
Mitä tasa-arvoisempi yhteiskunta, sitä eriytyneemmät työmarkkinat
Ammatit jakautuvat Suomessa yhä räikeämmin miesten ja naisten töihin, otsikoi Helsingin Sanomat. Miesten ammatit ovat keskimäärin paremmin palkattuja, ja tämä eri selittää lähes kokonaan miesten ja naisten palkkaerot. Työmarkkinoiden sukupuolittuminen ei kuitenkaan poistu lisäämällä sukupuolten välistä tasa-arvoa ja taistelemalla sukupuolistereotypioita vastaan. Uuden tutkimuksen mukaan ammatit jakautuvat sukupuolten mukaan eniten maissa, joissa naisten asema on kaikkein paras.
Naisten aliedustus luonnontieteissä, teknologiassa, insinööritieteissä sekä matematiikassa on suurinta niiden maiden yliopistoissa, joissa sukupuolten välinen tasa-arvo on kaikkein suurin ja sukupuoliroolit heikoimmat, kävi ilmi Psychological Science -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.
Artikkeliin viitanneen The Atlantic -lehden jutun mukaan maissa, joissa sukupuolten välinen eriarvoisuus on suurta, naiset hakevat suoraviivaisinta tietä taloudelliseen itsenäisyyteen. Usein se tarkoittaa hyvin palkattuja aloja, joihin vaaditaan tieteen, teknologian ja matematiikan peruskoulutusta.
Nyt julkaistu tutkimus vahvistaa aiempaa tutkimusnäyttöä. Mitä enemmän naisilla on vapauksia valita, sitä useammin he valitsevat stereotyyppisen naisten ammatin. Toronton yliopiston psykologian professori Jordan Peterson selittää tätä persoonallisuuspiirteiden keskimääräisillä eroilla miesten ja naisten välillä.
Petersonin mukaan naiset ovat keskimäärin miehiä enemmän ihmissuuntautuneita, ja miehet keskimäärin naisia enemmän asiasuuntautuneita. Nämä pohjimmiltaan biologiset erot sitten heijastuvat miesten ja naisten uravalinnoissa.
Immonen: asevelvollisuusaikaa ei ole huomioitu palkkavertailussa
Myös Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen esitti Facebookissa kommentteja miesten ja naisten välisistä väitetyistä palkkaeroja.
Julkis- ja hyvinvointialojen liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine totesi Demokraatti-lehden artikkelissa (2.4.) nais- ja miesvaltaisten alojen ansiokehityksen eriytyvän ja naisten aseman heikkenevän suomalaisilla työmarkkinoilla entisestään. ”Tulee pätkää, silppua ja sälää”, Niemi-Laine kommentoi. Hänen mielestään syynä työmarkkinoiden eriytymiseen on ”porvarihallituksen törkeät leikkaukset”.
Immosen mukaan tasa-arvo on Suomessa jo toteutunut.
– Suomessa elää edelleen vahvana harhakäsitys siitä, että naiset olisivat työmarkkinoilla lähtökohtaisesti heikommassa asemassa kuin miehet. Suomi on yksi maailman tasa-arvoisimmista maista, ja yhteiskuntamme nojaa vahvasti mahdollisuuksien tasa-arvoon, Immonen totesi Facebook-seinällään.
Naisilla ja miehillä on Immosen mukaan yhdenvertaiset lähtökohdat toimia työmarkkinoilla.
– Naisten euro ei ole tässä mielessä vähemmän kuin miesten euro, kuten usein kuullaan virheellisesti väitettävän
Jos nainen ja mies tekevät samaa työtä samalla koulutuspohjalla, heidän palkkansa on aika tarkalleen sama sekä julkisella että yksityisellä sektorilla, Immonen muistuttaa.
– Tällä hetkellä tilanne on vain se, että naiset hakeutuvat eri ammatteihin kuin miehet. Kyse on omasta valinnasta. Vuosittaisia työtunteja ja ylityötunteja tarkasteltaessa naiset tekevät myös vähemmän töitä kuin miehet.
Immosen mukaan myös lisäansioiden hankkiminen naisvaltaisilla julkisen sektorin aloilla on haastavampaa kuin miesvaltaisella yksityisellä sektorilla.
– Tästä kaikesta seuraa, että naisten palkkasumma jaettuna töissä käyvien naisten lukumäärällä on alhaisempi kuin miesten palkkasumma.
Suomessa ammatin voi valita vapaasti. Miehet joutuvat kuitenkin suorittamaan varusmiespalveluksen, joka ei ole vapaaehtoinen. Palvelusaika vaikuttaa elinkaaren mittaisiin tuloihin.
– Täytyy kiinnittää huomiota myös siihen, ettei pääasiassa miehiä koskevaa asevelvollisuusaikaa oteta huomioon palkkavertailuissa. Vuosityötunteihin suhteutettuna ja asevelvollisuusaika huomioiden palkkaerot miesten ja naisten välillä kääntyisivät pikemminkin toisin päin, Immonen toteaa.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää