Jokainen muslimimaissa matkustanut muistaa, miten eksoottiselta kuulostaa minareetista raikuva imaamin rukouskutsu. Jos huuto kuuluisi kotimaassa naapurista monta kertaa vuorokaudessa, tilanne voi olla toinen. Ruotsidemokraatit vaativat paikallista kansanäänestystä rukouskutsun sallimisesta.

Växjön muslimiyhteisö jätti joulun alla hakemuksen, joka sallisi sen, että imaamin kutsu rukoukseen kuuluisi kunnassa kotomaan tapaan myös moskeijan ulkopuolelle. Keskustelu on siitä lähtien käynyt alati kasvavilla kierroksilla. Hakemus käsitellään Aftonbladet-lehden mukaan ainoastaan äänenvoimakkuuteen liittyvien seikkojen perusteella – niin ettei meluraja ylity. Yhä useampi kuntalainen haluaisi kieltää kutsun kokonaan.

Ruotsidemokraattien ajatus kansanäänestyksestä on saanut kannatusta paikallisesti, mutta samalla muistutetaan, että kyse on myös valtakunnallisesta asiasta. Rukouskutsu raikaa ämyreistä pian ympäri Ruotsin ja siksi periaatepäätös sen sallimisesta tai kieltämisestä on tarpeen.

Imaami Ismail Abu Helal on yllättynyt asiasta nousseesta kohusta. Hänen mielestään ruokouskutsun salliminen edistäisi muslimiväestön yhteenkuuluvuutta valtaväestöön.

– Se ei millään tavalla vahingoittaisi ruotsalaista kulttuuria, pikemminkin rikastaisi sitä, imaami sanoi alkuvuodesta yleisradioyhtiön haastattelussa.

– Rukouskutsun kuuleminen tekisi myös monen muslimin olon kotoisaksi.

Växjön kunnan virkamiesjohto aikoo tehdä ehdotuksensa paikallisella tasolla ja ainoastaan äänenvoimakkuuden perusteella. Myös melun suunta ja minne kovaääniset on aikomus sijoittaa, ne otetaan huomioon ehdotuksen perusteluissa. Terveys- ja ympäristölautakunnan poliitikot päättävät luvasta maaliskuun lopussa.

Suomen Uutiset