

Niinistö: Median roolia ei voi sivuuttaa
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) puuttui kesäkokouksessa pitämänsä puheen aluksi puolueen ja median suhteeseen.
– Median roolia neljäntenä valtionmahtina ei voi sivuuttaa. Perussuomalaiset on mediassa kiistatta tarkemman huomion kohteena. Tämä johtuu siitä, että puolueemme on uusi ja se on onnistunut järkyttämään vanhoja valtarakenteita. Tosiasia on myös se, että harva toimittaja ajattelee samalla tavalla kuin perussuomalaiset, Niinistö aloitti.
– Jotkut asiat – sanottakoon tämäkin asia suoraan – edustajiemme töppäilyt – ovat saaneet merkitykseensä nähden kohtuuttoman paljon huomiota, Niinistö jatkoi.
– Menemättä yksityiskohtiin uskon ja toivon, että tilanne tulee tasaantumaan jatkossa, Niinistö toivoi.
Niinistö muistutti, että perussuomalaiset ovat tulleet politiikkaan jäädäkseen. Se on niin median kuin poliittisten kilpakumppanienkin hyväksyttävä.
”Vain menestymällä vaaleissa, ja olemalla kohtuullisessa määrin valmis kompromisseihin voi olla päättämässä isänmaan asioista.”
– Toivon, että median murroksesta huolimatta myös politiikan toimittajilla olisi mahdollisuus myös tehdä perusteellista taustoittavaa journalismia klikkausjournalismin sijaan, Niinistö toivoi.
Velka on keskeinen huolenaihe
Niinistö kävi läpi keskeiset ajankohtaiset kysymykset: velka on keskeinen huolenaiheemme. Työttömyys ja talouden jatkuva epätasapaino pakottaa hallituksen ankariin leikkauksiin eli rakenteellisiin uudistuksiin. Tavoite on saada Suomen talous uuteen kuriin ja talous kasvuun.
– Kipeitä leikkauksia on luvassa. Valtion velka ylittää 100 miljardia. Erityisen huolestuttavaa on valtionvelan kasvutahti, sillä se on lähes kaksinkertaistunut seitsemän vuoden aikana, Niinistö muistutti.
Tämä ei ole kuitenkaan suurin huoli, vaan se piilee tulevaisuuden kehityksessä: kuinka pääsemme mukaan maailmantalouden kasvuun. D-vitamiinia eli devalvaatiota ei enää ole. Sen vuoksi yhteiskuntasopimuksen kaatuminen oli erityisen ikävä asia, mutta ”emme saa jäädä tuleen makaamaan”. Tärkeää on, että hallitus, etujärjestöt ja kansalaiset puhaltavat yhteen hiileen.
Kreikka oli katkera pala
Niinistö muisteli, kuinka Kreikan paketti tuli perin ikävästi syliin heti hallituksen alkutaipaleella.
– Kreikan tukeminen oli perussuomalaisille katkeraa kalkkia. Mutta hyviä vaihtoehtoja ei ollut enää jäljellä. Meidän ansiostamme hallitus veti neuvotteluissa tiukinta mahdollista linjaa. Tämän poliittiset vastustajamme unohtavat tarkoituksella, Niinistö muistutti.
Jos perussuomalaiset olisivat äänestäneet suuressa valiokunnassa Kreikan tukipaketin nurin, olisi maassa hallituskriisi. Tuloksena olisi voinut olla punavihreiden voimien pääsy hallitukseen. Sitä me emme tahdo, Niinistö muistutti.
– On hyvä muistaa, että hallitusvastuuta ei anneta ilmaiseksi, vaan se otetaan. Vain menestymällä vaaleissa, ja olemalla kohtuullisessa määrin valmis kompromisseihin voi olla päättämässä isänmaan asioista, Niinistö muistutti.
Myönteisiä vaikutuksia
Hallitusohjelmassa on paljon perussuomalaisten läpi saamia asioita: budjettiin tulee esimerkiksi takuueläkkeen nosto, omaishoitajien aseman parantaminen, toimeentulotuen indeksi ja työtulovähennyksen nosto.
Puolustusministerinä Niinistö pääsee korjaamaan edellisen hallituksen suuria erehdyksiä. Puolustusvoimilta karsittiin noin 10 prosenttia, mikä pysäytti etenkin maavoimien kehittämisen. Nyt puutteita korjataan.
– Perussuomalaisten puolustuspoliittinen linja on ollut johdonmukainen ja oikea. Sillä on kansan tuki takanaan.
Nyt voidaan paikata kaikkein pahimpia puutteita etenkin maavoimista, mutta nytkin päästään vain osaan tavoitteista.
Säästöjen huumassa armeijan kokoonpanoa pienennettiin 350 000:sta 230 000:een. Se on pienin taso, jolla koko maata pystytään puolustamaan ja se onnistuu vain, kun joukkojen liikkuvuus, varustus ja koulutus taataan.
Niinistö ei pidä mahdottomana sitäkään, että varuskuntia jopa lisättäisiin nykyisestään. Hän kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa lehdistölle.
– Varuskuntien ”lahtilista” ei olisi toteutunut nykyisessä Ukrainan tilanteessa, Niinistö uskoo ja painotti varuskuntien merkitystä maanpuolustustahdolle, jäähän nyt Etelä-Pohjanmaa ja Pohjois-Karjala ilman varuskuntaa. Myös ikäluokat ovat kasvamaan päin, vaikka palveluskunnosta voikin keskustella: petipaikoista voi tulla pulaakin, Niinistö muistutti.
Hän kertoi, että hallitus selvittää jatkossa, voisiko uusia varuskuntia perustaa jatkossa uudelleen. Tämä ei ole kuitenkaan tämän syksyn eikä vuoden asia. Jos varuskuntia perustetaan, se on 2020-luvun asia.
Kertausharjoitukset on sentään palautettu nyt vuoden 2010 tasolle. Myös meri- ja ilmavoimien uudistukset on aloitettu. Ilmavoimien konetyypin valinta jää kuitenkin seuraavalle hallitukselle.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää