkeaprofiilisia poliitikkoja. Timo Haapala on journalisti, ja hänellä on täysi oikeus arvioida kenen tahansa presidenttiehdokkaan kyvykkyyttä ja sopivuutta vaaleihin.
Feministinen eturivin mediatutkija ei voi asettua feminismistään tunnetun ehdokkaan taakse ja vaatia, ettei tätä saisi arvioida kriittisesti.
Feministiset ehdokkaat eivät ole arvostelun ulkopuolella, eivätkä he voi vaatia erityiskohtelua.
Kaikkien aatteiden tulee olla julkisesti arvioitavissa. Jos aate tai sen kannattajat eivät kestä kriittistä tarkastelua, on tällöin syytä epäillä, että aatteessa itsessään on jotain pahasti vialla.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koululaisille jaettava feminismikirja: Aivopesua vai tasa-arvon edistämistä?

PS-Nuoret lähettää yhdeksäsluokkalaisille vaihtoehdon feminismille – “Tuo esiin tasa-arvon ongelmia, joista feministit eivät puhu”

Vihreiden uusi puheenjohtaja Touko Aalto on armeijan käynyt heteromies, entinen kommunisti ja nykyinen feministi

Isaac Newton potkittaisiin pois tämän päivän Harvardista – inkvisitio tuomitsisi oudot persoonallisuudet vihapuhujiksi

HS lyttäsi Tuntemattoman sotilaan ”tylsäksi” – mutta murska-arviolle oli muitakin syitä
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää