Puolustusministeri Jussi Niinistö pahoitteli ministerin kyselytunnilla, että keskusta ja kokoomus jyräsivät perussuomalaiset jalkaväkimiina-asiassa niin ettei Suomi ole eroamassa Ottawan sopimuksesta. Mutta hallitusohjelmaan saatiin kirjaus, jonka mukaan selvitetään jalkaväkimiinojen korvaamista. Esimerkiksi viuhkamiinoja kehitetään kauko-ohjatuiksi viuhkapanoksiksi, joilla koetetaan saada takaisin jalkaväkimiinojen aiheuttama aluevaikutus ja miinakauhu.

Sukellusveneyhteistyötä Ruotsin kanssa?

Puoluekokouksen kyselyosiossa Niinistöltä kysyttiin sukellusveneiden tarpeesta. Hän vastasi, että realismin vuoksi ei omia sukellusveneitä kannata haaveilla, niin hyviä kuin ne olisivatkin toisten sukellusveneiden torjunnassa. Sukellusvene olisi miljarditason investointi, eikä yhdellä tultaisi vielä toimeen: täytyisi olla monta venettä, jotka suojaavat toisiaan. Niitä varten tarvittaisiin koulutusta ja infrastruktuuri.

– Järkevämpää olisi yhteistyö Ruotsin kanssa. Sukellusvene on tehokas ase, kun halutaan torjua toisia sukellusveneitä.

Ahvenanmaan strateginen merkitys

Niinistöltä kysyttiin myös, miksi suomalaisten veroeuroilla pitää puolustaa Ahvenanmaata, vaikka siellä asuvat eivät puolusta Suomea millään lailla.

– Maamme puolustus nojaa sellaisiin kulmakiviin kuin koko maan puolustus, yleinen asevelvollisuus ja sotilaallinen liittoutumattomuus. Ahvenanmaa on osa Suomen valtion aluetta ja me puolustamme sitä – ei ahvenanmaalaisten takia sinällään vaan sen takia että alueella on huomattavaa strategista merkitystä meille, muun muassa meri- ja tietoliikenneyhteyksien takia, Niinistö vastasi.

Hän täsmensi tilaisuuden jälkeen Ahvenanmaa-asiaa tviitissään vielä seuraavasti:

Veli-Pekka Leskelä