

MATTI MATIKAINEN
Mölsä: Pienet yritykset unohdettu
Hallitus esittää yhteisöverokannan laskemista 24,5, prosentista 20 prosenttiin. Tämä on hyvä viesti suomalaisille yrityksille, mutta valitettavasti vain osalle niistä. Pienet yritykset on unohdettu.
Tampereen kauppakamarin ja Aamulehden viime keväänä tekemässä kyselyssä vain kolmannes vastanneista yrittäjistä ja yrityksistä uskoo kehysriihessä tehdyn veroratkaisun parantavan työllisyyttä. Vastaajista 66 prosenttia ei usko, että veroratkaisu edesauttaisi työpaikkojen luomista. Kyselyn mukaan uudistus ei lisää myöskään investointeja. 71 prosenttia yrittäjistä ennakoi investoivansa suunnilleen saman verran kuin viime vuonna. Kyselyn avoimissa palautteissa pienyrittäjät ilmaisivat pettymyksensä verouudistukseen.
Edellä mainitun kyselyn perusteella näitä euroja ei ainakaan Pirkanmaan pienyrittäjiltä heru täyttämään valtion kukkaroa. Täytyy muistaa, että nimenomaan pk-yritykset ovat hoitaneet tonttinsa kunnialla työllistämisessä viimeisen vuosikymmenen aikana. Ne ovat työllistäneet lisää väkeä vuosina 2001-2009 yhteensä liki 79 000, kun taas suuryritykset ovat potkineet pellolle yli 3 000 henkilöä ja sama tahti on jatkunut viime aikoina. Olisikohan suuryritysten vuoro osallistua näihin talkoisiin? Maassamme on noin 247 000 pk-yrittäjää, joista 160 000 on mikroyrityksiä. Siinä olisivat ne potentiaaliset työllistäjät, joihin yhteisöveron alennus ei vaikuta yhtään mitään.
Eräs keino kannustaa yksityisiä elinkeinonharjoittajia ja henkilöyhtiöitä olisi Suomen Yrittäjien esittämä yrittäjävähennys. Käytännössä elinkeinotoiminnan jaettava yritystulo tulee lukea vain 95 % osuudelta elinkeinoharjoittajan ja henkilöyhtiöiden osakkaiden veronalaiseksi tuloksi, joka jaetaan yrittäjän ansio- ja pääomatuloksi voimassa olevien sääntöjen mukaisesti. Tämä merkitsisi noin 2 % veronkevennystä. Korjaus tasoittaisi eroa, joka eri yritysmuotojen välille on syntynyt, kun hallitus on korottanut pääomaveroa, mutta alentanut vain yhteisöveroa osakeyhtiöille. Muutos auttaisi nimenomaan pieniä palvelu-, käsityö-, ja pienteollisuusyrityksiä sekä yksinyrittäjiä, jotka työllistävät ihmisiä tässä maassa.
MARTTI MÖLSÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.