Italian hallitus on odotetusti saanut luottamuksen Italian parlamentin ylähuoneelta, senaatilta. Hallitus joutuu vielä luottamusäänestykseen parlamentin alahuoneessa. Siellä hallituspuolueilla on senaattia suurempi enemmistö, joten hallituksen arvellaan nauttivan alahuoneen luottamusta. Italian hallitus ja sen radikaali ohjelma eivät aiheuta euron loppua. Sen lopusta pitää huolen euroalueen kankeiksi osoittautuneet säännöt. Tätä mieltä on talouslehti Financial Timesin euromyönteinen kolumnisti Wolfgang Münchau.

Münchau kirjoittaa hämmentyneensä Italian eurojäsenyyskeskusteluista. Italialaisilla on hyvin mustavalkoinen näkemys asiasta. Münchau itse kertoo lukeutuvansa euromyönteiseen osaan – ainakin niin kauan kuin on heiveröinenkin toive saada euroalueen sääntöihin muutoksia.

Kumileimasimet aiheuttivat eurovastaisuuden

Münchau on siitä harvinainen kolumnisti, ettei hän kaihda suomia hänen kanssaan samaa mieltä olevien metodeja. Hän kirjoittaa, että aiempien teknokraattipääministerien ehdoitta allekirjoittaneet vyönkiristykset nostivat tyytymättömien italialaisten äänestämät populistit valtaan.

Euromyönteiset pitivät likimain aksioomana vyönkiristyksen mantraa lääkkeenä kaikille vaikeuksiin joutuneille euromaille vuosikymmenen alussa. Münchaun mukaan teknokratian hyväksymät vyönkiristykset eivät olleet italialaisten intressilistan kärjessä.

Münchau ei myöskään kannata nykyisen hallituksen törmäyskurssia Brysselin tai Frankfurtin kanssa. Uuden pääministeri Giuseppe Conten tulisi hyödyntää ensimmäisenä Ranskan presidentti Emmanuel Macronin euroalueen muuttamista kohti liittovaltiota ja suurempaa yhteisvastuuta.

Muutokseton euroalue vetelee viimeisiään

Münchaun mukaan Conten pääviesti eurooppalaisille johtajille tulisi olla, että jos euroaluetta ei nyt uudisteta, se tukehtuu ennen pitkää omaan mahdottomuuteensa. Italia ei ole yksin syypää nykyisiin vaikeuksiin. Saksan massiivinen kauppataseen ylijäämä kielii siitä, ettei kaikilla valuutta-alueen mailla ole mahdollisuuksia menestyä tällaisen hirmutekijän kanssa omin nokkinensa.

Hänen mielestään jokaisella maalla tulisi olla varasuunnitelma euroalueen hajoamisen varalle. Sellaisia suunnitelmia ei vain tulisi lehytellä ympäriinsä.

Münchau lähettää terveisensä kaikille euromyönteisille ihmisille. Näiden ei tulisi luottaa sokeasti euroon, vaan pyrkiä tekemään yhteisvaluutasta kestävä. Se merkinnee pitkiä askelia kohti yhteisvastuuta ja liittovaltiota.

Henri Alakylä