
Münchau FT:ssa: Ei Italian hallitus euroa kaada, sen tekee alueen uudistusten puute
Italian hallitus on odotetusti saanut luottamuksen Italian parlamentin ylähuoneelta, senaatilta. Hallitus joutuu vielä luottamusäänestykseen parlamentin alahuoneessa. Siellä hallituspuolueilla on senaattia suurempi enemmistö, joten hallituksen arvellaan nauttivan alahuoneen luottamusta. Italian hallitus ja sen radikaali ohjelma eivät aiheuta euron loppua. Sen lopusta pitää huolen euroalueen kankeiksi osoittautuneet säännöt. Tätä mieltä on talouslehti Financial Timesin euromyönteinen kolumnisti Wolfgang Münchau.
Münchau kirjoittaa hämmentyneensä Italian eurojäsenyyskeskusteluista. Italialaisilla on hyvin mustavalkoinen näkemys asiasta. Münchau itse kertoo lukeutuvansa euromyönteiseen osaan – ainakin niin kauan kuin on heiveröinenkin toive saada euroalueen sääntöihin muutoksia.
Kumileimasimet aiheuttivat eurovastaisuuden
Münchau on siitä harvinainen kolumnisti, ettei hän kaihda suomia hänen kanssaan samaa mieltä olevien metodeja. Hän kirjoittaa, että aiempien teknokraattipääministerien ehdoitta allekirjoittaneet vyönkiristykset nostivat tyytymättömien italialaisten äänestämät populistit valtaan.
Euromyönteiset pitivät likimain aksioomana vyönkiristyksen mantraa lääkkeenä kaikille vaikeuksiin joutuneille euromaille vuosikymmenen alussa. Münchaun mukaan teknokratian hyväksymät vyönkiristykset eivät olleet italialaisten intressilistan kärjessä.
Münchau ei myöskään kannata nykyisen hallituksen törmäyskurssia Brysselin tai Frankfurtin kanssa. Uuden pääministeri Giuseppe Conten tulisi hyödyntää ensimmäisenä Ranskan presidentti Emmanuel Macronin euroalueen muuttamista kohti liittovaltiota ja suurempaa yhteisvastuuta.
Muutokseton euroalue vetelee viimeisiään
Münchaun mukaan Conten pääviesti eurooppalaisille johtajille tulisi olla, että jos euroaluetta ei nyt uudisteta, se tukehtuu ennen pitkää omaan mahdottomuuteensa. Italia ei ole yksin syypää nykyisiin vaikeuksiin. Saksan massiivinen kauppataseen ylijäämä kielii siitä, ettei kaikilla valuutta-alueen mailla ole mahdollisuuksia menestyä tällaisen hirmutekijän kanssa omin nokkinensa.
Hänen mielestään jokaisella maalla tulisi olla varasuunnitelma euroalueen hajoamisen varalle. Sellaisia suunnitelmia ei vain tulisi lehytellä ympäriinsä.
Münchau lähettää terveisensä kaikille euromyönteisille ihmisille. Näiden ei tulisi luottaa sokeasti euroon, vaan pyrkiä tekemään yhteisvaluutasta kestävä. Se merkinnee pitkiä askelia kohti yhteisvastuuta ja liittovaltiota.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.
