Talvivaaran kaivoksen pelastaminen ei saa jäädä kiinni 40 miljoonasta eurosta, kun vaihtoehtona on konkurssi. Näin sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Martti Mölsä, joka on yrittäjä ja eduskunnan talousvaliokunnan jäsen.

Talvivaara Oy on ilmoittanut, että se tarvitsee 40 miljoonaa euroa, jotta se voisi selvitä pahimman yli ja nousta jälleen voitolliseksi. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori on ilmoittanut, ettei valtio aio antaa 40 miljoonaa euroa yksin, ilman yksityisen pääoman osuutta.

Valtio sijoittanut jo 260 miljoonaa

– Ei ole oikein, että tämä jäisi 40 miljoonasta kiinni. Valtio on suuri sijoittaja Talvivaarassa jo nyt: sinne on sijoitettu yhteensä 260 miljoonaa euroa, joista 149 miljoonaa valtion omistajayhtiö Solidiumin kautta, Finveran kautta 50-60 miljoonaa euroa ja investointirahaa loput. 40 miljoonaa euroa on tässä pikkuraha, kun vaihtoehtona on konkurssi, johon ei yritystä pitäisi missään nimessä päästää, Mölsä huomauttaa.

Mölsä toteaa, ettei hyväksy yhtään Vapaavuoren jyrkkiä linjauksia tässä tilanteessa.

– En ymmärrä lainkaan tällaista kovan linjan politiikkaa, että annetaan firmojen kaatua. Ajat kuitenkin vaihtuvat ja tulos saadaan kääntymään parempaan suuntaan. Tuntuu ihmeelliseltä, jos ei valtiolla ole varasuunnitelmaa kaivoksen pelastamiseksi. Kaikkihan menee konkurssin tullessa hukkaan, Mölsä muistuttaa.

Mölsän mielestä 40 miljoonaa ei välttämättä riitä. Tärkeintä on käyttää kaikki keinot yhtiön pelastamiseksi ja valtion rahoitusosuus on tässä avainasemassa.

Omistusosuuden nosto voisi olla hyväksi

Mölsä pitää ajattelemisen arvoisena kansanedustaja Reijo Tossavaisen ehdotusta, jonka mukaan valtion pitäisi muodostaa oma kaivosalan yhtiö, joka sijoittaisi kaivosteollisuuteen jalostusta unohtamatta, jolloin myös tuottoja jäisi enemmän Suomeen. Talvivaaran enemmistön hankinta voisi muodostaa yhtiön pesämunan yhtiötä pelastettaessa.

– Sekin olisi parempi kuin konkurssi. Tärkeintä on, että valtio olisi pelastamassa Talvivaaraa ja sen työpaikkoja. Ei huono idea! Nythän sen enemmistön saisi edullisesti, kun osake on halpa, Mölsä toteaa.

Tieto takuusta nostaisi osaketta

Tieto valtion tuesta nostaisi myös yhtiön osakkeen arvoa ja palauttaisi yksityisten rahoittajien uskoa investointiin.

– Kaivoksen arvohan nousi räjähdysmäisesti vuonna 2010, kun levisi tieto ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk.) sijoituksista Talvivaaraan, Mölsä muistuttaa.

Mölsä aikoo nostaa Talvivaaran asian esille iltapäivällä eduskunnan omistajaohjauspolitiikasta käytävässä keskustelussa, jos vain saa puheenvuoron tv-keskustelun suuressa ruuhkassa.

– Kysyn, miksei kansanedustajille ole tiedotettu Talvivaaran vaikeasta tilanteesta, vaan olemme saaneet lukea siitä lehdistä? Ka mikä on valtion varasuunnitelma kaivoksen pelastamiseksi? Ihme on, ellei sellaista ole!

VELI-PEKKA LESKELÄ