Hallituksen esitys varhaiskasvatuslaiksi joutui tiistaina opposition myrskynsilmään esityksen lähetekeskustelussa. Kevätkauden ensimmäinen keskustelu inspiroi tunteja kestäneen keskustelun. Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko luonnehti esitystä tyhjän veroiseksi.

– En oikein tiedä, ketä hallitus yrittää hämätä kutsumalla tätä esitystä varhaiskasvatuslaiksi. Mielestäni se kuitenkin on aika tyhjän veroinen, jos katsotaan sisältöjä. Siinä mielessä ihmettelenkin, eikö hallitus tosiaankaan pystynyt parempaan suoritukseen, Niikko kysyi.

Ei tarpeeksi uudistuksia

Uusi lakiesitys korvaa 40 vuotta vanhan lain.

– 40 vuotta vanhan varhaiskasvatuslain uudistukselta odotettiin konkreettisia toimenpiteitä enemmän eikä nykyisten käytäntöjen kirjaamista, jota tässä on nyt hyvin paljon tehty. Siinä mielessä tämä ensimmäinen vaihe ei tuo mitään mittavia parannuksia tähän lakiin, Niikko moitti.

Esitys säätäisi mm. ryhmäkoosta: kolme vuotta täyttäneitä saisi ryhmässä olla enintään 21 lasta, alle kolmevuotiaita vain 12. Niikko huomauttaa, että puolipäivähoidossa olevat putoavat taas välin: heidän ryhmänsä saa kasvaa vaikka kuinka suureksi.

– Ei tämä siltä osin miksikään muutu, Niikko totesi.

Vastuut määriteltävä

Niikon mielestä lakiesitystä ei voi edes kutsua varhaiskasvatuslaiksi. Työntekijöiden vastuut olisi pitänyt määritellä paremmin.

– Jotta lakia voitaisiin kutsua varhaiskasvatuslaiksi, siinä olisi pitänyt ihan ensimmäisenä erottaa varhaiskasvatus päivähoidosta. Työntekijöiden vastuut olisi pitänyt määritellä ja korkeakoulutettujen lastentarhanopettajien määrää lisätä lapsiryhmissä, ja pedagoginen vastuu ryhmästä olisi määritelty lastentarhanopettajalle, Niikko sanoi.

Myös OAJ ja Kuntaliitto moittivat

Niikon mukaan ryhmäkokojen pienentäminen tai henkilökohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen ei vielä täytä varhaiskasvatuksen kriteereitä.

Kuntaliitto ja OAJ ovat jo aiemmin tyrmänneet varhaiskasvatusesityksen täysin riittämättömänä. OAJ:n erityisasiantuntija Ritva Semin mukaan esitys on kunnianhimoton ja jo syntyessään vanhanaikainen. Kuntaliitto pitää varhaiskasvatuslakia hätäisesti valmisteltuna.

VELI-PEKKA LESKELÄ

Tagit