
Nyt myös Australia, Puola ja Israel jättäytyvät ulos YK:n siirtolaissopimuksesta
Australia pelkää kustannuksia ja velvoitteita, Puola laittomien ja laillisten siirtolaisten sekoittamista ja Israel vain lyhyesti vannoo aikovansa turvata rajansa – nyt ja aina.
Guardian-lehden mukaan Australian pääministeri Scott Morrison kertoi tänään maansa jättäytyvän siirtolaisuussopimuksen ulkopuolelle. Pääministerin mielestä sopimus vaarantaisi Australian rajaturvallisuuden ja maahanmuuttopolitiikan. Morrisonin mielestä sopimus ei tee tarpeeksi selvää eroa maahan laittomasti ja laillisesti saapuneiden välille, erityisesti sosiaaliturvan ja muiden etujen osalta.
– En tule koskaan hyväksymään mitään, mikä vaarantaisi rajamme, olen työskennellyt kovasti varmistaakseni, ettemme olisi sellaisessa tilanteessa, Morrison kertoi.
Morrisonin sisäministeri Peter Duttonin ja ulkoministeri Marise Paynen kanssa antamassa yhteislausunnossa todettiin myös, että että GCM-sopimus on ristiriidassa Australian voimassa olevien käytäntöjen kanssa ja että sopimus voisi rohkaista laitonta maahanmuuttoa ja haitata ihmissalakuljetuksen vastaisia toimia. Duttonin mukaan sopimus saattaisi asettaa Australialle velvoitteita tukea käännytettyjä ihmisiä vielä heidän kotimaissaan.
Pakolaisjärjestöjen edustajat ovat kutsuneet Australian hallituksen päätöksen perusteluita ”hölynpölyksi” ja väittäneet kyseessä olevan poliittinen peli, jossa Australia liittyy muutaman maan populistihallintojen seuraan. Irtautumispäätöstä kutsuttiin myös äärioikeistoryhmien kosiskeluksi.
Australian oppositiojohtaja Bill Shorten ei kuitenkaan ollut irtautumispäätöksestä moksiskaan ja sanoi muodostavansa myöhemmin oman kantansa, kuuneltuaan ensin turvallisuusasiantuntijoiden näkemykset asiasta.
Puola ja Israel epäilevät sopimuksen vain pahentavan siirtolaiskriisiä
Puolan puolustusministeri Mariusz Błaszczak kertoi eilen hallituksen pitävän sopimusta huonona:
– Tämä ei ole tapa, joka mahdollistaisi siirtolaiskriisin lieventämisen. Päinvastoin, [sopimus] voimistaisi kriisiä.
Hallituksen tiedotteen mukaan sopimus ei tarpeeksi selvästi erottele laittomia ja laillisia maahanmuuttajia toisistaan, mikä voisi aiheuttaa huomattavia vaikeuksia tulkinnassa ja soveltamisessa. Hallitus uskoo sopimuksen heikentävän Puolan kansalaisten turvallisuutta ja maahanmuuton kontrollia. Samassa yhteydessä Puolan hallitus muistutti humanitaarisen avun ja kehitysavun merkityksestä ja kertoi jatkossakin keskittyvänsä auttamaan hädänalaisia ihmisiä heidän kotialueillaan.
Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu puolestaan kertoi tiistaina maan jättäytyvän sopimuksen ulkopuolelle. The Times of Israel-lehti kertoo Netanyahun ohjeistaneen hallituksensa ulkoministeriä jättäytymään Marrakech-kokouksesta ulos ja olemaan allekirjoittamatta sopimusta. Tiedotteen perustelut olivat lyhyet, mutta ytimekkäät:
– Meillä on velvollisuus suojella rajojamme laittomia tunkeutujia vastaan. Niin olemme tehneet aiemmin, ja niin me tulemme tekemään jatkossakin.
Tällä hetkellä GCM-sopimuksen ovat virallisesti hylänneet Puolan, Israelin ja Australian lisäksi Yhdysvallat, Unkari, Tšekki, Bulgaria ja Itävalta. Ainakin Viro ja Slovakia saattavat vielä liittyä sopimuksesta ulosjäävien joukkoon. Sopimus on määrä hyväksyä YK:n hallitustenvälisessä konferenssissa 10.-11. joulukuuta.
Perussuomalaiset on peräänkuuluttanut kunnollista julkista keskustelua sopimuksesta ja siitä äänestyttämistä eduskunnassa.
Juhani Huopainen
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.