

LEHTIKUVA
Niinistö: Pitääkö Suomen olla EU:n mallioppilas?
Pitääkö Suomen olla EU:n mallioppilas myös aseviennissä? Näin kysyi puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö eduskunnassa budjetin palautekeskustelussa, jossa vuorossa olivat puolustushallinnon määrärahat.
Keskustelussa nousi esille, että Suomen aseteollisuuden vientimahdollisuudet voivat siirtyä ulkomaille, kun vientikauppoihin ei saada lupia. Suomessa sijaitsee italialaisen Berettan omistama Sakon asetehdas, joka kävisi mielellään kauppaa niin koti- kuin ulkomaihin. Tähän liittyy toinenkin direktiivi; hankintasäännöt.
– Esimerkiksi tämä PUTU-direktiivin toteutus: Suomi on siinäkin EU:n mallioppilas, kun isot maat, kuten Ranska, viis veisaavat siitä, vaikka hankinnat pitäisi kilpailuttaa. Miten Suomi varmistaa, että kaikki EU-maat toimivat samoilla periaatteilla? Niinistö kysyi.
PUTU-direktiivi määrittelee jäsenvaltioille puolustus- ja turvallisuussektorin erityispiirteisiin soveltuvat hankintasäännöt.
Puolustusministeri Carl Haglund myönsi, että vientilupiin on liittynyt ongelmia: Italia on ollut valmis myymään, mutta Suomen puolustusministeriö ei ole puoltanut vientikauppoja.
– Kyllä EU:lla pitäisi olla yhteinen vientipolitiikka. Sen pitäisi olla tavoite, Haglund myönsi.
Nouseeko vapaaehtoisen
maanpuolustuksen tuki?
Eduskuntaa huolettivat myös kertausharjoitukset ja siinä yhteydessä vapaaehtoisen maanpuolustuksen määrärahat. Maanpuolustusjärjestöjen koulutusyhdistys MPK on hoitanut myös korvaavia kertausharjoituksia kustannustehokkaasti, kun armeija ei ole pystynyt entiseen tapaan harjoituksia järjestämään.
Asiasta kysyi perussuomalaisten Reijo Hongisto. Hän muistutti vapaaehtoisen maanpuolustuksen tuen laskeneen alle kahden miljoonan euron vuonna 2012. Nyt tuki jää alle 1,5 miljoonan euron ja ensi vuonna suunta säilyy samana.
– Onko meillä varaa nostaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen määrärahat toivotulle viiden miljoonan euron tasolle? Sillä olisi koulutuksessa suuria synergiaetuja, Hongisto huomautti.
Haglund vastasi, että kertauksissa lähtökohtana tulee olla, että armeija järjestää ne ensisijaisesti. Rahoitus on prioriteettikysymys ja nyt tehtiin näin.
Koneet takaisin Pirkkalaan?
Perussuomalaisten Ari Jalonen kysyi, voitaisiinko päätöstä Pirkkalan lennoston purkamisesta harkita uudelleen ja peruuttaa, kun lentokoneita tarvitaan nyt jatkuvasti tunnistuslentoihin eteläisille merialueille.
– Ja voitaisiinko aluelennonjohto palauttaa myös tekemään yhteistyötä, kun on ilmennyt tarve havaita pimeitä lentokoneita?
Haglund vastasi, että ilmavoimien mukaan heillä ei ole tarvetta palata Pirkkalaan, vaan nykyisillä järjestelyillä pärjätään.
– Koneet voivat tulla tarvittaessa Pirkkalan tai Vantaan kentille, kuten on tehty.
Virka-apu juhlapuheiden tasolla
Jalonen kysyi myös, kuinka armeija turvaa viranomaisyhteistyön paikkakunnilla, joilla se on sitä perinteisesti antanut, mutta lopettaa varuskunnan, kuten Kauhavalla, josta Ilmasotakoulu lähtee. Myös Hongisto kysyi samasta asiasta mainiten myös räjähdekoulutetut raivaajat.
– Miten puolustusvoimat aikoo turvata virka-apunsa, vai onko se vain juhlapuheiden tasolla? Hongisto kysyi.
Haglundin mukaan armeija pyrkii tekemään viranomaisyhteistyötä koko maassa ja etsimään siihen sopivat keinot.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.